Δευτέρα 13 Μαΐου 2019

ΝΑΦΘΑ: από το 2002 στα αζήτητα

Έχουν περάσει 17 χρόνια. Οι εκλογές έρχονται και παρέρχονται και η ΝΑΦΘΑ παραμένει εκεί. Ένα άψυχο κουφάρι, εγκαταλειμμένο και έρημο.
Η ΝΑΦΘΑ βρίσκεται στη Χαραυγή. Είναι ένας μεγάλος χώρος, ο οποίος αποτελείται από ένα συγκρότημα 7 κτιρίων, αναπαλαιωμένο με πόρους από το πρόγραμμα Urban. Το εργοστάσιο της ΝΑΦΘΑ (εργοστάσιο ναφθαλίνης), το οποίο γειτνιάζει με τη ΔΕΗ, παραδόθηκε καινούργιο, με πολλούς χώρους στον Δήμο Κερατσινίου.


Από το 2002, όταν παραδόθηκε ολοκαίνουργιο και φρεσκοβαμμένο, μετά τη δεύτερη παρέμβαση λόγω του σεισμού του 1999  καμία δημοτική αρχή δεν κατάφερε να αξιοποιήσει αυτόν τον υπέροχο χώρο.
Ήταν ένας έτοιμος χώρος και το μόνο που έλειπε ήταν διαμόρφωση των εξωτερικών χώρων.
Το συγκρότημα αυτό έχει αίθουσες για να στεγάσει υπηρεσίες και φορείς που σήμερα πληρώνουν ενοίκιο, έχει χώρους για εκδηλώσεις, χώρους για να δημιουργηθεί παιδικός σταθμός ή και νηπιαγωγείο, μια μεγάλη αίθουσα για αθλητισμό, έχει χώρους για άλλες δράσεις, χώρους για εστίαση κλπ.
Βέβαια, λόγω της μεγάλης καταστροφής το οικονομικό κόστος για την αποκατάσταση της λειτουργικότητας του χώρου είναι υψηλό.

Κάθε φορά λίγο πριν τις Δημοτικές εκλογές όλοι οι υποψήφιοι έχουν να πουν ένα καλό λόγο για το μέλλον της ΝΑΦΘΑ και κατά καιρούς έγιναν σχέδια και ακούστηκαν προτάσεις, οι οποίες ποτέ δεν υλοποιήθηκαν.  


Στις ερωτήσεις προς τους υποψηφίους δημάρχους από τη Σταγόνα και το Δραπετσίνι (εδώ) οι υποψήφιοι, αφού καταλογίζουν ευθύνες στις προηγούμενες δημοτικές αρχές μιλάνε για αξιοποίηση του χώρου.
Οι ιδέες είναι πολλές. Ξεκινάνε από την στέγαση υπηρεσιών του δήμου ή στέγαση πολιτιστικών, εργατικών, αθλητικών και άλλων μορφών συλλογικοτήτων και κοινωνικών εγχειρημάτων μέχρι χώρους εστίασης και μουσείο βιομηχανικής ιστορίας. Όλοι αναγνωρίζουν ότι τα κτίρια βρίσκονται σε άθλια κατάσταση και χρειάζονται μεγάλα κεφάλαια για αποκατασταθούν οι βλάβες. 
Οι προτάσεις για χρηματοδότηση είναι διαφορετικές. Υπάρχουν προτάσεις για αποκατάσταση με χρήματα της περιφέρειας και του Δήμου ή προγράμματα ΕΣΠΑ, αλλά και προτάσεις με κεφάλαια ιδιωτών και ανταποδοτικές δομές. Επιπλέον εκφράζεται η άποψη ότι ένας απαξιωμένος και λεηλατημένος χώρος είναι εύκολη λεία και πρέπει να  διαφυλαχθεί ώστε να μην πουληθεί σε ιδιώτες σε τιμή ευκαιρίας.

Σε κάθε περίπτωση υπήρξε αδράνεια για την μη αξιοποίηση της ΝΑΦΘΑ και χάθηκαν ευκαιρίες. Πόσοι δήμοι έχουν την πολυτέλεια να έχουν 7 κτίρια και να μην τα εκμεταλλεύονται;

Δημοτικές εκλογές έχουμε. Οι υποψήφιοι δήμαρχοι, ιδιαίτερα αυτοί που δεν απάντησαν στις ερωτήσεις, στα προγράμματα τους και στις δημόσιες παρεμβάσεις τους, οφείλουν να γνωστοποιήσουν τη θέση τους και την πολιτική τους για τη ΝΑΦΘΑ, την αναξιοποίητη δημοτική περιουσία, γενικότερα τη διαχείριση της δημοτικής περιουσίας, η οποία, δυστυχώς σ΄αυτή την περίπτωση, ρημάζει!