Τρίτη 1 Μαρτίου 2022

Πρόγραμμα κομποστοποίησης στον Δήμο Κερατσινίου Δραπετσώνας

Ο Δήμος Κερατσινίου Δραπετσώνας με το νέο μηχανολογικό εξοπλισμό που απέκτησε μετά την επίσκεψη του περιφερειάρχη κ. Πατούλη στην πόλη θα εφαρμόσει πρόγραμμα συλλογής βιοαποβλήτων και ζητάει από τους πολίτες που επιθυμούν, να δηλώσουν συμμετοχή και να ζητήσουν να τοποθετήσουν κάδους εντός της πολυκατοικίας τους!
Οι τρόποι με τους οποίους οι πολίτες που επιθυμούν δηλώνουν συμμετοχή στο πρόγραμμα συλλογής βιοαποβλήτων είναι οι εξής:
- Μέσω mail στο (epikoinonia.kedra@gmail.com ή epikoinonia@keratsini.gr )
- Στη τηλεφωνική γραμμή δημότη (1567)
- Στα τηλέφωνα του Δήμου: 2132074765-766

Είναι γεγονός ότι η χωριστή συλλογή οργανικών απορριμμάτων έχει σημαντικά οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη, καθώς το υλικό που συλλέγεται, μετατρέπεται κατόπιν επεξεργασίας σε κομπόστ (λίπασμα). 
Όμως η εμπειρία από άλλους δήμους έχει δείξει ότι για την επιτυχία τέτοιων προγραμμάτων είναι αναγκαίο να ξεκινήσει καμπάνια ενημέρωσης και  ευαισθητοποίησης των δημοτών πόρτα πόρτα! 
Πέρα από το καλό νέο ότι ο δήμος προχωρά σε ένα νέο επίπεδο ανακύκλωσης, και καλά κάνει, η συλλογή των βιοαποβλήτων είναι ιδιαίτερα δύσκολη και "ποιοτική" δράση, γιατί στον κάδο δεν πρέπει να πέσουν συγκεκριμένα υλικά.
 Χρειάζεται εγρήγορση και συνεχή παρουσία από τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου. Είναι καλή κίνηση και δεν πρέπει να καταλήξει όπως την ανακύκλωση στους μπλε κάδους που ο καθένας τοποθετηθεί ό,τι θέλει. Ίσως η πιλοτική εφαρμογή συλλογής βιοαποβλήτων σε κάποια γειτονιά ή σε κάποιο επιλεγμένο δρόμο, με πλήρες πακέτο (καμπάνια ευαισθητοποίησης ενημέρωσης, εμπλοκή συλλόγων και σχολείων) θα αναδείξει τις δυσκολίες και η εμπειρία να χρησιμοποιηθεί για την επέκταση του προγράμματος στην περιοχή και βήμα βήμα σε άλλη γειτονιά με στόχο την "επικράτεια" του δήμου!
...


Τα υλικά που θα συλλέγονται στον καφέ κάδο είναι:
Απόβλητα κουζίνας
Υπολείμματα μαγειρεμένου φαγητού
Λαχανικά
Φρούτα
Τυρί – Γιαούρτι
Δημητριακά – Ψωμί και λοιπά προϊόντα αρτοποιίας
Υπολείμματα καφέ (ελληνικός, φίλτρου, εσπρέσο) και τσάι
Υπολείμματα παρασκευής αφεψημάτων και τα έτοιμα φακελάκια μιας χρήσης
Χαρτί κουζίνας (στεγνό ή λερωμένο με υπολείμματα τροφής)
Τσόφλια αυγών
Απόβλητα κήπου
Υπολείμματα κηποτεχνίας (φύλλα, κομμένο γκαζόν ή χόρτα ξεβοτανίσματος)
Καρποί
Κουκούτσια


Στον καφέ κάδο ΔΕΝ συλλέγονται:
Απόβλητα που καταλήγουν στον πράσινο κάδο σύμμεικτων απορριμμάτων
Κόκκαλα – ψάρια
Ποτά – χυμοί – γάλα
Χαρτί τουαλέτας
Χαρτομάντηλα – πάνες – βαμβάκι
Χαρτί κουζίνας (λερωμένο με σαπούνι ή απορρυπαντικό)
Περιττώματα ζώων
Αποτσίγαρα

Απόβλητα που καταλήγουν στους ειδικούς κάδους ανακύκλωσης
Τηγανέλαια
Κάψουλες του καφέ
Μπαταρίες
Ηλεκτρικές συσκευές – Λάμπες
Υλικά συσκευασίας (γυαλί-χαρτί-πλαστικό-αλουμίνιο)
Υφάσματα


Η ανακοίνωση του Δήμου Κερατσινίου Δραπετσώνας:

<Ο ΔΗΜΟΣ ΜΑΣ ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΒΙΟΑΠΟΒΛΗΤΩΝ
Με το νέο μηχανολογικό εξοπλισμό που απέκτησε ο Δήμος μας, με σκοπό να εντείνει τα επίπεδα ανακύκλωσης στην πόλη μας, ενημερώνουμε όσες και όσους επιθυμούν να συμβάλλουν σε αυτή τη σημαντική προσπάθεια ότι μπορούν να αιτηθούν και να τοποθετήσουν καφέ κάδους εντός της πολυκατοικίας τους (πυλωτές).

Μετά από ειδοποίηση, ειδικά διαμορφωμένο όχημα του δήμου θα περνά από τις περιοχές που έχουν τοποθετηθεί οι καφέ κάδοι αδειάζοντας το περιεχόμενο τους και στη συνέχεια με ειδικά μηχανήματα που διαθέτει, θα προβαίνει σε ενδελεχές πλύσιμο και καθάρισμα στο εσωτερικό του κάδου.
Η συλλογική δράση στο ζήτημα των απορριμμάτων και της ανακύκλωσης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για μια πόλη πιο καθαρή και πιο φιλική προς το περιβάλλον.
Οι τρόποι με τους οποίους οι πολίτες που επιθυμούν δηλώνουν συμμετοχή στο πρόγραμμα συλλογής βιοαποβλήτων είναι οι εξής:
- Μέσω mail στο (epikoinonia.kedra@gmail.com ή epikoinonia@keratsini.gr )
- Στη τηλεφωνική γραμμή δημότη (1567)
- Στα τηλέφωνα του Δήμου: 2132074765-766>