Κυριακή 29 Μαΐου 2011

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Ο ΟΛΠ! Νέα δεδομένα για την περιοχή μας;

 Νέα δεδομένα για την περιοχή μας μετά την ανακοίνωση για πώληση του ΟΛΠ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση προβλέπεται πώληση μέρους του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΠ μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών, συγχώνευση περιφερειακών λιμένων Αττικής και είσοδος στρατηγικών επενδυτών. 

Οι εξελίξεις προ μηνύονται ραγδαίες και αναμένονται αντιδράσεις από τους δήμους, καθώς βάσει των σχεδίων, η δημόσια περιουσία του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, στην οποία συμπεριλαμβάνεται το παραθαλάσσιο μέτωπο του Πειραιά, της Δραπετσώνας, του Κερατσινίου, του Περάματος και τμήμα της Σαλαμίνας, θα περάσουν στον έλεγχο ξένων συμφερόντων. Ήδη ο Δήμαρχος Πειραιά δήλωσε ότι το λιμάνι δεν πωλείται! 

Σίγουρα τα δεδομένα αλλάζουν για την περιοχή καθώς αλλιώς διαπραγματεύεσαι με μία δημόσια εταιρεία και αλλιώς με μία ιδιωτική που θα έχει αγοράσει την εταιρεία και την περιουσία της. Πολλά βέβαια θα εξαρτηθούν από το ποσοστό που θα πουληθεί. 

Σίγουρα όμως το επενδυτικό πρόγραμμα θα επανεξεταστεί από μια ιδιωτική εταιρεία ή ένα νέο στρατηγικό επενδυτή και ίσως σχέδια όπως η Πολιτιστική ακτή περάσουν σε δεύτερη μοίρα. Ακόμα και η ιστορία με την «Ανάπλαση», αν ανοίξει ποτέ, θα μπει σε άλλες βάσεις! 

Οι τελευταίες εξελίξεις δικαιώνουν όλους αυτούς που τόσα χρόνια διαμαρτυρόταν και ζητούσαν μια σοβαρή διαπραγμάτευση με τον ΟΛΠ. Δυστυχώς για τη δημοτική αρχή, οι εξελίξεις δικαιώνουν και αυτούς που αντέδρασαν στους πανηγυρισμούς μετά τη συνάντηση του Ιανουαρίου της δημοτικής αρχής Δραπετσώνας - Κερατσινίου με τον ΟΛΠ. Τότε μετά την «χειμερινή επαναστατική γυμναστική», ως "κατάληψη παραγόντων" χαρακτηρίστηκε, μετά τη συνάντηση με τη διορισμένη διοίκηση που δεν ήθελαν! συμφωνήθηκαν πολλές επιτροπές μεταξύ δήμου και ΟΛΠ, που δεν γνωρίζουμε αν συνεδρίασαν ποτέ, παραπέμποντας ουσιαστικά τα θέματα στις καλένδες! 

Χάθηκε χρόνος. Τότε οι υπεύθυνοι έμειναν με τη χαρά ότι ο ΟΛΠ τους δέχτηκε, υποχώρησε(;) και συμφώνησε για κοινές επιτροπές και το θέμα 5 μήνες τώρα ...ξεχάστηκε. Γεγονός ακατανόητο, αν συνυπολογίσει κάποιος τη βιασύνη με τα έκτακτα δημοτικά συμβούλια, τα φλογερά δελτία τύπου, και τις χαρούμενες φωτογραφίες! 

Μήπως έστω και τώρα, αντί να μείνουμε στις άκρως επαναστατικές δηλώσεις που ετοιμάζονται, πρέπει να διεκδικήσουμε από τον ΟΛΠ αυτό που θεωρούμε καλύτερο για την πόλη μας; Μήπως πρέπει να διεκδικήσουμε αντισταθμιστικά οφέλη μέσω εκτέλεσης έργων ή ακόμα και νομοθετική ρύθμιση να αποδίδεται στο Δήμο ένα ποσοστό των εσόδων των λιμένων για την επιβάρυνση της περιοχής; 
Μήπως πρέπει κάποτε να βλέπουμε και την ουσία και όχι μόνο τη ...φωτογραφία; Μήπως;