Δευτέρα 13 Μαΐου 2019

Οι απαντήσεις των έξι υποψήφιων στις 15 ερωτήσεις από "Σταγόνα +Δραπετσίνι" (11η & 12η )

Η πρώτη κοινή παρέμβαση στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές του Μαΐου ’19 των Δραπετσίνι + Σταγόνα ήταν οι συνεντεύξεις που πήραμε τον χειμώνα από τους υποψήφιους δημάρχους με 5 γενικές ερωτήσεις.
 Η δεύτερη, η ανοιξιάτικη, είναι οι 15 ερωτήσεις πάνω σε συγκεκριμένα θέματα που αποστείλαμε στα μέσα Απριλίου σε όλους τους υποψήφιους δημάρχους. 
Από τους 9 υποψήφιους μας απάντησαν οι εξής έξι (αλφαβητικά) : Δαβγιώτη Ρούκουνα Ελένη, Δατσέρη Βάνα, Καλαμαράς Γιώργος, Καλούσης Ακρίτας, Καμάς Παντελής και Τσιρίδης Γιώργος. Τους ευχαριστούμε. 
Δυστυχώς δεν μας απάντησαν οι Βρεττάκος Χρήστος, Διαλινάκης Παναγιώτης, και Καμπούρης Φίλιππος. Ξεκινήσαμε την Τετάρτη 8.5 αναρτώντας κάθε μέρα τις απαντήσεις των υποψηφίων (εναλλασσόμενους κυκλικά) σε δύο κάθε φορά από τις ερωτήσεις μας. Τέλος να ενημερώσουμε ότι για το καλό όλων μας είχαμε ζητήσει από τους υποψήφιους να μην ξεπερνούν οι απαντήσεις τους τις 200 λέξεις. Όπως θα διαπιστώσετε, άλλοι το προσπάθησαν κι άλλοι όχι.
Οι σκέψεις μας για το γεγονός που 6 από τους 9 υποψηφίους επέλεξαν να απαντήσουν στις ερωτήσεις μας εδώ


 (11η & 12η ερώτηση - απάντηση)
11η) Εκτιμάτε ότι υπάρχει έδαφος για μία συνεργασία ανάμεσα στη διοίκηση του δήμου και των εργαζομένων σ’αυτόν, ώστε να βελτιωθεί η απόδοση της εργασίας του και η ποιότητά της; 


Τσιρίδης Γιώργος

Φυσικά υπάρχει έδαφος. Ο δήμος βασίζεται στην εργασία των εργαζομένων σε αυτόν. Για να βελτιωθεί η απόδοση της εργασίας και η ποιότητά της πρώτα από όλα πρέπει να βελτιωθεί η απόδοση και η ποιότητα του έργου της πολιτικής διεύθυνσης, της ίδιας της δημοτικής αρχής. Με τον συγκεντρωτισμό και την εμμονή σε ιδεοληψίες δεν πετυχαίνεις υψηλή αποδοτικότητα ούτε μπορείς να καθιερώσεις ένα καλό επίπεδο συνεργασίας εργαζομένων-διοίκησης. 
Τα παραδείγματα από το παρελθόν πολλά, αλλά, δεν θα αναφερθώ σε αυτά με λεπτομέρειες. Είναι σημαντικό, όμως, να σε αποδέχονται οι εργαζόμενοι και να σε πιστεύουν. Από εκεί ξεκινούν όλα. Ακολουθούν τα συστήματα, η εμπειρία κι η οργάνωση. Όλα καλά, όμως, πάνω από όλα βρίσκεται ο ανθρώπινος παράγοντας. Αν δεν εμπνεύσεις, δεν θα κινητοποιήσεις, ό,τι κι αν λένε κάποια από τα σύγχρονα συστήματα μέτρησης της αποδοτικότητας και της ανταγωνιστικότητας.
 Κάποιες φορές δίνουν αποτελέσματα, συνήθως όμως έτσι μετονομάζουν τις αξιολογήσεις των ανθρώπων από τις μηχανές. Για εμάς ο άνθρωπος είναι στο κέντρο της δημόσιας δράσης κι ο εργαζόμενος παίζει τον πιο σημαντικό ρόλο στην προώθηση του δημόσιου συμφέροντος.


Δαβγιώτη Ρούκουνα Ελένη
Η συμμετοχή των εργαζομένων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχημένη διοίκηση κάθε επιχείρησης. Το ίδιο ισχύει και για τη διοίκηση ενός Δήμου. Τα δύο επίπεδα πρέπει να αλληλοτροφοδοτούνται και να συνεργάζονται με ιδέες, τεχνογνωσία και πόρους. Σήμερα δυστυχώς, αρκετοί εργαζόμενοι του Δήμου μας έχουν παράπονα από τη σημερινή Διοίκηση.
Ως «ΑΛΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ» δίνουμε έμφαση στην σχέση μας με τους εργαζομένους του Δήμου. Προκειμένου να αξιοποιήσουμε αποτελεσματικά το ανθρώπινο δυναμικό επενδύουμε στην συνεχή εκπαίδευση/ επιμόρφωση του προσωπικού προκειμένου να βελτιωθεί η απόδοσή του.
Στοχεύουμε στην προώθηση της διαφάνειας, θέτοντας αξιοκρατικά κριτήρια για την προαγωγή των υπαλλήλων, επιβραβεύοντας την αποδοτικότητα και τις ικανότητες κάθε εργαζομένου. Σκοπός μας η αρμονική σχέση με τους εργαζόμενους ώστε αυτοί να παρέχουν καλύτερης ποιότητας υπηρεσίες προς όφελος των δημοτών. Αν η σχέση μεταξύ αιρετών και διορισμένων υπαλλήλων δεν είναι καλή, αποδέκτης της αντιπαλότητας είναι ο πολίτης, ο οποίος τελικά εισπράττει φτωχές υπηρεσίες και ταλαιπωρία. 


Δατσέρη Βάνα
Θεωρούμε ότι διαχρονικά υπήρχαν καλές σχέσεις ανάμεσα στις προηγούμενες δημοτικές αρχές – και του κ. Βρεττάκου – και τους εργαζόμενους στο Δήμο και τον Σύλλογο εργαζομένων. Αυτές τις σχέσεις εμείς θα τις αναπτύξουμε περαιτέρω εκμεταλλευόμενοι την επάρκεια, την κατάρτιση και την εμπειρία τους.
Στο μόνο που ΔΙΑΦΩΝΟΥΜΕ ριζικά με την απερχόμενη δημοτική αρχή είναι με την βιομηχανία προσλήψεων έκτακτου προσωπικού που έχει στήσει τα τελευταία 5 χρόνια. ΔΙΑΦΩΝΟΥΜΕ ΚΑΘΕΤΑ με το καθεστώς ομηρίας των εκτάκτων υπαλλήλων, που μοναδικό στόχο έχει κάποια μικροπαραταξιακά και μικροκομματικά οφέλη.
 Θα ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΜΕ την πρόσληψη ΜΟΝΙΜΟΥ προσωπικού, μέσα σε ένα δύσκολο – είναι αλήθεια – εργασιακό περιβάλλον, με στόχο την σταδιακή ηλικιακή ανανέωση του προσωπικού του Δήμου.
 Η κατά το δυνατόν καλύτερη απόδοση και ποιότητα εργασίας επιτυγχάνεται μέσα από ΚΑΘΕΣΤΩΣ ασφάλειας για την εργασιακή σχέση που υπάρχει. Η επάρκεια σε όλους τους τομείς διοίκησης επιτυγχάνεται ΜΟΝΟ με την εμπειρία. 
Για παράδειγμα στα μικροέργα, μέχρι να μάθει ένας νέος υπάλληλος πως γίνεται η δουλειά, έχει τελειώσει η σύμβαση του. Γενικότερα θα κάνουμε και μια συζήτηση με τον Σύλλογο Εργαζομένων, ο οποίος στον Δήμο μας διακρίνεται για την κατάρτιση και την ποιότητα του. Θα ακούσουμε και τις δικές τους απόψεις και θα τις προσαρμόσουμε στο δικό μας μοντέλο διοίκησης. 
Καλώς ή κακώς το σύγχρονο μάνατζμεντ απαιτεί νέες τεχνικές, τις οποίες για καλή μας τύχη στον συνδυασμό μας έχουμε τους ανθρώπους που έχουν την εμπειρία, έχοντας σπουδάσει το αντικείμενο και έχοντας δουλέψει και στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. Την ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ στο Κερατσίνι και τη Δραπετσώνα θα έχει τους υπαλλήλους του Δήμου στην ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ. 


Καλαμαράς Γιώργος
Οι εργαζόμενοι του δήμου όπως και στον ιδιωτικό τομέα έχουν χτυπηθεί ανελέητα από τις πολιτικές των προηγούμενων και την σημερινής κυβέρνησης. Έχουν χτυπηθεί από την πολιτική της ΕΕ που τσακίζει κυριολεκτικά τη ζωή μας.
 Έτσι και οι εργαζόμενοι στο δήμο πρέπει να βάλουν μπροστά την οργάνωση της πάλης τους για μόνιμη και σταθερή εργασία, με πλήρη ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Αυτόν τον αγώνα στηρίζουμε κι εμείς. Είναι γνωστή η θέση μας. Άρα όταν συζητάμε για απόδοσή και ποιότητα εργασίας πρέπει πρώτα να ξεκινάμε από εκεί. 



Καλούσης Ακρίτας
Η σχέση ανάμεσα στους εργαζόμενους στο δήμο και τη διοίκησή του είναι σχέση ανάμεσα σε εργαζόμενους και σε εργοδότη, με ό,τι αυτή προκαλεί και προϋποθέτει. Θεωρούμε ότι η σχέση που περιγράφει η ερώτησή σας πρέπει να εντάσσεται στο πλαίσιο που ορίζουν τα καθολικά και στο σύνολό τους εργατικά συμφέροντα. Οι εργαζόμενοι πρέπει να διεκδικούν τα ενιαία συμφέροντά τους, ανεξάρτητα από θέση, σχέση εργασίας και αντικείμενο και να έρχονται σε σύγκρουση με τη διοίκηση γι’αυτά. 
Επιπλέον, την έννοια της “βελτίωσης της απόδοσής τους” την κατανοούμε από την πλευρά της δυνατότητας που πρέπει να εξασφαλίζεται από τη διοίκηση για την αναβάθμιση της υλικοτεχνικής υποδομής και του απαιτούμενου ανθρώπινου δυναμικού.
Ταυτόχρονα σε αυτές τις συνθήκες και σε αυτό το πλαίσιο, για εμάς σημαίνει, αντιπαράθεση σε κάθε προσπάθεια αξιολόγησης της εργασίας, με όποιον τρόπο και με όποια μέθοδο επιβάλλεται από τη διοίκηση και το κράτος. Δεν είναι δυνατόν να εγκαλεί, να ελέγχει και να εξαναγκάζει κανένας τους εργαζόμενους για την αύξηση της απόδοσής τους όταν είναι υποχρεωμένοι να καλύπτουν 2 ή και 3 θέσεις εργασίας, να εργάζονται χωρίς μέτρα προστασίας, υγιεινής και ασφάλειας, με κίνδυνο όπως έχει αποδειχθεί πρόσφατα την ίδια τους τη ζωή.
 Η εξασφάλιση αυτών των προϋποθέσεων καθώς και η διεκδίκηση προσλήψεων σε μόνιμες και σταθερές θέσεις εργασίας, με αξιοπρεπείς μισθούς και συνθήκες απασχόλησης, είναι οι στοιχειώδεις όροι που μπορούν να βελτιώσουν την απόδοση της εργασίας για την εξυπηρέτηση των δημοτών και προς όφελος του δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών του δήμου. 
Για πολλές δεκαετίες οι ΟΤΑ ήταν το εκλογικό “χωνευτήρι” των καθεστωτικών κομμάτων, που μέσα από τις προσλήψεις και τα βολέματα συγκροτούσαν τους “στρατούς” των δημάρχων και των κομματικών τους φορέων, αναπαρήγαγαν την εξουσία τους και ταυτόχρονα εδραίωναν ένα καθεστώς ανάθεσης, εξυπηρέτησης και τακτοποίησης. 
Οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου και οι ελαστικές μορφές εργασίας που κυριαρχούν στους ΟΤΑ με διαφορετική μορφή, σε κάποιες περιπτώσεις αναπαράγουν αυτό το μοντέλο. Βασικός συντελεστής, δεν είναι μόνο οι επιδιώξεις της εκάστοτε διοίκησης αλλά και η αντίληψη του υποταγμένου συνδικαλισμού που στο όνομα της “καλής σχέσης” με τη διοίκηση για την απόσπαση περιορισμένων και προσωρινών πλεονεκτημάτων, αναστέλλουν τον αγωνιστικό και διεκδικητικό χαρακτήρα των σωματείων, που μετατρέπονται πολλές φορές σε μηχανισμό εξυπηρέτησης της πλειοψηφίας. Από αυτό το πλαίσιο δεν ξέφυγε καμία δημοτική αρχή στην πόλη, ούτε και η απερχόμενη. 


Καμάς Παντελής
Αντιμετωπίζω τους εργαζόμενους του Δήμου, ως άμεσους συνεργάτες. Εγγυώμαι προσωπικά, ότι θα Διοικήσω χωρίς να με ενδιαφέρει που πρόσκειται πολιτικά ο καθένας, αν μας στήριξε ή δεν μας στήριξε. Εγγυώμαι προσωπικά την ΠΛΗΡΗ ΤΗΡΗΣΗ της νομοθεσίας Υγιεινής και Ασφάλειας. Θα τους ενισχύσουμε για εκτελούν τα καθήκοντά τους, με πλήρη τήρησης της νομιμότητας και με την ελευθερία που πρέπει να απολαμβάνουν. 
Θα προχωρήσουμε με αξιοκρατία και διαφάνεια, με εμπεδωμένο το αίσθημα ότι η Δημοτική Αρχή τους θεωρεί μέρος της, και σώμα της, για να πετύχει στο έργο της. Θέλω να τους ευχαριστήσω όλους γιατί έχουν καταφέρει ο Πολίτης να έχει μία καθημερινή επαφή με το Δήμο με υπηρεσίες υψηλής ποιότητας. 
Θέλω όμως ιδιαίτερα να ευχαριστήσω για το έργο που προσφέρουν τους εργαζόμενους στις κοινωνικές δομές αλλά και τους ήρωες που δίνουν την μάχη της καθαριότητας. Τους ανθρώπους που κρατάνε τις πόλεις μας όρθιες. Οι τελευταίοι θα νιώσουν μία Δημοτική Αρχή μέλος της οικογένειας του καθενός και όχι εργοδότη. 



12η) Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το πιο σημαντικό πρόβλημα παντού στην χώρα μας είναι και θα είναι για πολλά χρόνια ακόμα αυτό της ανεργίας και των αξιοπρεπών μισθών. Ένα πρόβλημα που όλοι γνωρίζουμε ότι η λύση του εξαρτάται από τις δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις.Έχετε επεξεργαστεί κάποιες προτάσεις για το πως ο δήμος θα μπορέσει να ευνοήσει και να συμβάλλει ουσιαστικά προς την κατεύθυνση της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας στην πόλη μας;

Τσιρίδης Γιώργος
Νομίζω ότι σας έχω απαντήσει. Η αιχμή του προγράμματός μας, ο λόγος για τον οποίο κατεβαίνουμε σε αυτές τις εκλογές, είναι η πολεοδομική και οικονομική ανασυγκρότηση του δήμου.
 Αυτό περιλαμβάνει την περιβαλλοντική του αναβάθμιση, την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την ανάπτυξη και την άνοδο της αξίας γης, τον εκσυγχρονισμό των υποδομών και την διατύπωση και θεσμική κατοχύρωση ενός οράματος οδηγού για το μέλλον. 
Φυσικά όλα εξαρτώνται από τις δημόσιες παρεμβάσεις και τις ιδιωτικές επενδύσεις. Ο δήμος καθορίζει τους όρους ανάπτυξης κι οι ιδιώτες κινούνται μέσα σε αυτά τα όρια προς το δικό τους όφελος και προς όφελος της πόλης και των κατοίκων.


Δαβγιώτη Ρούκουνα Ελένη
Υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο του Συνδυασμού μας το οποίο όμως δε μπορεί να αναλυθεί σε 200 λέξεις που έχουμε στην διάθεσή μας. Συνοπτικά αναφέρουμε: 

Διεκδίκηση προγραμμάτων ΕΣΠΑ από ειδικά στελεχωμένο γραφείο του Δήμου. Βοήθεια σύνταξης βιογραφικού, για όλους τους άνεργους. Καταγραφή ανέργων σε βάση δεδομένων και ενημέρωση για θέσεις εργασίας αλλά και διαγωνισμούς ή επιδοτούμενα ευρωπαϊκά προγράμματα που «τρέχουν». 
Δημιουργία Γραφείου Ευρέσεως Εργασίας το οποίο θα συνεργάζεται με πληθώρα επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον Δήμο (και όχι μόνο) και θα βοηθάει τους ανέργους στην αναζήτηση εργασίας με αξιοκρατικά κριτήρια. 
Στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις θα δίνονται κίνητρα (πχ προωθητικές δράσεις διαφήμισης προϊόντων η υπηρεσιών από τα μέσα του Δήμου, δωρεάν επιμόρφωση προσωπικού με υλοποίηση δωρεάν σεμιναρίων από το Δημοτικό ΚΕΚ) προκειμένου να προσλαμβάνουν προσωπικό μέσω του Γραφείου Ευρέσεως Εργασίας του Δήμου. Στην περιοχή Κράκαρη δημιουργούμε:
· Νέες επιχειρήσεις δίνοντας κίνητρα (πχ μειωμένα δημοτικά τέλη για τα πρώτα χρόνια).
· Δημοτικό χώρο στάθμευσης, που θα εξυπηρετεί το επιβατικό κοινό του μεγαλύτερου Λιμανιού της χώρας.
Εκμετάλλευση ανακυκλωμένων απορριμμάτων (βλ ερώτηση 5)
Δημιουργία δημοτικού χώρου στάθμευσης είτε στον χώρο του Νεκροταφείου της Αναστάσεως, είτε στο εργοστάσιο Καχραμάνογλου για την ενίσχυση της τοπικής αγοράς στα Ταμπούρια.
Δημιουργία δημοτικού χώρου στάθμευσης στην πλατεία Νίκης για την ενίσχυση της τοπικής αγοράς στην Αμφιάλη.
Αξιοποίηση ΝΑΦΘΑ (βλ απάντηση στην ερώτηση 8) αλλά και άλλων εγκαταλειμμένων χώρων .
Δημιουργία Δημοτικού ραδιοφωνικού σταθμού και προώθηση των τοπικών επιχειρήσεων.
Εφαρμογή νέων τεχνολογιών στις σχέσεις δημότη και δημοτικής αρχής. Με αυτό τον τρόπο ο δημότης θα απολαμβάνει αμεσότερες υπηρεσίες υψηλότερου επιπέδου και θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. 


Δατσέρη Βάνα
Έτσι όπως έχει εξελιχτεί η παγκόσμια οικονομία, θα ήταν αφελές και ουτοπικό να λέγαμε πως ο Δήμος από μόνος του μπορεί να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Μπορεί όμως να συμβάλλει καθοριστικά.
 Η ΑΝΑΠΛΑΣΗ μπορεί να δημιουργήσει ακόμα και χιλιάδες θέσεις εργασίας, αν φύγουμε από την λογική των ΔΩΡΕΑΝ συναυλιών του κ. Βρεττάκου. Η ΝΑΦΘΑ το ίδιο. Η ΔΕΗ το ίδιο. Η Ανάπλαση των προσφυγικών στα Ταμπούρια το ίδιο. Το πρόβλημα της πόλης μας είναι δομικό. Αποτελεί μια μικρογραφία του προβλήματος της Ελληνικής οικονομίας. Θα πρέπει να επιλέξουμε ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ σε ποιον τομέα θα πρέπει να στραφεί η οικονομία μας και πάνω σ’ αυτόν να διεκδικήσουμε δημόσιες και να προσελκύσουμε ιδιωτικές επενδύσεις.
Αντικειμενικά το φυσικό κάλλος της πόλης μας, προσφέρεται για επενδύσεις που αφορούν τον Τουρισμό, συνδυαστικά με τα σχέδια της κεντρικής κυβέρνησης που αφορούν την αλλαγή χρήσης του Λιμανιού. 
Το μέλλον για τον ευρύτερο Πειραιά, τουλάχιστον μέχρι το όριο της Ιχθυόσκαλας είναι η κρουαζιέρα, οι μαρίνες και γενικότερα δράσεις που αφορούν τον Τουρισμό και τον Πολιτισμό. Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας. Μην στρουθοκαμηλίζουμε, ούτε να ομφαλοσκοπούμε. Ας προσαρμοστούμε γρήγορα στα νέα δεδομένα για να υπάρξουν όσο το δυνατόν περισσότερα οφέλη για τους κατοίκους μας. 


Καλαμαράς Γιώργος
Το πρόβλημα της ανεργίας είναι σύμφυτο με το ίδιο το σύστημα το οποίο ζούμε, τον καπιταλισμό. Δημιουργεί ανεργία γιατί επικρατεί αναρχία στον τρόπο παραγωγής των προϊόντων. Τίποτα σήμερα δεν παράγεται με βάση τις ανάγκες του λαού αλλά με βάση το πώς οι ιδιώτες, το κεφάλαιο θα βγάζει διαρκώς περισσότερα κέρδη. 
Έτσι υπάρχει συσσώρευση, που επιβραδύνει την παραγωγή άρα μεγαλώνει την ανεργία. Σήμερα και πάντα χρησιμοποιούσαν τους ανέργους ως φόβητρο για να μην παλεύεις για καλύτερους όρους ζωής. «Μη μιλάς, μην διεκδικείς, δες πόσοι περιμένουν απ έξω» λένε οι εργοδότες. 
Το κύριο που πρέπει να κάνει μια δημοτική αρχή, και το κάνει η Λαϊκή Συσπείρωση όπου βρίσκεται στο τιμόνι του δήμου, είναι η πάλη σήμερα και όχι στη Δευτέρα Παρουσία, για μόνιμη και σταθερή δουλειά. Βρίσκεται πάντα στο πλευρό των εργαζομένων, των συμβασιούχων για την διεκδίκηση στο αναφαίρετο δικαίωμα τους στην εργασία με δικαιώματα. Δεν θεωρούμαι ότι λύση είναι οι ιδιωτικές επενδύσεις. Όλοι ξέρουμε πολύ καλά τους όρους με τους οποίου καλούνται οι εργαζόμενοι να εργαστούν .Τρομοκρατία, ωράρια λάστιχο, εντατικοποίηση, χωρίς μέτρα υγείας και ασφάλειας, μισθοί πείνας για την πλειοψηφία. Άρα το ζήτημα δεν είναι γενικά οι θέσεις εργασίας και δουλειά να ναι και ότι να ναι. Αλλά δουλειά που να μπορείς να ζήσεις με αξιοπρέπεια εσύ και τα παιδιά σου. 


Καλούσης Ακρίτας
Καταρχάς, στη δική μας αντίληψη οι δήμοι δεν είναι επιχειρήσεις που καλούνται να κάνουν επενδύσεις αλλά οργανισμοί με στόχο την κοινωνική ωφέλεια. Το πρόβλημα σήμερα κατά τη γνώμη μας είναι διπλό. Από τη μία, τα πολύ υψηλά ποσοστά ανεργίας, από την άλλη η ολοένα αυξανόμενη κατηγορία των εργαζομένων της επισφάλειας, της part time εργασίας, των διαφόρων "προγραμμάτων" που τους θέτουν εκτός εργασιακών δικαιωμάτων, της μαύρης εργασίας κ.ο.κ. 

Δυο πλευρές που συνδέονται άμεσα μιας και η ανεργία είναι ο "δούρειος ίππος", μέσω του οποίου φέρνουν ολοένα και χειρότερες συνθήκες εργασίας, ενώ οι επισφαλείς, κακοπληρωμένες εργασιακές σχέσεις παρουσιάζονται ως τη "σωτηρία" απέναντι στην ανεργία.
Σε αυτή την πολιτική πρωταγωνιστούν κυβέρνηση και ΕΕ αλλά ακολουθούν και οι Δήμοι, μαζί κι ο Δήμος Κερατσινίου. Υποστελέχωση, ισοζύγιο προσλήψεων - απολύσεων, προγράμματα ΟΑΕΔ ΕΣΠΑ. Αν δε σπάσει αυτό το πλαίσιο, δουλειά με δικαιώματα δε θα υπάρξει. Για παράδειγμα, πώς θα βρουν δουλειά οι άνεργοι της ζώνης χωρίς απειθαρχία στην ΕΕ, στο δημοσιονομικό σύμφωνο, χωρίς εκδίωξη της COSCO;
Οι υποψήφιοι συνδυασμοί τσακώνονται για όλα τα ασήμαντα (βλ. βινύλια και πανό) αλλά στα βασικά συμφωνούν. Παραχωρήσεις στο μεγάλο κεφάλαιο για δουλειές-ξεροκόμματο, μαθητεία και ολιγόμηνα προγράμματα. Ε δεν υπάρχει πρόγραμμα της ΕΕ που να δίνει δουλειές με δικαιώματα! Υποχρέωση της Δημοτικής Αρχής είναι να κρατήσει όλους τους συμβασιούχους και κοινωφελείς στη δουλειά με σχέση αορίστου χρόνου και πλήρη δικαιώματα. Να προσλάβει μόνιμους με βάση τις πραγματικές ανάγκες. Αυτό είναι το πρόγραμμα που θα βρει αξιοπρεπή δουλειά σε εκατοντάδες δημοτών. 



Καμάς Παντελής 
Το πρόγραμμά μου, βασίζεται στην ιδέα της δημιουργίας μίας πόλης παροχής υπηρεσιών μεσαίας και χαμηλής όχλησης, σχεδιάζοντας ένα μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης. Ενδεικτικά θα αναφέρω :
-παραλιακής ζώνης από τον Πειραιά έως και την ιχθυόσκαλα, με λειτουργία ναυτιλιακού κέντρου ( με δομές χαμηλού συντελεστή δόμησης), ανάδειξη των αρχαιοτήτων, πρόσβαση των πολιτών στη θάλασσα, από όλα τα σημεία.
-Αναβάθμιση του ΚΑΧΑΡΑΜΑΝΟΓΛΟΥ σε υπερτοπικό συνεδριακό και πολιτιστικό κέντρο, παράλληλα με πεζοδρομήσεις και ενοποίηση των εμπορικών κέντρων της Αμφιάλης και των Ταμπουριών.
-Σχεδιασμός εκ νέου της κυκλοφοριακής και συγκοινωνιακής σύνδεσης της Δραπετσώνας με το Κερατσίνι και τον Πειραιά. Ενίσχυση της Δημοτικής Συγκοινωνίας για το σκοπό αυτό
-Ενοποίηση της πλατείας Βάρναλη, με τον Εμπορικό Κέντρο της Δραπετσώνας και ανάπλασή της σε χώρο πρασίνου- αθλητισμού και πολιτισμού, μετατροπή του πρώην Δημαρχείου της Δραπετσώνας σε Μουσείο ιστορίας της πόλης.
-Ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου στο « ΚΑΣΤΡΑΚΙ», με ευρείες πεζοδρομήσεις, και δημιουργία χώρου πρασίνου.
-Επανασχεδιασμός της διαχείρισης των πάσης φύσεως αποβλήτων αξιοποιώντας τη σύγχρονη τεχνολογία προς όφελος των δημοτών. Όλα τα παραπάνω συνιστούν ένα επεξεργασμένο σχέδιο που μπορεί να χρηματοδοτηθεί με συνέργειες με τον Ιδιωτικό τομέα, με πόρους από Ευρωπαϊκά προγράμματα. Διεκδικούμε επίσης να μας δοθεί η δυνατότητα να διαχειριστούμε οι Δήμοι τα κόκκινα Δάνεια, των πολιτών. Οι Έλληνες έχουν πληρώσει τις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών. Διεκδικούμε για τους δανειολήπτες βιώσιμες λύσεις και επιστροφή των κερδών από τη Διαχείριση στην κοινωνία.



Οι απαντήσεις στις ερωτήσεις 1 & 2 εδώ
Οι απαντήσεις στις ερωτήσεις 3 & 4 εδώ
Οι απαντήσεις στις ερωτήσεις 5 & 6 εδώ
Οι απαντήσεις στις ερωτήσεις 7 & 8 εδώ
Οι απαντήσεις στις ερωτήσεις 9 & 10 εδώ


Αύριο Τρίτη θα αναρτήσουμε τις απαντήσεις των 6 υποψηφίων δημάρχων στις τελευταίες τρεις ερωτήσεις μας. Μ' αυτό το άρθρο θα κλείσει κι αυτός ο κύκλος παρέμβασης στην προεκλογική κίνηση των τοπικών ιστοσελίδων Δραπετσίνι + Σταγόνα. Ελπίζουμε οι αναγνώστες της σειράς αυτής που μπήκαν στον κόπο και διάβασαν τις απαντήσεις, να πήραν μια ιδέα αυτών που πρεσβεύουν οι 6 υποψήφιοι και των προτάσεών τους στα συγκεκριμένα θέματα που θίξαμε.
Πιστεύουμε ότι θα μπορούσαν να γίνουν πολλά ακόμα, δίνοντας κι ένα ρόλο στον αντίλογο και από την μεριά μας, αν είχαμε χρόνο και από τους συνδυασμούς που παίρνουν μέρος σ' αυτές τις εκλογές. Πολλά, κι απ' αυτά που γίνονται εδώ κι εκεί, με πρωτοβουλία του κάθε συνδυασμού αλλά και σε συνεργασία αναμεταξύ τους, που θα μπορούσαν να ανεβάσουν αισθητά την ποιότητα του προεκλογικού αγώνα. Δυστυχώς δεν έγιναν.
Μακάρι το χαμηλό επίπεδο του προεκλογικού αγώνα να μην αποτελέσει αρνητικό παράγοντα για όσα θα γίνουν τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Και που ως γνωστόν την ευθύνη τους την έχει, όχι μόνο η δημ.αρχή, αλλά ιδιαιτέρως τώρα με την απλή αναλογική και η αντιπολίτευση.
Για άλλη μια φορά ευχαριστούμε τους έξι υποψήφιους που συμμετείχαν σ' αυτό το ερωτηματολόγιο.

13η) Σαν συνδυασμός έχετε επεξεργαστεί δημοτικές δράσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας – λαμπτήρες LED, μονώσεις δημοτικών κτιρίων, εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε ταράτσες δημοτικών κτιρίων, κ.ά - με τελικό στόχο να καλύπτει βασικά απ’ αυτές ο δήμος τις ανάγκες του σε ενέργεια και να στηρίζει ενεργειακά ευάλωτα νοικοκυριά;

14η) Το δεδομένο είναι πως κάθε χρόνο στην αντιφασιστική διαδήλωση που γίνεται στη μνήμη του Π.Φύσσα συμβαίνουν επεισόδια. Πιστεύεται ότι ο δήμος πρέπει και μπορεί να συνεισφέρει ώστε να σταματήσουν αυτά και πως;

15η) Συμφωνείται με την εφαρμογή από το δήμο του νόμου κατά του καπνίσματος σε όλους τους χώρους που αυτός προβλέπει με την επιβολή των προστίμων;