Πέμπτη 16 Μαΐου 2019

16η ερώτηση! Απαντήσεις δύο υποψηφίων δημάρχων


Στο αρχικό κείμενο με τις 15 ερωτήσεις μας (Δραπετσίνι + Σταγόνα) που είχαμε αποστείλει στα μέσα Απριλίου σε όλους τους υποψήφιους δημάρχους της πόλης μας, τους είχαμε προτείνει, αν το θέλουν φυσικά, να προσθέσουν και μία 16η, δικιά τους ερώτηση, συνοδευόμενη από την απάντησή της. 

Σ' αυτήν την πρότασή μας ανταποκρίθηκαν δύο υποψήφιοι δήμαρχοι, ο Γιώργος Καλαμαράς και ο Ακρίτας Καλούσης. Τους ευχαριστούμε.
Ακολουθούν οι ερωτήσεις τους και οι απαντήσεις τους. 







Καλαμάρας Γιώργος: Τι σημαίνει ψήφος στη Λαϊκή Συσπείρωση;
  • Πολιτική καταδίκη όσων μας έφεραν ως εδώ. 
  • Καταδίκη του ΣΥΡΙΖΑ, που αποτέλεσε τον συνεχιστή της αντιλαϊκής πολιτικής των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και στηρίζει την δημοτική αρχή, δήμαρχος και δημοτικοί σύμβουλοι που θα πηγαίνουν κόντρα στις αντιλαϊκές πολιτικές κυβέρνησης και ΕΕ, με συμβολή στους αγώνες για την κάλυψη των αναγκών μας διεκδίκηση έργων που σήμερα έχει ανάγκη ο λαός της περιοχής 
  • μείωση των δημοτικών τελών στην κατοικία, των καταστημάτων και μικρών βιοτεχνιών και την αύξηση στις μεγάλες επιχειρήσεις δημιουργία νέων παιδικών σταθμών ώστε όλα τα παιδιά, τα βρέφη να πηγαίνουν χωρίς κριτήρια σ αυτούς
    να καταργηθούν τα παράβολα στα καλλιτεχνικά, πολιτιστικά και αθλητικά τμήματα του δήμου. 
  • Να δοθεί χρηματοδότηση στα ερασιτεχνικά σωματεία και πολιτιστικούς συλλόγους της πόλης μας 
  • αγώνας για την απαλλοτρίωση όλου του χώρου του πρώην εργοστασίου των λιπασμάτων, χωρίς αντίτιμο. Την απόδοσή του στον δήμο και διεκδίκηση γενναίας χρηματοδότησης από την κεντρική κυβέρνηση για την αξιοποίησή του προς όφελος των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.
  • Αγώνας για την μετεγκατάσταση της Οil One  
  • σχεδιασμός για την αξιοποίηση χώρων όπως του νεκροταφείου της Ανάστασης, της ΝΑΦΘΑ, το Καστράκι, του Μελετόπουλου, του κινηματογράφου REX, των πολυκατοικιών στη Δραπετσώνα.
  • διεκδίκηση κονδυλίων και έργα για αντιπλημμυρική προστασία, αντισεισμική θωράκιση, την δασοπροστασία
  • αξιοποίηση ελεύθερων χώρων προς όφελος του λαού της περιοχής, δημιουργία νέων αθλητικών χώρων, συντήρηση των ήδη υπαρχουσών εγκαταστάσεων. 
  • Αναβάθμιση των βιβλιοθηκών μας
  • κανένα ακίνητο του δήμου να μην δοθεί στο υπερταμείο.
  • Πάλη για μόνιμη και σταθερή δουλειά των εργαζομένων του δήμου, με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα.

Καλούσης Ακρίτας - "Εκτός Πλαισίου": 
Η παράταξή σας προσδιορίζεται πολιτικά, στον χώρο της αριστεράς. Με δεδομένο το γεγονός ότι υπάρχουν και άλλες αριστερές παρατάξεις, όπως ο Άλλος Δρόμος και η Λαϊκή Συσπείρωση, με μακροχρόνια παρουσία στην πόλη, για ποιο λόγο επιλέξατε την αυτόνομη κάθοδο και όχι τη συνεργασία με αυτές, ώστε να εξασφαλιστεί μία δυναμική κάθοδος απέναντι στις άλλες δυνάμεις, προωθώντας και την ενότητα της Αριστεράς σε τοπικό επίπεδο;
Αυτό που προσπαθήσαμε να περιγράψουμε στον πολιτικό μας λόγο ως συλλογικότητα είναι το διαφορετικό στίγμα συνολικά, αλλά και απέναντι στις δύο εκφράσεις της αριστεράς όπως αποτυπώνονται στην πόλη, τονίζοντας ωστόσο από την αρχή το γεγονός της οριστικής και οικειοθελούς “παράδοσης” του ΣΥΡΙΖΑ στην αστική πολιτική, τόσο πριν, όσο και μετά την ανάληψη της κυβερνητικής εξουσίας.

Κέντρο της δικής μας λογικής είναι ότι ουσιαστική, καθολική και σταθερή βελτίωση της ζωή της πλειοψηφίας των ανθρώπων της πόλης μας μπορεί να έρθει μόνο μέσα από μια διαδικασία αμφισβήτησης και ρήξεων με το κοινωνικό, οικονομικό και νομικό πλαίσιο που εντάσσεται η λεγόμενη τοπική αυτοδιοίκηση. Αυτό δεν ορίζεται μόνο από τον χαρακτήρα του θεσμού, αλλά και από την ενίσχυση των χαρακτηριστικών του, που αναβαθμίστηκε με τους τελευταίους μνημονιακούς νόμους, τον Κλεισθένη, την επιτροπεία, τους πετσοκομμένους προϋπολογισμού και συνολικά τις πολιτικές της Ε.Ε.

Και τα δύο κόμματα θεωρούν, το καθένα στο πλαίσιο του εύρους της ενσωμάτωσης και των αυταπατών του, ότι μπορεί ο θεσμός της Τ.Α. να είναι φιλολαϊκός, κοινωνικός, φιλεργατικός ή φιλάνθρωπος. Εμείς θεωρούμε ότι είναι μηχανισμός αναπαραγωγής των κυρίαρχων συμφερόντων και πολιτικών επιλογών, που δεν αλλάζουν ανάλογα με το ποιος τον διαχειρίζεται. Όλοι οι λεγόμενοι αριστεροί δήμοι ακολούθησαν κατα γράμμα το πλαίσιο, κινήθηκαν σε αυτό και δεν το αμφισβήτησαν επί της ουσίας. Ακόμη και οι δήμοι που ελέγχει το ΚΚΕ ουσιαστικά διαφοροποιήθηκαν μόνο στα σημεία.

Ζούμε σε μία εποχή που όποια πέτρα και να σηκώσεις, από το πιο “μικρό” ζήτημα μέχρι το πιο “μεγάλο”, βρίσκεσαι απέναντι σε μνημονιακούς νόμους, περικοπές και ιδιωτικοποιήσεις. Από τα ανταποδοτικά τέλη, τα ΣΔΙΤ, τα ΕΣΠΑ, την ελαστική εργασία και την υποστελέχωση στους Δήμους, μέχρι και την ανυπαρξία ή ιδιωτικοποίηση δημόσιων χώρων και πλούτου, την υπεράσπιση και προώθηση ιδιωτικών συμφερόντων ακόμα και εις βάρος της υγείας μας. Αυτό το ιερό πλαίσιο είναι που πρέπει να αμφισβητηθεί συνολικά και εν τέλει να ανατραπεί.

Επίσης, βάσει της δικής μας αντίληψης, τον κυρίαρχο αλλα και καθοριστικό ρόλο σε αυτήν τη διαδικασία πρέπει να τον παίξουν τα κινήματα και η μαζική ενεργοποίηση του λαού και της νεολαίας.

Επιλέξαμε να προτείνουμε τον δύσκολο δρόμο απέναντι σε όλο αυτό το πλαίσιο, όπου το μόνο που κατορθώνει για όποιον τον ακολουθεί είναι η ενσωμάτωση στη διαχείριση που απαιτείται, οι αυταπάτες που καλλιεργούνται για τους δημότες, καθώς και η συμμετοχή σε ένα σύστημα εξουσίας το οποίο, κατά τη δική μας αντίληψη, η Αριστερά πρέπει να υπονομεύει και να πολεμά.

Επιπλέον, έχουμε μία τεκμηριωμένη αποστροφή στα μοντέλα συγκρότησης και λειτουργίας των παραδοσιακών παρατάξεων. Δεν θεωρούμε ότι πρέπει να έχουν κομματική σφραγίδα και “πιστοποίηση”. Πιστεύουμε ότι πρέπει να συσπειρώνονται αγωνιστές στη βάση αρχών και δράσεων και όχι στη βάση μόνο γενικότερων στόχων και επιλογών. Ταυτόχρονα η συλλογικότητά μας προτείνει ένα μοντέλο χωρίς αρχηγό-επικεφαλής, με εναλλαγή και ανακλητότητα στις θέσεις ευθύνης, με συλλογική εκπροσώπηση και λειτουργία με πυρήνα την συνέλευση των μελών της, με ειδικό βάρος στη νέα γενιά, την εκπροσώπησή της και την έκφραση των αναγκών και των ελπίδων της, γεγονός που αποτυπώθηκε στη συγκρότηση του πιο νεανικού και μάχιμου ψηφοδελτίου στην πόλη .

Με αυτές τις εξηγήσεις γίνεται κατανοητός ο λόγος που δεν “ενσωματώσαμε” την άποψή μας στο όνομα της ενότητας, σε μία από αυτές τις παρατάξεις που αναφέρθηκαν. Ωστόσο δεν θεωρούμε ότι υπάρχουν τοίχοι ανάμεσα στους δημότες και στους αγωνιστές. Θεωρούμε ότι οι ανάγκες της πόλης και των ανθρώπων της αντικειμενικά μπορούν να ενώνουν στην κατεύθυνση της σύγκρουσης με οικονομικά συμφέροντα και πολιτικές επιλογές και αυτό υπηρετεί η δική μας συλλογικότητα.

Η ουσία λοιπόν της ενότητας δεν μας αφήνει αδιάφορους, όχι για λόγους εκλογικής ενίσχυσης αλλά πρωτίστως ως επιλογή κινηματικής ανάτασης και αποτελεσματικότητας. Θεωρούμε ότι η ενότητα για την Αριστερά στην πόλη πρέπει να θεμελιώνεται στη βάση που αναφέραμε. Να μην αναπαράγει τις αυταπάτες και τα αδιέξοδα που προκάλεσε η ενσωμάτωση του «Άλλου Δρόμου» στις επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ και οδήγησαν μεγάλη μερίδα αγωνιστών στην αποστράτευση και την απογοήτευση.

Η προσπάθεια της Εκτός Πλαισίου-ΑΑΠ έρχεται να προτείνει μία μάχιμη εναλλακτική πρόταση όπως την περιγράψαμε και ιδρυτικά και διακηρυκτικά για τις εκλογές. 
Γι’ αυτό καλούμε τους αριστερούς και τις αριστερές που διαχωρίστηκαν και, συγκροτημένα ή όχι, γύρισαν την πλάτη στον ΣΥΡΙΖΑ και την παράταξή του στην πόλη, να πάρουν θέση, να μη μείνουν αδρανείς ούτε στις εκλογές, ούτε πολύ περισσότερο μετά από αυτές.
 Να μην αφήσουν να διασυρθούν και να λεηλατηθούν τα οράματα, οι αξίες και οι αγώνες της Αριστεράς στο όνομα μιας εξουσίας που αναζητά στηρίγματα και συμμάχους από την απέναντι πλευρά. Στην αντίθετη περίπτωση, η σιωπή και η αδράνεια, είτε θα σημαίνει συνενοχή είτε θα ερμηνευθεί ως ανοχή.