Ανακοίνωση Δήμου Περάματος: «Τηλεδιάσκεψη Δημάρχων Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά με τη συμμετοχή του Προέδρου της ΠΕΔΑ για τη διαχείριση των απορριμμάτων»
Tο μείζον ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, αποτέλεσε βασικό και μοναδικό θέμα της τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε στις 18 Νοεμβρίου 2021, μεταξύ των Δημάρχων της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά στην οποία συμμετείχε και ο Προέδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων της Αττικής (ΠΕΔΑ), μετά από πρωτοβουλία του Δημάρχου Περάματος Γιάννη Λαγουδάκη.
Η τηλεδιάσκεψη επιβεβαίωσε την κοινή θέση των Δημάρχων της Περιφερειακής Ενότητας (Π.Ε.) Πειραιά, ώστε να μην επιβαρυνθεί το Σχιστό με απορρίμματα άλλων Περιφερειακών Ενοτήτων, αλλά αντίθετα, να ληφθεί υπ’ όψιν της Περιφέρειας Αττικής ο κοινός σχεδιασμός που είχαν συμφωνήσει οι Δήμοι της Π.Ε. Πειραιά το 2016, οι οποίοι με τη στάση τους απέδειξαν στην πράξη πως θέλουν να γίνουν μέρος της λύσης του μεγάλου προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής.
Δυστυχώς, δεν συνέβη το ίδιο και με τους Δήμους των άλλων Περιφερειακών Ενοτήτων που με τη στάση τους φαίνεται πως αρνούνται μια λύση στο πλαίσιο της χωροταξικής δημοκρατίας και υποκρίνονται πως δεν βλέπουν το μόνο βιώσιμο σχέδιο για την Περιφέρεια Αττικής.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο αυτού του σχεδιασμού, που στηριζόταν στο γεγονός πως η κάθε Περιφερειακή Ενότητα θα αναλαμβάνει ό,τι της αναλογεί στη διαχείριση στερεών και υγρών αποβλήτων, οι Δήμοι της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά είχαν συμφωνήσει πως στην Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά, εκεί που λειτουργεί σήμερα ο ΣΜΑ Σχιστού, μπορεί να λειτουργήσει μία Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ), επί τη βάσει των αναγκών της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά με 2 βασικές, καθαρές προϋποθέσεις. Να προβλεφθούν συγχρόνως χωροθετήσεις και για όλες τις άλλες Περιφερειακές Ενότητες της Αττικής και η χωρητικότητα της μονάδας ΜΕΑ του Πειραιά, να καλύπτει αυστηρά μόνο τις ανάγκες της Περιφερειακής Ενότητας, ώστε να καταστεί οικονομικά βιώσιμη και περιβαλλοντικά διαχειρίσιμη.
Ωστόσο, σε πλήρη αντίθεση με την ομόφωνη συμφωνία των Δήμων της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά με την Περιφέρεια Αττικής το 2016, ο ΕΔΣΝΑ προκήρυξε διαγωνισμό για την επιλογή ιδιώτη (ΣΔΙΤ) προκειμένου να δημιουργηθεί Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων δυναμικότητας 250.000 τόνων στο Σχιστό. Η εξέλιξη αυτή υποβαθμίζει ακόμα περισσότερο την περιοχή και μετατοπίζει το μεγάλο βάρος της διαχείρισης των απορριμμάτων ουσιαστικά σε δύο μόνο περιοχές, στο Σχιστό και στη Φυλή.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας εξαιτίας της μη ταυτόχρονης χωροθέτησης κι από τις άλλες Περιφερειακές Ενότητες, αλλά και του γεγονότος πως η νέα Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής επιλέγει ιδιώτη για την κατασκευή της, θεωρεί πως δεν υφίστανται οι προϋποθέσεις του σχεδιασμού του 2016, αφού δεν έχουν τηρηθεί τα συμφωνηθέντα, ενώ ο νέος σχεδιασμός της Περιφέρειας Αττικής δεν αποκλείει την καύση. Υπενθυμίζεται πως απο το 2017 με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κερατσινίου-Δραπετσώνας αποφασίστηκε ότι στο Σχιστό δεν πρέπει να κατασκευαστεί καμία νέα μονάδα.
Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν οι εξής: ο Δήμαρχος Περάματος κ. Γ. Λαγουδάκης, ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γ. Μώραλης, ο Δήμαρχος Νίκαιας-Ρέντη κ. Γ. Ιωακειμίδης,
ο Δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας κ. Χ. Βρεττάκος, ο Δήμαρχος Κορυδαλλού κ. Ν. Χουρσαλάς, καθώς και ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ) και Δήμαρχος Γαλατσίου κ. Γ. Μαρκόπουλος.
Ο Δήμαρχος Περάματος Γιαννης Λαγουδάκης πρότεινε στην τηλεδιάσκεψη ορισμένα από τα επόμενα αναγκαία βήματα, ώστε να μην γίνει το Σχιστό σκουπιδότοπος όλης της Αττικής και τα οποία αποδέχθηκαν όλοι οι συμμετέχοντες πως πρέπει να γίνουν αντικείμενο συζήτησης το αμέσως επόμενο διάστημα για να βρεθεί μια περιβαλλοντικά δίκαιη λύση για όλους τους Δήμους της Αττικής.
Μέχρις ότου υπάρξει πρόταση που να οδηγεί σε δίκαιη λύση στη διαχείριση των απορριμμάτων πρέπει όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να λάβουν υπ’ όψιν τους τα εξής:
- Οι Δήμοι της Περιφέρειας Αττικής να αντιληφθούν πως η Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά έλαβε το 2016 μια γενναία απόφαση, να διαχειρίζεται τα απορρίμματα που παράγει και να μην επιβαρύνει άλλους Δήμους. Σε αυτήν την κατεύθυνση είναι επιβεβλημένο και οι άλλες Περιφερειακές Ενότητες να χωροθετήσουν αντίστοιχους χώρους. Οι χωροθετήσεις των Περιφερειακών Ενοτήτων της Αττικής πρέπει να γίνουν ταυτόχρονα.
- Η χωρητικότητα της μονάδος της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά να μην ξεπερνά τις ανάγκες των Δήμων που την απαρτίζουν.
- Να ανασταλεί ο διαγωνισμός του ΕΔΣΝΑ, ο οποίος προβλέπει ΜΕΑ 250.000 τόνων, υπερδιπλάσιας δηλαδή χωρητικότητας από τις ανάγκες της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά.
- Να πραγματοποιηθεί συνεδρίαση της ΠΕΔΑ με μοναδικό θέμα τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής.
- Η ΠΕΔΑ να προχωρήσει στην εκπόνηση επιστημονικής μελέτης με σκοπό την κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου διαχείρισης απορριμμάτων για την Αττική, το οποίο θα αποτελέσει αντικείμενο διαβούλευσης του συνόλου των Δήμων της Αττικής. Είναι δεδομένο πως ένας τέτοιος σχεδιασμός αποτελεί τον μόνο ασφαλή οδηγό στην κατεύθυνση της διεκδίκησης ενός μοντέλου απορριμμάτων που θα είναι δίκαιο, βιώσιμο και θα βασίζεται στην αρχή της εγγύτητας και της χωροταξικής δημοκρατίας.
Μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης ο Δήμαρχος Περάματος Γιάννης Λαγουδάκης δήλωσε τα εξής:
«Ο Δήμος Περάματος απαιτεί από την κυβέρνηση και από την Περιφέρεια Αττικής να προβούν στις κατάλληλες παρεμβάσεις για να υπάρξει επιτέλους δίκαιη κατανομή των απορριμμάτων στο λεκανοπέδιο, με την οριοθέτηση συγκεκριμένων χώρων, ώστε να υλοποιηθεί ένα βιώσιμο οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά μοντέλο διαχείρισής τους.
Την ίδια στιγμή αναμένουμε από το σύνολο των Δήμων της Αττικής να συνειδητοποιήσουν πως είναι κοντόφθαλμη η αντίληψη πως είναι λύση να έχουν τους Δήμους τους «καθαρούς» από τα δικά τους στερεά και υγρά απόβλητα και να φορτώνουν τους άλλους με αυτά.
Το μοντέλο των φαραωνικών έργων που καταστρέφουν πόλεις, αφού θεωρούνται από κάποιους ως «η πίσω αυλή» είναι παρωχημένο και δεν εξυπηρετεί κανέναν.
Γι’ αυτό επιβάλλεται να διεξαχθεί ένας γόνιμος, παραγωγικός και ειλικρινής διάλογος, προκειμένου να βρούμε τη βέλτιστη λύση έχοντας ως μοναδικό γνώμονα τη βελτίωση της ποιότητας των πολιτών όλης της Αττικης».