Τετάρτη 30 Μαρτίου 2022

5,5 εκατ. ευρώ θα μοιραστούν από τον ΟΛΠ οι παραλιμένιοι δήμοι

Η μεγάλη αύξηση του κύκλου εργασιών του ΟΛΠ κατά το 2021 θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα για τους δήμους που… βλέπουν στο λιμάνι, γιατί με βάση τη συμφωνία παραχώρησης ένα ποσοστό της τάξης του 3,5% του ετήσιου τζίρου του λιμανιού θα μοιράζεται αναλογικά σε αυτούς ως ανταπόδοση των οχλήσεων που προκαλεί η λειτουργία του.
 Πρόκειται για τους Δήμους Πειραιά, Κερατσινίου – Δραπετσώνας, Περάματος και Σαλαμίνας. 
Με βάση τα οικονομικά α­ποτελέσματα που ανακοίνωσε για το 2021, ο κύκλος εργασιών της ΟΛΠ ΑΕ είχε μεγάλη άνοδο και έφτασε τα 154,2 εκατ. ευρώ. Το 3,5% του ποσού είναι περίπου 5,5 εκατ. ευρώ, τα οποία θα τα μοιραστούν οι τέσσερις δήμοι, με τον Πειραιά να λαμβάνει τη μερίδα του λέοντος, που ξεπερνάει τα 2,5 εκατ. ευρώ. 

Σύμφωνα με όσα επεσήμανε στο Κανάλι Ένα ο υπεύθυνος επικοινωνίας του ΟΛΠ Νεκτάριος Δεμενόπουλος, αν δεν έχουμε αρνητικές εξελίξεις από εδώ και πέρα, τα ποσά αυτά του χρόνου θα είναι ακόμα μεγαλύτερα, αφού ήδη φέτος τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν σημαντική ανάκαμψη των μεταφορών. 
Νέα δεδομένα μετά την απόφαση του ΣτΕ Στο μεταξύ, νέα δεδομένα δημιουργεί η απόφαση του ΣτΕ, που έκρινε άκυρες τις ενέργειες για την πραγματοποίηση των επενδύσεων του ΟΛΠ στο λιμάνι, τόσο στο κεντρικό όσο και το εμπορικό στο Νέο Ικόνιο. 
Η εξέλιξη αυτή συζητήθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου και όλες οι πλευρές συμφώνησαν πως τα έργα για την επέκταση του λιμανιού θα πρέπει να σταματήσουν, ενώ ο επικεφαλής του συνδυασμού «Πειραιάς για Όλους» Νίκος Μπελαβίλας είπε ότι τα θα πρέπει να επιστραφούν τα 21,5 εκατ. ευρώ που έχουν δοθεί στον ΟΛΠ ακριβώς για τα έργα που κρίθηκαν παράνομα, μέσω ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων, οι οποίες είχαν ήδη εγκριθεί ως… προίκα για την υλοποίησή τους. ΤΟ ΠΑΡΟΝ