Τετάρτη 2 Μαρτίου 2022

Όλα καλά λοιπόν; ...κανονικά προχωράει το σχέδιο για το Σχιστό!

















Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση του διαγωνισμού για τη μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) «Μονάδα Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων του Πάρκου Κυκλικής Οικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά».
Όλα καλά λοιπόν! Όλα προχωρούν κανονικά, τέλος του 2022 θα ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός, θα αναδειχτεί ο ανάδοχος και μετά θα ξεκινήσουν οι εργασίες, εάν και μάλλον τα "πρώτα μπετά" στο Σχιστό θα πέσουν μετά τις δημοτικές εκλογές!
Εδώ, ας περιοριστούμε στις τελετές και στις προσεκτικές ανακοινώσεις κάθε φορά που υποδεχόμαστε τον επικεφαλής της περιφέρειας! 

Άλλωστε Κερατσίνι είμαστε, "αποθήκη σκουπιδιών" από παλιά, ας το πάρουμε απόφαση και, ας μην παρασυρόμαστε με  "φλογερές" ανακοινώσεις! 

...
Πέντε κοινοπραξίες διεκδικούν τα έργα σε Φυλή και Σχιστό

Αυξημένο ήταν το ενδιαφέρον του κατασκευαστικού κλάδου στον διαγωνισμό της Περιφέρειας Αττικής για τις δύο μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων στη Φυλή και το Σχιστό. Οι διαγωνισμοί περνούν πλέον στη δεύτερη φάση, αυτή του ανταγωνιστικού διαλόγου, με την Περιφέρεια να εκτιμά ότι θα ολοκληρωθούν μέσα στο έτος.

Τα δύο έργα είχαν δημοπρατηθεί τον Απρίλιο του 2021. 
Το πρώτο, στη Φυλή, έχει δυναμικότητα 450.000 τόνους σύμμεικτων απορριμμάτων και προδιαλεγμένων βιοαποβλήτων ετησίως και προϋπολογισμό 571 εκατ. ευρώ και το δεύτερο, στο Σχιστό, έχει δυναμικότητα 250.000 τόνους ετησίως και προϋπολογισμό 372 εκατ. ευρώ.
 Ολα αυτά σύμφωνα με την αρχική προκήρυξη, καθώς εν τω μεταξύ η Περιφέρεια Αττικής έχει συμφωνήσει και στις δύο περιπτώσεις τη μείωση της δυναμικότητας των μονάδων, για να κάμψει τις διαμαρτυρίες των δημάρχων των δύο περιοχών. 

Για τις δύο μονάδες ενδιαφέρον εκδήλωσαν οι κοινοπραξίες ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή – ΤΙΤΑΝ, Motor Oil – Αβαξ – Thalis, Mytilineos – Μεσόγειος, Ηλέκτρων – Ακτωρ Παραχωρήσεις και Intrakat – Watt – Geocyclle Hellas (στη Φυλή, ενώ για το Σχιστό σε κοινοπραξία μόνο με τη Watt).


Οι διαγωνισμοί για τις δύο μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων περνούν πλέον στη δεύτερη φάση.

Επόμενο βήμα η έναρξη του ανταγωνιστικού διαλόγου ανάμεσα στους πέντε διεκδικητές των έργων και την περιφέρεια. «Με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης και εφόσον δεν υπάρξουν δικαστικές προσφυγές μεταξύ των διαγωνιζομένων, ξεκινάει η δεύτερη φάση του ανταγωνιστικού διαλόγου η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2022», αναφέρει η χθεσινή ανακοίνωση της Περιφέρειας Αττικής. Σε εξέλιξη βρίσκεται και ο διαγωνισμός για τη ΜΕΑ στο Γραμματικό, δυναμικότητας 80.000 τόνων ετησίως.

Οι υπόλοιποι διαγωνισμοί… αγνοούνται. Η μονάδα που θα εξυπηρετήσει τον κεντρικό τομέα της Αθήνας δεν έχει καν χωροθετηθεί, καθώς οι δήμοι της Δυτικής Αττικής αντιδρούν στην τοποθέτησή της στη Φυλή, ενώ ο Δήμος Αθηναίων δεν επιθυμεί τη δημιουργία της εντός των ορίων του (λ.χ. στον Βοτανικό, που έχει μεγάλες διαθέσιμες εκτάσεις και εύκολη πρόσβαση). Επίσης χωρίς χωροθέτηση παραμένουν και οι δύο αντίστοιχες μονάδες στη νοτιοανατολική και τη βόρεια Αττική. 
Υπενθυμίζεται ότι ο περιφερειακός σχεδιασμός (ΠΕΣΔΑ) της Αττικής για τα απορρίμματα βρίσκεται υπό αναθεώρηση, έχοντας εξασφαλίσει την έγκριση της εκτελεστικής επιτροπής του ΕΔΣΝΑ. Σήμερα στην Αττική των 66 δήμων παράγονται ετησίως 2,1 εκατ. τόνοι απορριμμάτων, σχεδόν το σύνολο των οποίων θάβεται στον ΧΥΤΑ Φυλής. Καθημερινή, Γ. Λάλιος


εδώ η ανακοίνωση της περιφέρειας Αττικής