Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Όχι στην «εύκολη πολιτική» για το χαράτσι

Αντίθετος με τους δημάρχους «Δεν πληρώνω» εμφανίζεται με συνέντευξή του στην aftodioikisi.gr ο δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππος Φίλιος, ο οποίος και ζητεί -σύμφωνα εξάλλου και με απόφαση της εκτελεστικής επιτροπής του δήμου - «την αναστολή της είσπραξης μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση από το Συμβούλιο της Επικρατείας».
«Είναι σίγουρο ότι οι νόμοι δεν αλλάζουν με κινήσεις εντυπωσιασμού. Μπορούν όμως να αλλάξουν μέσα από συντεταγμένες παρεμβάσεις των αρμόδιων οργάνων και αυτό έχει υποχρέωση να πράξει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, συντεταγμένα, μέσα από τα Όργανά της», λέει χαρακτηριστικά στην aftodioikisi.gr o δήμαρχος Ιωαννιτών.
Σχετική επιστολή έστειλε, εξάλλου, ο δήμαρχος Φίλιππος Φίλιος και στη ΔΕΗ για το χαράτσι, ζητώντας της να μην διακόπτει το ρεύμα και σημειώνοντάς της πως τέτοιες συμβάσεις, δηλ. λογαριασμό με το ειδικό τέλος για τα ακίνητα, δεν έχει υπογράψει με τους καταναλωτές.
Η συνέντευξη του δημάρχου Ιωαννιτών έχει ως εξής:
Ποιες είναι οι κινήσεις του Δήμου Ιωαννιτών σε σχέση με το χαράτσι μέσω ΔΕΗ στα ακίνητα;
Συνεδρίασε η εκτελεστική επιτροπή του δήμου και με απόφασή της, αφού εκφράζει στη ΔΕΗ με επιστολή της την αντίθεσή του στο μέτρο αυτό, της σημειώνει ότι η σύμβαση που έχει υπογράψει η Επιχείρηση με τους καταναλωτές, σε κανένα σημείο δεν αναφέρει ότι οι συμβαλλόμενοι δημότες υποχρεούνται να καταβάλλουν ειδικό τέλος ακινήτων.
Της ζητεί, δε, την αναστολή της είσπραξης μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση από το Συμβούλιο της Επικρατείας στο οποίο έχουν προσφύγει αρκετοί σύλλογοι, σωματεία και πολλές κινήσεις πολιτών.
Πώς κρίνεται τις κινήσεις των συναδέλφων σας, των δημάρχων «Δεν πληρώνω», που καλούν τους δημότες να μην πληρώσουν το ειδικό τέλος για τα ακίνητα;
Η δημοτική Αρχή δε συμμερίζεται θέσεις, απόψεις και κινήσεις «εύκολης πολιτικής» που φυσικά αποτελούν επικοινωνιακά τεχνάσματα, αλλά είναι αδιέξοδες. Δεν είναι ορθό ούτε ασφαλές να οδηγήσουμε τους δημότες μας σε πρακτικές «δεν πληρώνω», καθώς θα ακολουθήσουν σοβαρά προβλήματα και εμπλοκές, όπου εκεί ο δήμος για λόγους ουσιαστικούς δεν θα μπορεί να προσφέρει καμία βοήθεια.
Θεωρείτε δίκαιο το νόμο, δηλαδή;
Πρόκειται αναμφίβολα για ένα άδικο νόμο. Ένα νόμο που μεγαλώνει την κοινωνική αδικία και πλήττει τα μικρά και μεσαία εισοδήματα. Είναι σίγουρο ότι οι νόμοι δεν αλλάζουν με κινήσεις εντυπωσιασμού. Μπορούν όμως να αλλάξουν μέσα από συντεταγμένες παρεμβάσεις των αρμόδιων οργάνων και αυτό έχει υποχρέωση να πράξει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, συντεταγμένα, μέσα από τα Όργανά της.
http://www.aftodioikisi.gr