Τετάρτη 1 Μαΐου 2019

Οι υποψήφιοι επανέρχονται… (απολογισμός της πρώτης περιόδου)

Μετά τις μέρες των εορτών οι υποψήφιοι δήμαρχοι επανέρχονται. Ξεκουράστηκαν, έκαναν ταμείο, σκέφτηκαν τα πεπραγμένα τους και ήδη έδωσαν το σύνθημα για το σπριντ της  τελικής ευθείας που οδηγεί στις εκλογές στο τέλος του Μαΐου.
Η πρώτη φάση της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου, πέρα από την ψυχοφθόρα διαδικασία των επαφών για το κλείσιμο των ψηφοδελτίων έδωσε τη δυνατότητα στους συνδυασμούς να χαράξουν την πορεία τους και να δώσουν το στίγμα τους για τον τρόπο που θα κινηθούν το επόμενο διάστημα.
Ήδη οι περισσότεροι συνδυασμοί ετοιμάζονται για την παρουσίαση των ψηφοδελτίων, η προθεσμία κατάθεσης των υποψηφιοτήτων λήγει στις 5 Μαΐου οπότε και θα οριστικοποιηθεί η τελική σύνθεση κάθε συνδυασμού.


Τα «κρυφά χαρτιά»
Τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τους συνδυασμούς είναι λίγο πολύ γνωστά, αλλά ενδιαφέρον έχουν τα «κρυφά χαρτιά» που θα ανακοινωθούν την τελευταία στιγμή με τη μορφή υποψηφιότητας ή και στήριξης!  Επιπρόσθετο ενδιαφέρον έχουν και οι αποχωρήσεις ατόμων που είχαν πρωτοστατήσει στη δημιουργία κινήσεων και σε πολλές περιπτώσεις έδιναν το στίγμα στις κινήσεις. 
Οι προσθέσεις και οι αφαιρέσεις υποψηφίων, οι σημαντικές και πολλές αποχωρήσεις από υπάρχοντες συνδυασμούς θα δώσουν και το τελικό μήνυμα προς τους ψηφοφόρους και θα σηματοδοτήσουν, σε κάποιες περιπτώσεις, την  πορείας τους από εδώ και πέρα.
Κανονικά τα χαρακτηριστικά ενός συνδυασμού θα έπρεπε να καθορίζονται σε μεγαλύτερο βαθμό από το πρόγραμμα και σε μικρότερο βαθμό από τα πρόσωπα, αλλά, δυστυχώς, α. ολοκληρωμένο πρόγραμμα έχουν παρουσιάσει δύο υποψήφιοι, οι περισσότεροι περιορίζονται σε δισέλιδα ενημερωτικά έντυπα με μια μεγάλη φωτογραφία του υποψηφίου δημάρχου και κάποιες επιμέρους θέσεις για σημαντικά θέματα  και β. πρόσωπα με σημαντική επαγγελματική παρουσία, αλλά και πρόσωπα με οικογενειακή πολιτική παράδοση στην πόλη, κυρίως εάν βρεθούν σε συνδυασμούς αντίθετους από την οικογενειακή παρουσία θα σηματοδοτήσουν τα δεδομένα του συνδυασμού.

Θέματα που συζητήθηκαν το προηγούμενο διάστημα
Βέβαια την προηγούμενη περίοδο έγινε μεγάλη κουβέντα και αναδείχτηκαν, κυρίως στο διαδίκτυο, θέματα που έδωσαν τη δυνατότητα στους υποψηφίους να τοποθετηθούν είτε με συνεντεύξεις είτε με ανακοινώσεις.
Κυρίαρχο θέμα με το οποίο ουσιαστικά ξεκίνησε η προεκλογική περίοδος και στην κυριολεξία «άναψε τα αίματα» με την επεισοδιακή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ήταν η εκχώρηση στο "υπερταμείο" ακινήτων του δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας.
Οι ανακοινώσεις των υποψηφίων ήταν σκληρές και καταδικαστικές -οι πιο ανώδυνες λέξεις- για τους χειρισμούς της δημοτικής αρχής. Η δημοτική αρχή ουσιαστικά αν και δεν είχε ευθύνη για το «υπερταμείο», με τη στάση της πήρε ευθύνη χωρίς λόγο και αιτία. Η διττή θέση της, η μη έγκαιρη ενημέρωση, η μη διοργάνωση κινητοποιήσεων στον χρόνο που έπρεπε και η μη συμμετοχή του δημάρχου σε κινητοποίηση που διοργάνωσαν οι φορείς, ενώ ο δήμος με ανακοίνωση του κάλεσε τους δημότες σε συμμετοχή, την έφεραν σε δυσχερή θέση και για πρώτη φορά, μετά από μια μεγάλη περίοδο, κλονίστηκε η «ασυλία» που απολάμβανε.


Κυρίαρχο θέμα αυτής της προεκλογικής περιόδου, το οποίο έχει σχέση με την οικονομική επιβίωση του δήμου, αναδείχτηκε η «κατασπατάληση των έτοιμων» (φράση που χρησιμοποιήθηκε στις ανακοινώσεις συνδυασμών), δηλαδή των χρημάτων που βρήκε η δημοτική αρχή στα ταμεία του δήμου. Για το θέμα έχει μιλήσει αναλυτικά η δημοτική αρχή για τα χρήματα που παρέλαβε και για τον τρόπο που τα αξιοποίησε, για τη φιλοσοφία της για τα χρήματα που θα αφήσει ως υπόλοιπο στο ταμείο. Κάποιοι υποψήφιοι όμως επιμένουν και μιλούν ακόμη και για πτώχευση του δήμου.
Σίγουρα δεν είναι άσπρο μαύρο. Ίσως υπήρξε μία πιο «εύκολη» διάθεση χρημάτων. Υπήρχαν όμως και ανάγκες, υπήρχαν και οι υποχρεώσεις που αναλαμβάνει μαζί με την εξουσία και κάθε δημοτική αρχή, υπήρξε και έργο στις υποδομές του δήμου. Πάντως το τελευταίο δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε μια σειρά από προγραμματικές συμβάσεις μεταξύ δήμου και ΚΕΚ για συνέχιση προγραμμάτων του δήμου μέσω ΚΕΚ, γεγονός που δείχνει ότι και χρήματα υπάρχουν και οι υπεύθυνοι έχουν κάνει τους υπολογισμούς τους και δεν υπάρχει περίπτωση πτώχευσης. 

Μεγάλο θέμα, το οποίο παρουσιάστηκε σε ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ήταν η απόφαση για το ξεκίνημα της απαλλοτρίωσης έκτασης της Εθνικής Τράπεζας με χρήματα της περιφέρειας.
 Παρά το μελάνι που χύθηκε για την αναγκαιότητα της κίνησης η διαδικασία, πέρα από την πανηγυρική συνεδρίαση, εξελίσσεται με αργούς ρυθμούς και δεν έχει ανακοινωθεί εάν η περιφέρεια πήρε την απόφαση για την απαλλοτρίωση. Εάν δεν έγινε αυτό, δημιουργείτε ένα επιπλέον θέμα. Μετά τις εκλογές στην περιφέρεια θα υπάρχει μια νέα σύνθεση. Εάν έχει εκλεγεί η νυν διοίκηση δεν θα υπάρχει θέμα. Εάν όμως έχει εκλεγεί άλλη διοίκηση και έχει αλλάξει σύνθεση των μελών του περιφερειακού συμβουλίου, υπάρχει θέμα! "Μπορεί τους τελευταίους μήνες της θητείας η προηγούμενη διοίκηση να πάρει μια τόσο σημαντική απόφαση και να προχωρήσει τις διαδικασίες;"

 
Τέλος, δύο θέματα έδωσαν και άφησαν το δικό τους αποτύπωμα σε αυτή την πρώτη φάση της προεκλογικής περιόδου. 
Είναι 
α. οι  θέσεις που εξέφρασαν οι υποψήφιοι δήμαρχοι για την επόμενη μέρα και για την απλή αναλογική, με την οποία θα γίνουν αυτές οι εκλογές για πρώτη φορά, και 
β. οι αφίσες –πορτραίτα(βινύλια) που εμφανίστηκαν σε πολλά σημεία της πόλης.
Για την απλή αναλογική τα πράγματα είναι απλά. Όλοι θα τα βρουν μπροστά τους την επόμενη μέρα των εκλογών. Τότε, ανάλογα και με το αποτέλεσμα, ίσως δούμε και ασυνήθιστα «flik flak». Πάντως οι τοποθετήσεις των υποψηφίων, πλην εξαιρέσεων, μέχρι σήμερα δείχνουν τη διάθεση και τη βαθιά ριζωμένη αντίληψη του δημαρχιακού μοντέλου διακυβέρνησης που έχουν στο μυαλό τους.
Όμως η απλή αναλογική έχει μια άλλη λογική. Τη λογική της συνεργασίας και του μοιράσματος της εξουσίας στη βάση προγραμματικών συγκλήσεων και όχι «ανήθικων» συμφωνιών. Καλώς ή κακώς αυτή υπάρχει σήμερα ως εκλογικό σύστημα, οπότε έντιμο είναι όλοι να προσαρμοστούν και να παρουσιάσουν τις ρεαλιστικές θέσεις τους και για αυτό το ενδεχόμενο. Γιατί οι δημότες να τις μάθουν μετά τις εκλογές; Η κυβερνησιμότητα των δήμων (αγαπημένη φράση) δεν κινδυνεύει από την απλή αναλογική, κινδυνεύει κυρίως από τα πρόσωπα τα οποία θα εκλεγούν και δεν θα καταφέρουν να συνεργαστούν, επειδή θα προτάξουν τον εγωισμό και την απόλυτη ορθότητα των θέσεων τους (αχ!)


Οι αφίσες στους δρόμους ήταν το γεγονός το οποίο παραξένεψε πολλούς και έγινε θέμα της προεκλογικής περιόδου από το πουθενά. Όπως εξελίχτηκε η υπόθεση ήταν ένα αυτογκόλ για τη δημοτική αρχή, γιατί δεν είχε την ανάγκη για τέτοια προβολή. Η δημοτική της κίνηση «άλλος δρόμος» μετρά 7 χρόνια ζωής,
είχε καλή θητεία ως δημοτική αρχή και τα μέλη της είναι τα πλέον αναγνωρίσιμα στην πόλη από όλους τους άλλους συνδυασμούς.
Επιπλέον, οι μη σαφείς κανόνες για την προεκλογική περίοδο, οι οποίοι συμφωνούνται στη διαπαραταξιακή επιτροπή, τα θέματα νομιμότητας που τα φροντίζει ο κάθε δήμος (τι θα γίνει εάν την παραμονή των εκλογών γεμίσει αφίσες- βινύλια ο χώρος γύρω από κάθε εκλογικό κέντρο;) δημιουργούν κακό προηγούμενο. Οπισθοδρόμηση!
Η αισθητική μιας τέτοιας κίνησης, σε συνδυασμό με το ότι πρόκειται για μια παλαιοκομματική τακτική δημιούργησαν ένα σημείο αντιπαράθεσης που α-προσανατόλισε και δεν έγινε συζήτηση, ίσως, για άλλα προβλήματα της περιοχής. Και επειδή μιλάμε για εικόνες και όχι για πανό με θέσεις και συνθήματα υπάρχουν ερωτήματα που αξίζει να προβληματίσουν τους εμπνευστές τέτοιων εισηγήσεων και να εισηγηθούν την απόσυρση. Βοηθάει στην τελική κρίση των δημοτών η μορφή του υποψηφίου να είναι κρεμασμένη στην κολόνα της ΔΕΗ; 
ή ερωτήματα πιο "αντικαπιταλιστικά" Είναι ισότιμος ο αγώνας; Έχουν όλοι τη δυνατότητα να διαθέσουν, το όποιο ποσό, για τέτοια προβολή; Γιατί δεν προκρίθηκε η ιδέα, ιδέα "άλλης λογικής", για ειδική έκδοση της εφημερίδας του Δήμου με όλες τις υποψηφιότητες και κείμενο με τις βασικές τους θέσεις; Δεν μπορούν οι δημότες να κρίνουν, να συγκρίνουν θέσεις, στάσεις, τακτικές;
Η αλήθεια είναι ότι  οι περισσότεροι υποψήφιοι δεν έχουν ακολουθήσει την τακτική να γεμίσουν με πορτραίτα-βινύλια την πόλη,
έως σήμερα έχουν κρατηθεί, και μακάρι να το κρατήσουν έως το τέλος...

Κλείνοντας! Υπάρχουν αρκετές μέρες για την ημέρα της κρίσης! Αυτά τα θέματα  ξεχωρίσαμε ότι απασχόλησαν τους υποψηφίους  την προηγούμενη περίοδο, ίσως να ξέφυγε κάποιο. Σίγουρα υπάρχει χρόνος να γίνει συζήτηση και για άλλα θέματα (ανάπλαση, Ναφθα, Πράσινο, παλιό νεκροταφείο, πολυκατοικίες Δραπετσώνας, γειτονιές, απορρίμματα, εργοστάσιο ανακύκλωσης, κλπ). Σε κάθε περίπτωση οι πολίτες, όλοι(;), θέλουν να γνωρίζουν! Αυτοί που θα πάνε να ψηφίσουν, εκτός από τους κουμπάρους και τους συμπέθερους των υποψηφίων, θα είναι πολίτες οι οποίοι θα συνυπολογίσουν και τα κομματικά χρίσματα, αλλά και τις θέσεις, στάσεις και συμπεριφορές!