Τρίτη 14 Μαΐου 2019

Οι απαντήσεις των έξι υποψήφιων στις 15 ερωτήσεις από "Σταγόνα +Δραπετσίνι" (13η & 14η& 15η)

Η πρώτη κοινή παρέμβαση στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές του Μαΐου ’19 των Δραπετσίνι + Σταγόνα ήταν οι συνεντεύξεις που πήραμε τον χειμώνα από τους υποψήφιους δημάρχους με 5 γενικές ερωτήσεις.  
Η δεύτερη, η ανοιξιάτικη, είναι οι 15 ερωτήσεις πάνω σε συγκεκριμένα θέματα που αποστείλαμε στα μέσα Απριλίου σε όλους τους υποψήφιους δημάρχους. Από τους 9 υποψήφιους μας απάντησαν οι εξής έξι (αλφαβητικά) : Δαβγιώτη Ρούκουνα Ελένη, Δατσέρη Βάνα, Καλαμαράς Γιώργος, Καλούσης Ακρίτας, Καμάς Παντελής και Τσιρίδης Γιώργος. Τους ευχαριστούμε. Δυστυχώς δεν μας απάντησαν οι Βρεττάκος Χρήστος,  Διαλινάκης Παναγιώτης, και Καμπούρης Φίλιππος.  
Ξεκινήσαμε την Τετάρτη 8.5 αναρτώντας κάθε μέρα τις απαντήσεις των υποψηφίων (εναλλασόμενους κυκλικά) σε δύο κάθε φορά από τις ερωτήσεις μας. Τέλος να ενημερώσουμε ότι για το καλό όλων μας είχαμε ζητήσει από τους υποψήφιους να μην ξεπερνούν οι απαντήσεις τους τις 200 λέξεις. Όπως θα διαπιστώσετε, άλλοι το προσπάθησαν κι άλλοι όχι.  
Οι σκέψεις μας για το γεγονός που 6 από τους 9 υποψηφίους επέλεξαν να απαντήσουν στις ερωτήσεις μας εδώ



 (13η & 14η & 15η ερωτήσεις - απαντήσεις)

13η) Σαν συνδυασμός έχετε επεξεργαστεί δημοτικές δράσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας – λαμπτήρες LED, μονώσεις δημοτικών κτιρίων, εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε ταράτσες δημοτικών κτιρίων, κ.ά - με τελικό στόχο να καλύπτει βασικά απ’αυτές ο δήμος τις ανάγκες του σε ενέργεια και να στηρίζει ενεργειακά ευάλωτα νοικοκυριά;

Δαβγιώτη Ρούκουνα Ελένη
Όσον αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση δημόσιων κτηρίων και υποδομών υπάρχουν αρκετά συγχρηματοδοτούμενα αναπτυξιακά προγράμματα στα οποία θα μπορούσε να συμμετέχει ο Δήμος. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια οι προσπάθειες ένταξης του Δήμου Κερατσινίου – Δραπετσώνας σε τέτοια επιδοτούμενα προγράμματα είναι πολύ μικρές έως ανύπαρκτες. Με κατάλληλο σχεδιασμό θα μπορούσαν να εξασφαλιστούν κονδύλια για την ενεργειακή αναβάθμιση σχολείων, αθλητικών χώρων, δημόσιων κτιρίων, πλατειών.
Ένα απλό παράδειγμα πρόχειρου σχεδιασμού αποτελεί η ανακατασκευή της Πλατείας Κύπρου, απέναντι από το Δημαρχείο Κερατσινίου. Η συγκεκριμένη πλατεία θα μπορούσε να συμπεριλαμβάνει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σταθμού που θα εξασφαλίζει όχι μόνο την ηλεκτροδότησή της αλλά και την φόρτιση κινητών συσκευών των επισκεπτών και τη φόρτιση ηλεκτρικών αμαξιδίων που χρησιμοποιούν άτομα με αναπηρία. Δεν πρόκειται για όνειρα θερινής νυκτός. Αν επισκεφτείτε τους Δήμους Δάφνης – Υμηττού, Παπάγου ή Τρικκαίων θα καταλάβετε τι εννοούμε.
Οι δράσεις αξιοποίησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας συντελούν αφενός στην εξοικονόμηση οικονομικών πόρων, αφετέρου συμβάλουν στον σεβασμό και την προστασία του περιβάλλοντος. Ως «ΑΛΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ» δεσμευόμαστε ότι θα «κυνηγάμε» τέτοια προγράμματα και δε θα αφήνουμε καμία ευκαιρία να πηγαίνει χαμένη. Για αυτό το λόγο δεσμευόμαστε για την συγκρότηση ειδικού γραφείου το οποίο θα στελεχώνεται από προσωπικό που θα μεριμνά για την αναζήτηση ευκαιριών χρηματοδότησης σε διάφορους τομείς (επιχειρήσεις, ανέργους, υπηρεσίες). 

Δατσέρη Βάνα
Εκτός απ’ όλα αυτά που έκανα εγώ σαν Αντιδήμαρχος και παρέλαβε η δημοτική αρχή, υπάρχουν και μια σειρά από άλλα υπερώριμα έργα, τα οποία η απερχόμενη Δημοτική αρχή ΕΧΑΣΕ λόγω της αδιαφορίας και της ανικανότητας της. Δεν θα αναφερθώ γενικώς στα έργα που είχα ετοιμάσει σαν Αντιδήμαρχος, αλλά ΜΟΝΟ σ’ αυτά που αφορούν το σκέλος της ερώτησης σας.
Συγκεκριμένα είχαμε περάσει την κατασκευή (Πρότυπου βιοκλιματικού) παιδικού σταθμού στην Αμφιάλη ύψους 2.355.794,00. Αυτό το πολύ σημαντικό έργο ΝΑΥΑΓΗΣΕ εξαιτίας του κ. Βρεττάκου.

Επίσης είχαμε περάσει το έργο για την υλοποίηση του προγράμματος «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ» στην Δημοτική Ενότητα Κερατσινίου. Υποβλήθηκε ο φάκελος υλοποίησης του έργου στο ΥΠΕΚΑ ΣΤΟ Ε.Π. «ΑΤΤΙΚΗ 2007-2013» - ΑΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 1 «ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΑΣΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ- ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ-ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ». Το έργο αφορούσε το Β’ ΚΑΠΗ, το 7ο δημοτικό σχολείο και το 11ο δημοτικό σχολείο. Και αυτό το έργο εξαιτίας του κ. Βρεττάκου ΝΑΥΑΓΗΣΕ.
Είχαμε περάσει το Πρότυπο επιδεικτικό έργο αξιοποίησης Ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας στο σχολικό συγκρότημα 13ο Νηπιαγωγείο-12ο Δημοτικό και το 4ο Γυμνάσιο ύψους 7.032.595,07 €. Και αυτό το έργο ΝΑΥΑΓΗΣΕ λόγω του απερχόμενου Δημάρχου.
Είχε υποβληθεί ο φάκελος για την κατασκευή Πράσινων Δωματίων στο σχολικά κτίρια 20ο Δημοτικό-15ο Δημοτικό- 14ο &19ο Δημοτικό-5ο Νηπιαγωγείο και το 4ο Λύκειο του Δήμου μας. Ένα έργο ύψους 841.880,00 ευρώ. Και αυτό το έργο ΝΑΥΑΓΗΣΕ εξαιτίας του κ. Βρεττάκου.
Τέλος είχε υποβληθεί ο φάκελος για την ανακατασκευή μονώσεων δωμάτων & στεγών σχολικών κτιρίων ύψους 851.000 ευρώ. Μαντέψτε!!! Εξαιτίας ποιανού ΝΑΥΑΓΗΣΕ και αυτό το έργο; Μα εξαιτίας του απερχόμενου Δημάρχου, ο οποίος εδώ και 5 χρόνια προβάλει τα δικά μου έργα, καθώς και των προηγούμενων Δημάρχων και Αντιδημάρχων, ως δικά του. Κι εντάξει αντιλαμβάνομαι την ανάγκη του να υπηρετήσει όσο το δυνατόν καλύτερα το επικοινωνιακό αφήγημα, περί πετυχημένου Δημάρχου. Αυτό που δεν μπορώ να αντιληφθώ είναι γιατί ολιγώρησε και έχασε όλ’ αυτά τα σημαντικότατα έργα που σας προανέφερα. Και αναφέρομαι ΜΟΝΟ στο σκέλος που αφορά την ερώτηση σας. Αν αρχίσω να μιλάω για άλλα τεχνικά έργα που είχαν ΕΝΤΑΧΘΕΙ και τελικά τα ΈΧΑΣΕ θα μιλάμε ολόκληρη την προεκλογική περίοδο και δεν θα καταφέρουμε να βγάλουμε άκρη.


Καλαμαράς Γιώργος
Η τεχνολογική εξέλιξη σήμερα προσφέρει την δυνατότητα εκμετάλλευσης όλων των πηγών ενέργειας υπέρ των λαϊκών συμφερόντων. Αντίστοιχα υπάρχουν όλοι εκείνοι η τρόποι κατασκευής και ανακατασκευής των κτιρίων ώστε να υπάρχει εξοικονόμηση. 
Είναι υπόθεση της πολιτικής που θα εφαρμόσει μια δημοτική αρχή ώστε να μπορέσει να αξιοποιήσει όλες αυτές της δυνατότητες που μας δίνονται σήμερα. 
Όμως είναι αυταπόδεικτο ότι η πολιτική απελευθέρωσης της ενέργειας που ακολουθούν όλες οι κυβερνήσεις και η σημερινή έχει επιβαρύνει τόσο τα λαϊκά νοικοκυριά όσο και τις δομές που βρίσκονται στην ευθύνη του δήμου. Πχ τα σχολεία σήμερα αναγκάζονται να πληρώνουν υπέρογκα ποσά στη ΔΕΗ για να καλύψουν τις ανάγκες τους, λεφτά που επί της ουσίας κόβονται από την χρηματοδότηση τους μέσω των σχολικών επιτροπών. 
Ενώ κατά την γνώμη μας θα έπρεπε να καλύπτονται από το ίδιο το κράτος χωρίς να επηρεάζεται η υπόλοιπη χρηματοδότησή τους, που ούτως ή αλλιώς δεν φτάνει για να καλύψει τις ανάγκες τους. Άρα χρειάζεται να είναι βασικό μέλημα μιας δημοτικής αρχής, να βρει τον τρόπο ώστε να αξιοποιήσει είτε την τεχνολογία, είτε να διεκδικήσει τα απαραίτητα κονδύλια για να προβεί στις απαραίτητες εργασίες που μπορούν να αποφέρουν όφελος για τους δημότες. 


Καλούσης Ακρίτας

Στην Ελλάδα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας καταναλώνουμε λιγνίτη και μπορούμε με σωστή διαχείριση να έχουμε φθηνή ενέργεια και να καλύψουμε με δωρεάν ενέργεια τα φτωχά νοικοκυριά που χτυπήθηκαν τα τελευταία χρόνια από τα μνημόνια. Αντί αυτού αυτή χαρίζεται στους “νέους πάροχους” και αυτοί στη συνέχεια μας την πουλάνε σε “ανταγωνιστικές τιμές”. Για μας δηλαδή δεν μπαίνει ζήτημα πρώτα να εξοικονομήσουμε ενέργεια και μετά να βοηθήσουμε τα “ευάλωτα νοικοκυριά”. Είναι εφικτό και με την υπάρχουσα κατάσταση.
Για την αντικατάσταση των ενεργοβόρων λαμπτήρων με τη χρήση λαμπτήρων LED θα επισημάνουμε δυο πράγματα:
1ον: Η αλόγιστη χρήση φωτισμού LED χωρίς επιστημονική μελέτη που δεν λαμβάνεται υπόψη η ένταση φωτισμού, μπορεί να οδηγήσει σε επιβλαβείς επιπτώσεις τόσο για το περιβάλλον όσο και για την ανθρώπινη υγεία. Η χρήση λαμπτήρων LED στους κεντρικούς δρόμους με ένταση φωτισμού 4000Κ οδηγεί σε κόπωση και προσωρινή βλάβη των ματιών λόγω αντηλιάς. Τον Ιούνιο του 2016, η αμερικανική ιατρική ένωση (AMA) κατέληξε δημοσίως ότι “τα λευκά φωτιστικά LED φωτισμού [μπορεί να] συμβάλλουν στον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών στους πληθυσμούς των πόλεων στις οποίες έχουν εγκατασταθεί” . Φωτισμός LED με έντονη φωτεινότητα δεν επιδεικνύεται σε χώρους όπου βρίσκονται παιδιά σχολεία, παιδικές χαρές, παιδότοποι διότι υπάρχει κίνδυνος ανεπανόρθωτη βλάβης των ματιών λόγω κακού φιλτραρίσματος του φωτός.
2ον: Το νομοθετικό πλαίσιο που φτιάχτηκε επιτρέπει τη χρηματοδότηση από τον ιδιωτικό τομέα, σαν Σύμβαση Ενεργειακής Απόδοσης (ΣΕΑ ν. 3855/2010), με αποπληρωμή της αρχικής επένδυσης μέσω των Ανταποδοτικών Τελών. Τελικά πάλι οι δημότες θα πληρώσουν.


Καμάς Παντελής

Έχουμε ανθρώπους στο συνδυασμό μας, οι οποίοι έχουν σπουδές και γνώσεις στο αντικείμενο των εναλλακτικών πηγών ενέργειας. Θέλω να ξέρετε πώς θα εξασφαλίσουμε σε λιγότερο από δύο χρόνια την ενεργειακή αυτοτέλεια των κτιρίων του Δήμου. Τα οφέλη από αυτή την τεράστια εξοικονόμηση πόρων θα διατεθούν αποκλειστικά και μόνο σε προγράμματα στήριξης της νέας γενιάς της πόλης μας.

 Προφανώς και θα επεκτείνουμε τον φωτισμό με λαμπτήρες LED, ξεκινώντας από τις γειτονιές που είναι μακριά από τα εμπορικά κέντρα και πρέπει να φωτιστούν για να αντιμετωπιστεί η εγκληματικότητα. Μου αναφέρθηκε στην προεκλογική περίοδο, ότι μαχαιρώθηκε μία κοπέλα στον Άγιο Μηνά, στον Άγιο Μηνά που δεν έχει φωτισμό. Από εκεί θα ξεκινήσουμε να φωτίζουμε την πόλη να εξοικονομούμε ενέργεια και πόρους.

Τσιρίδης Γιώργος
Έχουμε προτάσεις και ανθρώπους που θα τις υλοποιήσουν. Βασικό σημείο του προγράμματός μας το ενεργειακό. Όλα όσα αναφέρατε και άλλες δράσεις μαζί, είναι ουσιαστικά στοιχεία για την βελτίωση των οικονομικών και των νοικοκυριών και του δήμου. 




14η) Το δεδομένο είναι πως κάθε χρόνο στην αντιφασιστική διαδήλωση που γίνεται στη μνήμη του Π.Φύσσα συμβαίνουν επεισόδια. Πιστεύεται ότι ο δήμος πρέπει και μπορεί να συνεισφέρει ώστε να σταματήσουν αυτά και πως; 

 
Δαβγιώτη Ρούκουνα Ελένη
Το τελευταίο διάστημα έχουμε ακούσει διάφορες (προεκλογικές) προτάσεις υποψήφιων δημάρχων που σχετίζονται με την ασφάλεια των δημοτών. Ακούσαμε μέχρι και για τη δημιουργία συντονιστικών κέντρων ασφάλειας. Ας μη γελιόμαστε. Ο Δήμος δεν έχει τη δυνατότητα να αποτρέψει τέτοιου είδους επεισόδια. Πώς να το κάνει δηλαδή; Έχει η Δημοτική Αστυνομία το ρόλο του σερίφη; Μπορεί να εμπλακεί σε τέτοια περιστατικά και να απομονώσει τους πρωταγωνιστές των βανδαλισμών; Σκεφτείτε το λιγάκι.
Από την άλλη βέβαια δε λέμε ο Δήμαρχος να μένει με τα χέρια σταυρωμένα και να καταλογίζει ευθύνες (κατόπιν εορτής) στον εκάστοτε υπουργό. Μεγάλη σημασία έχει η πρόληψη. Από τη στιγμή που γνωρίζουμε ότι είναι μεγάλη η πιθανότητα να συμβούν επεισόδια τη συγκεκριμένη επέτειο, μπορούμε να ενημερώσουμε έγκαιρα την αστυνομική διεύθυνση και να αιτηθούμε τη διάθεση αστυνομικού προσωπικού που θα επιβλέπει τη διαδήλωση.
Αποτελεί γεγονός ότι με την απομάκρυνση του Αστυνομικού Τμήματος Κερατσινίου, έχουν αυξηθεί τα φαινόμενα ληστειών, κλοπών και διαρρήξεων. Δε μπορούμε να είμαστε ασφαλής ούτε στο σπίτι μας ούτε και όταν ψωνίζουμε στην Λαϊκή αγορά. Ως «ΑΛΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ» δεσμευόμαστε για την ενίσχυση της Δημοτικής αστυνομίας. Η παρουσία της τόσο στις Λαϊκές, στα μαγαζιά αλλά και στις γειτονιές του Δήμου μπορεί να παίξει σημαντικό αποτρεπτικό παράγοντα για τα ανωτέρω φαινόμενα. 


Δατσέρη Βάνα

Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα στην γειτονιά μας αναντίρρητα υπήρξε μια ΑΚΟΜΑ θυσία της κοινωνίας μας ενάντια στον φασισμό. Το Κερατσίνι και η Δραπετσώνα έχουν χύσει τόνους αίμα ενάντια ρατσισμό, την ξενοφοβία και τον φασισμό.
 Οι ετήσιες εκδηλώσεις στην μνήμη του Παύλου Φύσσα είναι σωστές γιατί κρατούν ζωντανές τις μνήμες. Το γεγονός ότι εθιμικά οι εκδηλώσεις αυτές συνοδεύονται από επεισόδια είναι λυπηρό, γιατί αλλοιώνουν επί της ουσίας το ΜΗΝΥΜΑ της θυσίας του Παύλου Φύσσα. Όλοι οι κάτοικοι και οι φορείς της πόλης μας ΚΑΙ ο Δήμος θα πρέπει να περιφρουρήσουμε το συγκεκριμένο μήνυμα. 
Ο Παύλος Φύσσας αγωνίστηκε και ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΕ από τος φασίστες γιατί με την μουσική του ζητούσε ΑΓΑΠΗ και ΕΙΡΗΝΗ. Δεν ζητούσε μίσος απέναντι στο μίσος. Ούτε αντεκδίκηση. Ο καλύτερος τρόπος για να ΑΛΛΑΞΕΙ χαρακτήρα η διαδήλωση, είναι να αναλάβουν πρωτοβουλίες οι κάτοικοι, φορείς και ο Δήμος, ώστε αυτή να περιέχει ΕΙΡΗΝΙΚΟ και ΕΝΩΤΙΚΟ περιεχόμενο. Αυτή την στιγμή η διαδήλωση έχει μετατραπεί σε μια εκτός έδρας μετακίνηση του ιδεολογικού υπόβαθρου των Εξαρχείων.
 Η πόλη μας ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ και ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ακόμα μια ή περισσότερες θυσίες στον βωμό οποιασδήποτε ιδεολογικής αντιπαράθεσης. Πολεμάμε με κάθε τρόπο τον ΦΑΣΙΣΜΟ, απ’ όπου κι αν προέρχεται… 


Καλαμαράς Γιώργος
Ο δήμος πρέπει να συνεισφέρει ώστε να καταδικαστεί ο φασισμός και το σύστημα που τον γεννά. Δεδομένο επίσης είναι ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που στηρίζει την δημοτική αρχή, έχει τεράστια ευθύνη που 4,5 χρόνια τώρα είναι σε εξέλιξη η δίκη των ναζιστών της Χ.Α και του δολοφόνου του Παύλου.
 Γενικά δεν είναι δεδομένα τα επεισόδια. Δεδομένη είναι η οργή του λαού της περιοχής ενάντια σε φασιστικά ναζιστικά μορφώματα. Δεδομένη για μας είναι η πάλη ενάντια στον καπιταλισμό που θρέφει τον φασισμό και σε όσους στηρίζουν με οποιονδήποτε τρόπο τους εγκληματίες της Χ.Α. 


Καλούσης Ακρίτας
Για εμάς αν κάτι είναι δεδομένο, είναι πως πρέπει να σβήσουμε το σκοτάδι του φασισμού από τις γειτονιές μας. Είναι λυπηρό να μη συζητάμε πως θα αγκαλιαστούν από το σύνολο των κατοίκων του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας εκδηλώσεις ενάντια στο φασισμό και να μένουμε στα επεισόδια. Αλλά ακόμα και σε αυτό το ερώτημα απαντάμε πως μπορούμε να διαφυλάξουμε τις αντιφασιστικές εκδηλώσεις με τη μαζική και οργανωμένη συμμετοχή μας.
Πρέπει να μιλήσουμε ξεκάθαρα για το φαινόμενο του φασισμού. Να πούμε ότι οι φασίστες λυμαίνονται τις φτωχογειτονιές μας. Θρέφονται από την φτώχεια και την εκμετάλλευση, θεριεύουν από το μίσος για τον αδύναμο. Στα μεγάλα όμως ζητήματα που αφορούν την καλυτέρευση της ζωής μας συντάσσονται με τα συμφέροντα των εκμεταλλευτών μας, των αφεντικών, των μεγάλων επιχειρήσεων. Εμείς όμως δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ότι στην περιοχή γνωρίζουμε καλά από προσφυγιά. Ζούσαμε πάντα μαζί, πρόσφυγες και ντόπιοι εργαζόμενοι, με αλληλεγγύη και αξιοπρέπεια. Έχουμε ιστορική μνήμη και ξέρουμε ότι δε μας χωρίζει τίποτα με τον αδύναμο και με όποιον τον βοηθά να σηκώσει το ανάστημά του, αλλά μας ενώνει η ίδια ανάγκη να πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας ενάντια σε όποιον μας θέλει υποταγμένους.
Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα ξεσκέπασε τη συμμορία των ναζί χρυσαυγιτών δολοφόνων. Οφείλουμε να τον τιμάμε κάθε χρόνο, να συμμετέχουμε, να οργανώνουμε και να περιφρουρούμε όλοι και όλες την πάλη ενάντια στον ρατσισμό και τον φασισμό. Έτσι τον χώρο θα τον έχει το αντιφασιστικό κίνημα και κανένας άλλος. 


Καμάς Παντελής
Η πόλη χρειάζεται αντιφασιστικές εκδηλώσεις μνήμης, της θυσίας του Παύλου Φύσσα, καταδίκης της δράσης του φασισμού και της ακροδεξιάς, με περιεχόμενο και οργάνωση που δεν θα τη μετατρέπουν σε θέατρο επεισοδίων. 
 Η πόλη χρειάζεται σε συνεργασία με τα σχολεία και την Εκπαιδευτική κοινότητα να εκπονήσει προγράμματα που θα διευρύνουν τους ορίζοντες των μαθητών ως πολίτες του κόσμου, θα τους μεταδίδουν αρχές και αξίες, που θα είναι το ανάχωμα στο λαϊκισμό και τη φασιστική και ολοκληρωτική σκέψη. Η μάχη κατά του φασισμού είναι καθημερινή και όχι επετειακή δεν εξαντλείται σε μία πορεία και σε μία ονομασία Δρόμου.

Τσιρίδης Γιώργος

Φυσικά η νεανική οργή πρέπει να τιθασευτεί και να μην μετατρέπεται σε φόβο για τους πολίτες και τους καταστηματάρχες. Δεν είναι αυτό το νόημα μιας αντιφασιστικής επετείου. Το γεγονός ότι κάποιοι την χρησιμοποιούν σαν ευκαιρία για φασαρίες και προκλήσεις με βρίσκει κάθετα αντίθετο. 




15η) Συμφωνείται με την εφαρμογή από το δήμο του νόμου κατά του καπνίσματος σε όλους τους χώρους που αυτός προβλέπει με την επιβολή των προστίμων; 

Δαβγιώτη Ρούκουνα Ελένη 
Η Ελλάδα ενδεχομένως να είναι η μοναδική χώρα στην οποία δεν τηρούνται οι νόμοι ούτε και από τους ίδιους τους βουλευτές. Αυτό ισχύει και στην περίπτωση του αντικαπνιστικού νόμου. 
Δεν αρκεί η εφαρμογή του Νόμου μόνο από το Δήμο μας. Θα ήμουν 100% σύμφωνη αν η εφαρμογή του νόμου επιβαλλόταν και από τους γειτονικούς Δήμους. 
Και για να καταλάβουν οι αναγνώστες τι εννοώ: Όπως είναι γνωστό τα τελευταία 40 χρόνια είμαι ιδιοκτήτρια της οικογενειακής Ταβέρνας «Ρούκουνας» επί της Ελ. Βενιζέλου στο Κερατσίνι. Όταν πρωτοεφαρμόστηκε το συγκεκριμένο μέτρο, «έχασα» πελάτες που έρχονταν χρόνια στο μαγαζί μου. Ο λόγος είναι ότι δεν επιτρεπόταν να καπνίσουν στο μαγαζί μου. Ως αποτέλεσμα μέρος της πελατείας μου «μετακινήθηκε» προς τον Πειραιά όπου τους επιτρέπανε να καπνίσουν ελεύθερα…. Μην ξεχνάτε ότι η Ελευθερίου Βενιζέλου – ένας από τους εμπορικότερους δρόμους της πόλης μας – γύρω από την οποία βρίσκονται αρκετά εστιατόρια και καφετέριες απέχει μόνο 2 οικοδομικά τετράγωνα από τα σύνορα του Πειραιά. Το ίδιο ισχύει και για την Π. Φύσσα, η οποία απέχει λίγα τετράγωνα από τα σύνορα της Νίκαιας. 
Ας είμαστε ρεαλιστές. Η κουλτούρα του Έλληνα διαφέρει… Με την κίνηση αυτή θα καταφέρουμε αντί να λύσουμε, να δημιουργήσουμε πρόσθετα προβλήματα στην τοπική οικονομία.

 
Δατσέρη Βάνα
Οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν θεσπίσει ένα αυστηρό θεσμικό πλαίσιο όσον αφορά το κάπνισμα. Το συγκεκριμένο σχέδιο επί της ουσίας δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Ο Έλληνας σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία είναι ο πλέον μανιώδης καπνιστής σε Πανευρωπαϊκό επίπεδο. Για να είμαστε δίκαιοι και στην Ευρωπαϊκή Ένωση παρατηρούνται διαφορετικές πολιτικές όσον αφορά το κάπνισμα, οπότε δεν μπορούμε να πούμε πως θα ακολουθήσουμε ένα συγκεκριμένο πρότυπο που μας ταιριάζει σαν λαός.
 Οπωσδήποτε θα πρέπει να καταπολεμηθεί η ασυδοσία των καπνιστών, αλλά θα πρέπει επίσης να δημιουργηθούν και οι υποδομές εκείνες που θα τους δίνουν το δικαίωμα να καπνίζουν χωρίς να ενοχλούν τους συμπολίτες τους. Το αυστηρό πλαίσιο το οποίο θεσμοθετήθηκε αποδείχτηκε αναποτελεσματικό. 
Ο Έλληνας είναι φύσει και θέσει αντιδραστικός. Θα πρέπει να βρεθεί ένας νέος τρόπος πιο αποτελεσματικός, ώστε να πειστούν οι συμπολίτες μας καπνιστές ότι δεν έχουν δικαίωμα να επιβαρύνουν την υγεία των παθητικών καπνιστών. Με αυστηρά-κατασταλτικά μέτρα ειδικά στην Ελλάδα δεν έχει επιτευχθεί ποτέ τίποτα. Ούτε βέβαια με την ασυδοσία. Θα πρέπει να βρούμε μια μέση λύση. 


Καλαμαράς Γιώργος
Είναι υποκριτικό να φέρονται ως φύλακες της δημόσιας υγείας όλοι εκείνοι που έχουν φέρει 70 μέτρα από τα σπίτια μας τα καζάνια του θανάτου. Είναι υποκριτικό από την κυβέρνηση που με τον σχετικό νόμο δεν προβλέπει κανένα μέτρο ούτε για την πρόληψη, ούτε για την απεξάρτηση από τις εθιστικές ουσίες του τσιγάρου. 

Δεν υπάρχει καμία εκπαίδευση του πληθυσμού, των νέων προκειμένου να δημιουργηθεί αντικαπνιστική συνείδηση. Έτσι η αντικαπνιστική εκστρατεία έχει καταλήξει σχεδόν αποκλειστικά σε απαγορεύσεις, και λήψη αποκλειστικά εισπρακτικών και κατασταλτικών μέτρων.
Και όπως λέει η λαϊκή μούσα, «η ζωή μου όλη είναι ένα τσιγάρο που δεν το γουστάρω και όμως το φουμάρω». Αυτοί που παίρνουν τα αντικαπνιστικά μέτρα ως το άπαν της ζωής μας, μας κάνουν τη ζωή τσιγάρο που δεν το γουστάρουμε. Και εδώ ο λόγος πλέον ανήκει σε μας. Ναι, να το κόψουμε, αλλά να παλέψουμε πρωταρχικά για να καθορίζουμε εμείς τη ζωή μας. 


Καλούσης Ακρίτας

Η αντικαπνιστική νομοθεσία, ενώ υποτίθεται πως έχει ως στόχο την προάσπιση της δημόσιας υγείας και την καταπολέμηση της εξάρτησης από το κάπνισμα, στην ουσία αποτελεί ένα πλαίσιο κυρώσεων και προστίμων με τιμωρητική λογική και στο κλίμα τρομοκράτησης των πολιτών. Την ίδια στιγμή που το κράτος προωθεί αυτή την αντικαπνιστική νομοθεσία, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, ο Μητσοτάκης και άλλα πολιτικά στελέχη επισκέπτονται και επαινούν τις καπνοβιομηχανίες.
 Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της εξάρτησης από το κάπνισμα, αλλά και κάθε εξάρτησης, και να περιφρουρηθεί η δημόσια υγεία πραγματικά, χρειάζεται η προώθηση μιας αντικαπνιστικής παιδείας και μιας κουλτούρας συνολικής βελτίωσης της ποιότητας ζωής των κατοίκων, ειδικά μιας πόλης σαν τη δική μας που δέχεται τέτοια μόλυνση και περιβαλλοντική υποβάθμιση. 
Αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί με όρους επιβολής αλλά με μια ευρύτερη προσπάθεια υποστήριξης ενός πιο υγιεινού και ποιοτικού τρόπου ζωής αλλά και των ίδιων των πολιτών, κάτι που το ίδιο το σύστημα δεν κάνει και δεν πρόκειται να κάνει για να μην ζημιώσει μια τεράστια βιομηχανία, όπως η καπνοβιομηχανία. 


Καμάς Παντελής
Είμαι καπνιστής αλλά θα εφαρμόσω το Νόμο. Εξάλλου και το να καπνίζει ο εκάστοτε Δήμαρχος έξω από το Δημαρχείο θα δώσει ευκαιρία να μιλάει με τους πολίτες. 
Τέλος όλες αυτές οι ερωτήσεις, και οι παράλληλες απαντήσεις, θα μπορούσαν να αφορούν ένα debate, που θα μπορούσε να γίνει ζωντανά. Εκλογές σημαίνουν επιχειρήματα, τεκμηρίωση , διάλογος και όχι παράλληλοι μονόλογοι, φήμες ψίθυροι και λάσπη. Εγώ και οι συνεργάτες μου, θέλουμε να φέρουμε έναν άλλο αέρα στην πόλη. Έναν νέο πολιτικό πολιτισμό. Μία μεγάλη ΑΛΛΑΓΗ που έχει ανάγκη η πόλη και πολίτες. Έχω τη βεβαιότητα ότι θα ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ.

Τσιρίδης Γιώργος

Συμφωνώ. Παρ' όλο που δεν είμαι καπνιστής, δεν με ενοχλεί ο καπνός των φίλων μου, ωστόσο, άλλους τους ενοχλεί πολύ κι αυτό πρέπει να το σεβόμαστε.

 
Οι απαντήσεις στις ερωτήσεις 1 & 2 εδώ
Οι απαντήσεις στις ερωτήσεις 3 & 4 εδώ
Οι απαντήσεις στις ερωτήσεις 5 & 6 εδώ
Οι απαντήσεις στις ερωτήσεις 7 & 8 εδώ
Οι απαντήσεις στις ερωτήσεις 9 & 10 εδώ
Οι απαντήσεις στις ερωτήσεις 11 & 12 εδώ



Κι έτσι φτάσαμε στο τέλος αυτού του κύκλου με τις 15 ερωτήσεις μας που τις απευθύναμε προς όλους τους υποψήφιους δημάρχους. Η εκτίμησή μας είναι πως κάτι καλό προέκυψε που και τους συνδυασμούς βοηθάει να συγκροτήσουν ένα συγκροτημένο λόγο για το πως θα πολιτευτούν τα επόμενα χρόνια και τους αναγνώστες να ενημερωθούν για τις θέσεις τους και να τις κρίνουν.

Κρίναμε ότι αυτή η πρωτοβουλία μας είναι ένα πρώτο βήμα που βοήθησε κι εμάς να καταλάβουμε πως η ποιότητα των απαντήσεων εξαρτάται και από τις ερωτήσεις και από τα θέματα που θίγουν. Όσο καλύτερες είναι αυτές, κάτι που θα είναι σταθερή επιδίωξή μας στο μέλλον, τόσο επιτρέπει στους υποψήφιους να απαντούν συγκεκριμένα, να περιορίζουν τις γενικολογίες και τις αοριστολογίες, να μην υπεκφεύγουν και να μην παρασύρονται σε μια ακατάσχετη προεκλογικού τύπου υποσχετική και καταγγελτική φρασεολογία από όπου συνήθως απουσιάζει η κοστολόγηση των προτάσεών τους και ο τρόπος υλοποίησής τους.

Θεωρούμε ότι ένα ουσιαστικό πάγιο στοίχημα της τοπικής αυτοδιοίκησης εξακολουθεί να είναι η ενεργοποίηση όσων γίνεται περισσότερων δημοτών στο να δημιουργήσουν ένα ενδιαφέρον για την γειτονιά τους και την πόλη τους, διαμορφώνοντας ατομικά και συλλογικά αιτήματα για την ποιότητα της ζωής τους σ' αυτήν και τις σχέσεις τους με τους συνδημότες τους, διεκδικώντας παράλληλα την πραγματοποίησή τους.

Ελπίζουμε στο μέλλον, σε τέτοιες πρωτοβουλίες σαν κι αυτή των 15 ερωτήσεων, να ανταποκρίνονται όλοι οι συνδυασμοί, δίνοντας τον καλύτερο και πιο ψαγμένο εαυτό τους. Μόνο κακό δεν προκαλεί μια τέτοια στάση. Ίσα ίσα τα οφέλη για όλους πιστεύουμε ότι δεν μπορεί παρά να είναι σημαντικά.