Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Ενοικιάσεις, πωλήσεις... δημαρχείων 700 κτίρια στο «σφυρί»

Tης Ελενας Καρανατση, 15/5/11 
Ούτε ένα ούτε δύο αλλά τουλάχιστον 700 κτίρια περιμένουν να αξιοποιηθούν ή βρίσκονται σε διαδικασία μερικής χρήσης από τις νέες δημοτικές αρχές. Πρόκειται για τα δημαρχεία παλαιών καποδιστριακών δήμων που καταργήθηκαν λόγω «Καλλικράτη», αφού οι 1.034 δήμοι έγιναν 325. Από τα πρώην δημαρχεία, αρκετά ήδη χρησιμοποιούνται ως διοικητικά κέντρα ή στεγάζουν αποκεντρωμένες υπηρεσίες, ενώ άλλα παραμένουν κλειστά. Υπάρχει και ένας μικρός αριθμός κτιρίων, τα οποία νοίκιαζαν οι δήμοι, οπότε θα «απαλλαγούν» από ένα βασικό λειτουργικό τους έξοδο. Αν κανείς προσθέσει και άλλα δημοτικά κτίρια (π.χ. δημοτικά θέατρα), τα οποία έχουν σταματήσει να λειτουργούν, αντιλαμβάνεται ότι ανοίγεται ένα ευρύ πεδίο διαχείρισης ακινήτων.

Ηδη, έχει ανοίξει συζήτηση για τη μεγάλη ακίνητη περιουσία των δήμων, η οποία μπορεί να αξιοποιηθεί μόνο από τους ίδιους τους ΟΤΑ λόγω της Συνταγματικής Αυτοτέλειας, την ώρα που έχει ολοκληρωθεί το 75% της απογραφής των ακινήτων που ανήκουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.




Στην Αττική, σ’ έναν από τους πολυπληθέστερους δήμους, αυτόν της Νίκαιας-Αγ. Ιωάννη Ρέντη, η δημοτική αρχή επέλεξε να χρησιμοποιήσει και τα δύο δημαρχεία μοιράζοντας τις υπηρεσίες. «Στη Νίκαια στεγάζονται κυρίως διοικητικές και τεχνικές υπηρεσίες με τις οποίες ο δημότης έρχεται σε καθημερινή επαφή, ενώ στον μικρότερο δήμο του Ρέντη μεταφέραμε την Υπηρεσία Πρασίνου, ένα τμήμα των κοινωνικών υπηρεσιών, ενώ από τον Ιούνιο θα μεταφερθεί εκεί και η πολεοδομία», λέει στην «Κ» ο δήμαρχος Νίκαιας-Ρέντη κ. Γ. Ιωακειμίδης, ο οποίος μοιράζει τον χρόνο ανάμεσα στα δύο κτίρια με περισσότερες ώρες στη Νίκαια. Ο ίδιος επισημαίνει ότι ο νέος δήμος διαθέτει 113 κτίρια και στις προθέσεις του είναι να εξοικονομηθούν χρήματα από την αξιοποίηση όλων των κτιρίων. Προτεραιότητα είναι να ξενοικιαστούν όλα όσα ήταν μισθωμένα, καθώς ο παλαιός δήμος Νίκαιας κατέβαλε ετησίως σε ενοίκια 500.000 ευρώ.

Ο γειτονικός Δήμος Κορυδαλλού είναι ο μόνος δήμος της ευρύτερης περιοχής που δεν διαθέτει ιδιόκτητο δημαρχείο, με αποτέλεσμα να δαπανά μεγάλα ποσά σε ενοίκια, ενώ δεν έχει καν ακίνητη περιουσία προς αξιοποίηση.

Η Ρόδος έχει το πλεονέκτημα να διαθέτει δέκα ιδιόκτητα δημαρχιακά μέγαρα των παλαιών δήμων της. Ηδη, τα περισσότερα χρησιμοποιούνται για τη στέγαση των αποκεντρωμένων δραστηριοτήτων του νέου μεγάλου δήμου, ώστε ο δημότης να μη χρειάζεται να διανύει μεγάλες αποστάσεις για να φτάσει από την άλλη άκρη του νησιού στην πόλη της Ρόδου. Τα ΚΕΠ καθώς και διάφορα παραρτήματα υπηρεσιών εξακολουθούν να στεγάζονται στους πρώην δήμους, ώστε να υπάρχει εγγύτητα με τους πολίτες. «Ηδη έχει συσταθεί ομάδα εργασίας για την αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας, ώστε να μην προχωρήσουμε σε αποσπασματικές αλλά ολοκληρωμένες αλλαγές. Μάλιστα έχει «πέσει στο τραπέζι» η ιδέα αξιοποίησης του κλειστού δημοτικού θεάτρου με ανάθεση της επισκευής του σε ιδιώτη, εξηγεί στην «Κ» ο δήμαρχος Ρόδου κ. Στ. Κουσουρνάς, ο οποίος κινείται στη λογική των συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου.

Στην Κέρκυρα 12 δήμοι και τρία νησάκια (κοινότητες) συνενώθηκαν. Σε αντίθεση με τη Ρόδο, η πλειονότητα των δημαρχείων της Κέρκυρας δεν ήταν ιδιοκτησία των δήμων. Μόλις τρία από τα δώδεκα κτίρια είναι ιδιόκτητα και έχουν ήδη μετατραπεί σε διοικητικά κέντρα, φιλοξενώντας υπηρεσίες όπως το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», το Δημοτικό Ωδείο και τη Φιλαρμονική Ορχήστρα, διάφορα Ταμεία, καθώς και δημοτικές επιχειρήσεις. Κι ενώ άλλοι δήμοι δεν ξέρουν τι να πρωτοκάνουν με τα άδεια δημαρχεία ή τους κενούς ορόφους τους, η δημοτική αρχή Κέρκυρας αναζητά νέο μεγάλο ακίνητο. «Δεν χωράμε λόγω του μεγάλου αριθμού εργαζομένων που ήρθε με τη διαδικασία των μετατάξεων, οπότε θα χρειαστούμε σίγουρα μεγαλύτερο χώρο για να στεγάσουμε επαρκώς τις υπηρεσίες μας», αναφέρει στην «Κ» ο δήμαρχος Κέρκυρας, κ. Γ. Τρεπεκλής.  Copyright: http://www.kathimerini.gr