Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Δημιουργείται θολή εικόνα"
Σχετικά με το πρόγραμμα εξυγίανσης των δήμων με οικονομικό πρόβλημα και την ένταξή του δήμου Κορυδαλλού σε αυτό, ο δήμαρχος Σταύρος Κασιμάτης δήλωσε τα εξής: Η ανακοίνωση του Υπουργού Εσωτερικών για την ένταξη Δήμων σε πρόγραμμα εξυγίανσης στο οποίο περιλαμβάνεται και ο Δήμος Κορυδαλλού αποτυπώνει με απόλυτα στατικό τρόπο τις οφειλές των Δήμων, αφού δεν περιλαμβάνει την πορεία δημιουργίας τους με συνέπεια να αδικεί τις σημερινές και πρόσφατες διοικήσεις Δήμων και τα Δημοτικά Συμβούλια. 

Ταυτόχρονα δεν αιτιολογεί με σαφήνεια με ποια κριτήρια κατηγοριοποιήθηκαν οι Δήμοι, αφήνοντας άστοχους υπαινιγμούς και δημιουργώντας «θολή» εικόνα. Προσπερνώντας το γεγονός ότι η Πολιτεία οφείλει διαχρονικά στην αυτοδιοίκηση πιστεύουμε ότι στόχος όλων πρέπει να είναι η βελτίωση της λειτουργίας του θεσμού και η προστασία του σημαντικού κοινωνικού έργου που παρέχεται στους πολίτες. 
Σε ό, τι αφορά ειδικά το χρέος του Δήμου Κορυδαλλού έχουμε να αναφέρουμε τα εξής:
1.    Το σημερινό χρέος του Δήμου κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με το χρέος που παρέλαβε η δημοτική αρχή το 2007. Δεν κρύψαμε ποτέ τη δύσκολη οικονομική κατάσταση και ενημερώσαμε από την πρώτη στιγμή και προς κάθε κατεύθυνση. 
2.    Τα έσοδα του Δήμου Κορυδαλλού προέρχονται αποκλειστικά από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους και τα ανταποδοτικά τέλη. Δεν διαθέτει δε πόρους από άλλες πηγές, αφού στην πόλη δεν δραστηριοποιούνται μεγάλες επιχειρήσεις, εργοστάσια κ.λ.π, ενώ δεν διαθέτει και ακίνητη περιουσία προς αξιοποίηση. 
3.    Αντίθετα είναι ο μόνος Δήμος της ευρύτερης περιοχής που δεν έχει καν ιδιόκτητο Δημαρχείο με συνέπεια να δαπανά υπέρογκα ποσά σε ενοίκια.
4.    Παράλληλα, από το 2005 μεταφέρθηκε από την Γ.Γ. Αθλητισμού στον Δήμο Κορυ-δαλλού η λειτουργία του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου χωρίς ο Δήμος να επιδοτηθεί γι΄ αυτό από την Πολιτεία ούτε με ένα ευρώ. Αντίθετα έχει επιβαρυνθεί ως σήμερα με 1,5 εκατομμύριο ευρώ. 
5.    Το 2007 το προσωπικό του Δήμου σχεδόν διπλασιάστηκε με απόφαση της Πολιτεί-ας το 2006 και την εφαρμογή του Π.Δ Παυλόπουλου. Η μισθοδοσία του προσωπικού αυτού καλύπτεται αποκλειστικά από το δημοτικό ταμείο που επιβαρύνθηκε κατά 3 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, αυξάνοντας το μισθολογικό κόστος του Δήμου Κορυδαλλού κατά 43%.!
6.    Από τις αρχές του 2011 το μισθολογικό κόστος επιβαρύνθηκε επιπλέον κατά 2 εκ ευρώ με αποφάσεις που πάρθηκαν και πάλι από την Πολιτεία ερήμην μας .(1. Με τελεσίδικη δικαστική απόφαση για αναδρομικό επίδομα 176 ευρώ σε 234 εργαζόμε-νους και 2. με την επιστροφή εργαζομένων συμβασιούχων με ασφαλιστικά μέτρα). 
7.    Από το 2009 βασικές κοινωνικές δομές του Δήμου (Βοήθεια στο Σπίτι, ΚΗΦΗ, ΚΔΑΠ ΜΕΑ κ.α) που χρηματοδοτούνταν από την Πολιτεία συντηρούνται με πόρους από το δημοτικό ταμείο . 
8.    Παρά τη δύσκολη οικονομική κατάσταση ο Κορυδαλλός δεν έχει πάρει ούτε ένα ευ-ρώ έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης σε αντίθεση με άλλους Δήμους. 
9.    Σε όλη τη διάρκεια της τετραετίας ως υπεύθυνη διοίκηση ακολουθούμε αυστηρή οικονομική πολιτική περιστολής δαπανών, αφού τα έσοδα μας δεν επαρκούν καν για τα ανελαστικά έξοδα (μισθοδοσία προσωπικού, ενοίκια, καύσιμα κ.λ.π.).
Παρά τις παραπάνω ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες και ιεραρχώντας με διαφάνεια και αυστηρότητα τις ανάγκες της πόλης, καταφέραμε να παράξουμε ένα σημαντικό κοινωνικό έργο που επιβραβεύθηκε από τους δημότες με την επανεκλογή μας από την πρώτη Κυριακή. 
Προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε τη σκληρή προσπάθεια, ώστε να ανταποκριθούμε στις ανελαστικές δαπάνες για τη σωστή λειτουργία του Δήμου και στη μισθοδοσία των εργαζομένων, δίνοντας παράλληλα αγώνα να υπερασπιστούμε τις κοινωνικές δομές που λειτουργούν στον Δήμο μας.
Ελπίζουμε στην ίδια λογική να κινείται και η προσπάθεια της κεντρικής διοίκησης. Πηγή Δήμος Κορυδαλλού