Διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «Εκπαίδευση & Ένταξη: πρόσβαση χωρίς αποκλεισμούς για τα παιδιά προσφύγων και μεταναστών» διοργανώνει ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Κώστας Αρβανίτης την Παρασκευή 5 Μαρτίου και ώρα 18:00.
Συνομιλούν οι:
• Κώστας Αρβανίτης - ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ / The Left
• Νίκος Φίλης - τομεάρχης Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ & πρ. υπουργός Παιδείας
• Βασιλική Κατριβάνου - ψυχολόγος & πρ. βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ
• Γιώργος Αγγελόπουλος - καθηγητής Ανθρωπολογίας ΑΠΘ
• Θεοδώρα Ακριώτου - περιφερειακή Σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας
• Κωνσταντίνος Τσιτσελίκης - κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών & Περιφερειακών Σπουδών ΠΑΜΑΚ
• Μαρία Γεωργαρίου - γενική γραμματέας Κέντρου Μελετών & Τεκμηρίωσης της ΟΛΜΕ
____
Η τηλεκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά από:
▸ τη σελίδα του Παρατηρητηρίου για την Παιδεία στο Facebook (https://www.facebook.com/paratiritirio.edu.gr),
▸ τη σελίδα του ευρωβουλευτή Κώστα Αρβανίτη (https://www.facebook.com/arvanitiskosta) και το κανάλι του στο YouTube (https://youtu.be/oJTVBNaW8tM)
▸ το ενημερωτικό site Left.gr
<Η Εκπαίδευση αποτελεί θεμελιώδες. συνταγματικά κατοχυρωμένο και αναφαίρετο δικαίωμα για κάθε παιδί και η απρόσκοπτη πρόσβαση σ’ αυτήν υποχρέωση κάθε σύγχρονης δημοκρατικής πολιτείας.
Απρόσκοπτη πρόσβαση, χωρίς αποκλεισμούς.
Την ώρα, ωστόσο, που η Ελληνική Πολιτεία αντί για ικανοποιητική εναλλακτική της δια ζώσης εκπαίδευσης προσφέρει στους μαθητές της χώρας το αλαλούμ που αποκαλείται «τηλεκπαίδευση», για τους μαθητές πρόσφυγες και μετανάστες επιφυλάσσει έναν ιδιόμορφο εκπαιδευτικό «Καιάδα».
Στερούνται το δικαίωμα στην ένταξη και την κοινωνικοποίηση, τις τόσο αναγκαίες και ευεργετικές για το κοινωνικό σύνολο κοινωνικές διεργασίες εκείνες που η εκπαίδευση ιστορικά διευκολύνει.
Και αυτό είναι απώλεια για όλους μας.
Χιλιάδες παιδιά προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μας, σε camps και κέντρα φιλοξενίας, στα νησιά και την ηπειρωτική Ελλάδα, βρίσκονται, πριν ακόμα κι από την έναρξη της πανδημίας, αντιμέτωπα με επιπρόσθετα προβλήματα έλλειψης υποδομών, γραφειοκρατικών αγκυλώσεων και διοικητικής απροθυμίας, μέχρι αδυναμίας των αρμόδιων φορέων να οργανώσουν την μεταφορά τους από και προς τις σχολικές μονάδες.
Μια σειρά εμποδίων που η εμπειρία έχει δείξει ότι στην πραγματικότητα είναι εύκολα προσπελάσιμα, αν υπάρχει πολιτική και διοικητική βούληση.
Την Παρασκευή 5 Μαρτίου, στις 6 το απόγευμα, λίγο πριν από την κατάθεση σχετικής ερώτησης προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συνομιλούμε με πολιτικούς, πανεπιστημιακούς και ανθρώπους του πεδίου, σκιαγραφούμε την πραγματική κατάσταση και αναζητούμε λύσεις για να αποτραπεί ο ολέθριος για την ελληνική κοινωνία αυτός «Καιάδας».>