Στη συζήτηση για το πράσινο που έγινε στο δημοτικό συμβούλιο υπήρξε κάποια αναφορά-διαφορετική προσέγγιση για τους χώρους πρασίνου στην έκταση του δήμου.
Τα παρακάτω στοιχεία είναι αποκαλυπτικά και άκρως απογοητευτικά. Είναι επίσημα στοιχεία της αρμόδιας Υπηρεσίας Περιβάλλοντος, από τα οποία προκύπτει ότι μόλις το 3,3% της συνολικής έκτασης του Δήμου καλύπτεται από πράσινο.
Συγκεκριμένα, το συνολικό καταγεγραμμένο εμβαδό των χώρων πρασίνου είναι 0,35 τ.χλμ. σε συνολικό εμβαδό 11,2 τ.χλμ.
Στον πίνακα που ακολουθεί παρατίθενται αναλυτικά στοιχεία ανά δημοτική κοινότητα.
Οι χώροι πρασίνου στο Δήμο βρίσκονται κυρίως σε πάρκα, σε παιδικές χαρές, σε πλατείες, στον περιβάλλοντα χώρο εκκλησιών, σε νησίδες και τρίγωνα πρασίνου και σε δεντροστοιχίες κατά μήκος των οδών. Σημαντική παρέμβαση των τελευταίων χρόνων για δημιουργία χώρου πράσινου είναι η δενδροφύτευση του χώρου των Λιπασμάτων στη Δραπετσώνα.
...
Επομένως, "ωραίες" είναι οι τσιμεντένιες πλατείες, κυρίως όταν προσφέρουν και καλό σουβλάκι, αλλά το στοίχημα κάθε πολιτικού που αναλαμβάνει θέση ευθύνης, για μια πόλη με 0,35τχλ πρασίνου, είναι η δημιουργία μιας πόλης που να έχει στον κεντρικό κορμό της και όχι μόνο, μέρη όπου η φύση θα κυριαρχεί. Είναι χρέος προς τις επόμενες γενιές.
Και, σε κάθε περίπτωση, δεν φτάνει η συντήρηση του υπάρχοντος πρασίνου, αυτό είναι το ελάχιστο, το αναμενόμενο. Σημαντικό είναι σε κάθε δημοτική θητεία να υπάρχουν και να υλοποιούνται ιδέες, ώστε να δημιουργούνται πάρκα, άλση, ανοιχτοί χώροι πρασίνου, λωρίδες πρασίνου ανάμεσα στους πολυσύχναστους δρόμους και έστω μικρά κομμάτια καταπράσινης γης στις πυκνοκατοικημένες γειτονιές. Είναι τόσο απλό, αλλά πολύ δύσκολο τελικά!