Παρασκευή 13 Μαΐου 2011

Δήλωση του Δημοτικού Συμβούλου, Κερατσινίου-Δραπετσώνας Ζαχαρία Ζούπη

ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΖΟΥΠΗΣ: ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΛΟΥΚΑΣ ΤΖΑΝΗΣ

Τελικά ο Λουκάς Τζανής φαίνεται ότι χάρηκε πολύ που εκλέχτηκε Δήμαρχος. Ατό δεν είναι βέβαια κατ’ανάγκη κακό. Θα έλεγα ότι είναι αποδεκτό, κατανοητό και ανθρώπινο. Ωστόσο γίνεται πολιτικά επικίνδυνο όταν η «χαρά» λειτουργεί ως αφορμή για να έρθουν στην επιφάνεια μια σειρά αρνητικά χαρακτηριστικά όπως αλαζονεία, ανάδειξη «συνδρόμου Μεγάλου Ναπολέοντα», αυταρέσκεια, υποτίμηση των θεσμοθετημένων δημοκρατικών διαδικασιών, ξερολισμός χωρίς κανένα σοβαρό ιδεολογικό και πολιτικό υπόβαθρο. Δυστυχώς για το νέο Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας ο Δήμαρχός μας πρόλαβε να δείξει όλες αυτές τις αρνητικές πλευρές του. Αν ήταν ένας απλός πολίτης, αυτό θα αφορούσε τον ίδιο και την οικογένεια του. Αν όμως τα εκφράζει ένας Δήμαρχος, τότε αυτό είναι επικίνδυνο για την πορεία του Δήμου.

Έχουν συμπληρωθεί μόλις τέσσερις μήνες, κι όμως ζούμε νέο κλίμα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Εκλέγομαι από το 1990. Έχω επομένως ζήσει διάφορους Δημάρχους και διάφορες συνθέσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, όπως και έντονες αντιπαραθέσεις. Αυτό που ζω τέσσερις μήνες δεν το έχω ξαναδεί. Ας αναφερθώ σε ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα, σε συγκεκριμένες απαράδεκτες, προβληματικές συμπεριφορές:

ΠΡΩΤΟΝ: Ο Λουκάς Τζανής έχει προλάβει και έχει προσβάλλει κατάφορα στελέχη της Αντιπολίτευσης. Γι Αυτόν, ο π.Δήμαρχος Γιώργος Χάσκας είναι «ντροπή»(!) και σχεδόν μίασμα για το Δημοτικό Συμβούλιο και ας τον εκθείαζε την περίοδο 2002-2006, όταν συνυπήρχαμε στη Διοίκηση του Δήμου. Για τον κύριο Τζανή ο π.Δήμαρχος Φώτης Μελάς είναι λογικό να μην καταλαβαίνει, αφού «είναι ένας άρρωστος άνθρωπος που τον πήραν και τα χρόνια»! Ο δε Αλέκος Χρυσός είναι περίπου ο «Κύριος Τίποτα». Εγώ για τον ανεκδιήγητο αυτό άνθρωπο είμαι μάλλον ο «ανθυποψήφιος»(;) στον οποίο αναφέρεται συχνά, προφανώς γιατί ενώ διεκδίκησα τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ δε διέσπασα την παράταξη, ενώ αυτός «είχε τα κότσια» να το κάνει, όπως είχε και τα κότσια να στηρίξει το Φώτη Μελά στο δεύερο γύρο στις εκλογές του 2006. Ας μην ξεχνάμε δε, ότι για τον κύριο Τζανή η Αντιπολίτευση είναι «αντιπολίτευση των γλουτών»!
Αυτός είναι ο σεβασμός του Δημάρχου προς το Δημοτικό Συμβούλιο, προς την Αντιπολίτευση, προς στελέχη που έχουν προσφέρει τη ζωή τους. Ας τον χαίρονται αυτοί που τον στήριξαν και τον στηρίζουν. Θα τον βρουν όμως μπροστά τους κάποια στιγμή. Που θα πάει.





ΔΕΥΤΕΡΟΝ: Ο αξιότιμος Δήμαρχός μας είναι ο μοναδικός Δήμαρχος κατά την τελευταία εικοσαετία (τουλάχιστον όσο γνωρίζω από το Κερατσίνι) που αρνείται να ενημερώσει το Δημοτικό Συμβούλιο για το περιεχόμενο συζητήσεων για σοβαρά θέματα της πόλης! Έτσι, ενώ έχει κάνει και καλώς έχει κάνει συζητήσεις με την Δ.Ε.Η. Α.Ε., την Ο.Σ.Κ. Α.Ε., την ΜΕΤΡΟ Α.Ε. κ.α. δε δέχεται να ενημερώσει τους Δημοτικούς Συμβούλους για το τι συζητήθηκε σε αυτές, για τις θέσεις που εξέφρασαν οι φορείς ,για τις θέσεις που εξέφρασε και ο ίδιος. Τέτοια «δημοκρατική» συμπεριφορά δεν έχω ξαναδεί είκοσι χρόνια. Τέτοια θεσμική απρέπεια δεν έχω ξανασυναντήσει.
Ο κ.Τζανής μάλλον πρέπει να αισθάνεται βασιλιάς που μιλάει με υπηκόους. Μπορεί στην παράταξή του να τον ανέχονται, ακόμα και αυτοί προέρχονται από την Αριστερά! Ωστόσο όσοι σέβονται τον εαυτό τους, όσοι σεβόμαστε τον εαυτό μας δεν μπορούμε να αποδεχόμαστε να ζητούν ενημέρωση Δημοτικοί Σύμβουλοι και ένα εισπράττουν ένα απλό ΟΧΙ. Αυτό είναι νεποτισμός ,ωμή αντιδημοκρατική συμπεριφορά, αντι-αυτοδιοικητική συμπεριφορά.

ΤΡΙΤΟΝ: Ο κύριος Τζανής μάλλον έχει στο μυαλό του ότι όλοι οι προηγούμενοι Δήμαρχοι μάλλον δεν πρόσφεραν και πολλά ή ήταν περίπου μειωμένης ευθύνης. Συχνά αναφέρεται στα… τεράστια βήματα που έγιναν αυτούς τους τέσσερις μήνες! Συχνά αναφέρεται σε θέματα που δεν είδαν όλοι οι προηγούμενοι Δήμαρχοι, ενώ αυτός βέβαια τα βλέπει και ασφαλέστατα τα αντιμετωπίζει! Προφανώς πέραν του μεγαλοϊδεατισμού και του πολιτικού αμοραλισμού που τον χαρακτηρίζουν, υπάρχει και ένα άλλο στοιχείο που οι νέοι Δημοτικοί Σύμβουλοι το αγνοούν. Ο νυν Δήμαρχος αγνοεί βασικά στοιχεία, βασικές ενέργειες και διεργασίες για μια σειρά θέματα της πόλης στα τελευταία χρόνια. Είναι λογικό. Όταν άλλοι έτρεχαν και προσπαθούσαν να δώσουν λύσεις στα προβλήματα της περιοχής, αυτός ασχολιόταν και κανείς δεν μπορεί να τον κατηγορήσει γι αυτό με το Φαρμακείο του. Ο κ.Τζανής το γνωρίζει καλά αυτό. Γι αυτό άλλωστε συχνά εκδηλώνει με άγχος την προσπάθειά του να δείξει ότι είχε συμμετοχή σε αγώνες. Ποιους άραγε; Κανείς δεν τον θυμάται πριν το 2002 σε μια διαδήλωση ,σε ένα συλλαλητήριο ,σε μια εκδήλωση. Γι αυτό ακριβώς έχει την αγωνία να εμφανίσει μια ανύπαρκτη πολιτική πορεία και προσφορά.
Πρόκειται για χαρακτηριστικό γνώρισμα όλων όσων αναδεικνύονται σαν αποτέλεσμα της κρίσης της χώρας, όπου λόγω της φθοράς πολιτικών προσώπων οι πολίτες αναζητούν άλλες λύσεις. Να όμως που οι «διάδοχοι» είναι συχνά χειρότεροι των προγενέστερων.

ΤΕΤΑΡΤΟ: Ο κ.Τζανής άλλα λέει, άλλα κάνει. Για παράδειγμα μιλάει συνέχεια για διαφάνεια. Ωστόσο κανείς μα κανείς στην πραγματικότητα δε γνωρίζει πόσοι έχουν διοριστεί, με τι αποφάσεις, τι διαδικασίες και τι κριτήρια. «Δικοί του» άλλωστε τον κατηγορούν γι αυτό, πριν απ’όλους μάλιστα. Μέλη Διοικητικών Συμβούλων των Δημοτικών Επιχειρήσεων έχουν καταγγείλει ότι ποτέ δεν υπήρξαν αποφάσεις για διορισμούς. Άτομα που εργάζονται από 1ηΙανουαρίου, είναι γνωστόν ότι είναι συνεργάτες του Δημάρχου δεν εμφανίζονται να έχουν προσληφθεί. Πολλοί ψιθυρίζουν ότι δεκάδες πληρώνονται μέσω «αποδείξεων παροχής υπηρεσιών». Σα να μην έφταναν αυτά, ο κ. Λουκάς Τζανής εξέφρασε και δυσφορία όταν ζήτησα αναλυτικά στοιχεία για τις προσλήψεις. Αυτό λοιπόν είναι η διαφάνεια και η αξιοκρατία που εφαρμόζει ο κ. Τζανής. Αυτός είναι ο σεβασμός του προς χιλιάδες ανέργους της πόλης που αναζητούν εναγωνίως εργασία. Ίσως χρειαστεί κάποια στιγμή παρέμβαση, έλεγχος των Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης. Ο κ. Τζανής δεν μπορεί να κάνει ότι θέλει, όποτε θέλει, ακροβατώντας στα όρια της νομιμότητας. Το θράσος πρέπει να έχει και όρια.
Ο κ. Τζανής μιλάει επίσης για διαβούλευση και σεβασμό των φορέων. Μάλλον μπερδεύει τις περιοδείες ,τα χαμόγελα και τις χαιρετούρες έχει συνεδριάσει μόνο μια φορά. Τα προβλεπόμενα γραφεία της Αντιπολίτευσης ,προβλεπόμενα από τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ, ακόμα δεν έχουν παραδοθεί. Η εκπαιδευτική κοινότητα που τόσο την εκθειάζει ,εκπροσωπείται με μόλις δύο εκπροσώπους σε κάθε μία από τις δύο Σχολικές Επιτροπές που αριθμούν 15 μέλη! Προτίμησε να βάλει δικούς του.

ΠΕΜΠΤΟ: Ο κύριος Τζανής δεν ξέρει που πάει, δεν έχει προτεραιότητες, σαφείς στοχεύσεις. Έκανε την περίφημη κατάληψη (ο Θεός να την κάνει κατάληψη) στον Ο.Λ.Π. κατηγορώντας την Αντιπολίτευση για ενδοτισμό. Στο τέλος έκανε ότι λέγαμε και λέγαμε το αυτονόητο. Ότι πρώτα κάνεις διάλογο και μετά αν δε συνεννοηθείς ξεκινάς αγώνα με σχέδιο και μεθόδευση. Έβαλε την περίφημη πινακίδα στο Κατράκειο, ισχυρίζοντας ότι απλά έβαλε πινακίδες όπου υπήρχαν όρια του Δήμου. Καλά έκανε. Τι δουλειά είχε όμως να δηλώνει ότι με τις παρεμβάσεις του «αυξάνει το Δήμο»; Πόσο απρεπής πρέπει να είναι κάποιος για να κατηγορεί Συμβούλους της Αντιπολίτευσης περίπου για τάσεις ενδοτισμού και παραχώρησης εδαφών της πόλης; Εμφανίζεται ως ο «στιβαρός τιμονιέρης» και στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό, εμφανίστηκε να μη γνωρίζει καν το χρέος του Δήμου! Υπόσχεται αλλαγή της πόλης, όταν ξεκινώντας από την καθαριότητα, η κατάσταση έχει χειροτερεύσει ορατά το τελευταίο τετράμηνο. Στο ερώτημα ποιο νέο έργο θα ξεκινήσει μέσα στο 2011 δεν υπάρχει απάντηση.
Μάλλον νομίζει ότι τα πάντα είναι η Επικοινωνία. Ξεχνάει ότι αν σήμερα Πολιτική χωρίς επικοινωνία δεν υπάρχει, δεν μπορεί να υπάρχει Επικοινωνία χωρίς να έχεις Πολιτική. Ξεχνάει ότι όταν περάσει «ο μήνας του μέλιτος» ,θα κρίνεται καθημερινά όχι από τα ΘΑ σε όλα και τις χαιρετούρες, αλλά από το έργο. Εδώ τα πράγματα είναι δύσκολα…
Αυτές είναι οι καταστάσεις που ζούμε στο νέο Δήμο μας αυτό το 4μηνο με πρωταγωνιστή τον «ασυναγώνιστο» Λουκά Τζανή. Αυτά είναι κάποια από τα στοιχεία που συνθέτουν την ανθρώπινη και πολιτική αυτοπεποίθηση ,ανύπαρκτο σχέδιο. Ελπίζω να αλλάξει για το καλό του Δήμου. Αν δεν αλλάξει πάντως ,ας μην έχει ψευδαισθήσεις. Θα βρεθεί προ απροόπτων…zzoupis@ath.forthnet.gr