Τρίτη 5 Ιουνίου 2018

Ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα καζάνια


Ευρωβουλευτής του ΚΚΕ κατέθεσε ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τους τεράστιους κινδύνους που εγκυμονούν για την υγεία των κατοίκων οι δεξαμενές πετρελαίου, τα «καζάνια του θανάτου», όπως τα αποκαλούν οι κάτοικοι της περιοχής. 

Τελικά τη χρονιά αυτή το θέμα πήγε λίγο παρακάτω. 
Η έντονη δυσοσμία τη "μαύρη" Πέμπτη 3/5, το κλείσιμο των σχολείων, η στάση εργασία των εκπαιδευτικών της περιοχής για ένα μη εκπαιδευτικό θέμα, η σημαντική ημερίδα στο Πέραμα, και οι κινητοποιήσεις από φορείς της πόλης κινητοποίησε πολλές δυνάμεις  και το θέμα  ξεφεύγει σιγά -σιγά από τα στενά όρια του Κερατσινίου της Δραπετσώνας και του Περάματος. Τώρα πια κανένας δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν γνώριζε...

Η ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης στην Ερώτησή του επισημαίνει τα παρακάτω:  «Την αγανάκτηση των κατοίκων έχει προκαλέσει η έντονη δυσοσμία για άλλη μια φορά στις ήδη επιβαρυμένες περιβαλλοντικά περιοχές Κερατσινίου, Δραπετσώνας και του ευρύτερου Πειραιά που όπως καταγγέλλουν οφείλεται στις δεξαμενές πετρελαιοειδών και χημικών αποβλήτων της εταιρείας "Oil-One", οι οποίες βρίσκονται στην περιοχή των πρώην Λιπασμάτων Δραπετσώνας. Επισημαίνεται ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ το 2015 επέκτεινε την άδεια λειτουργίας της εταιρείας και προσέφερε μάλιστα και επιδότηση 1,5 εκατ. ευρώ.
Αντίστοιχα, στο Πέραμα, μετά την κατασκευή της νέας προβλήτας πετρελαιοειδών, ετοιμάζονται να ξαναλειτουργήσουν σε απόσταση αναπνοής από τα σπίτια και τα σχολεία οι δεξαμενές πετρελαίου, που πολύχρονοι λαϊκοί αγώνες τις είχαν καταστήσει ανενεργούς τα τελευταία χρόνια.
Αναδεικνύεται για πολλοστή φορά ότι μπροστά στην καπιταλιστική ανάκαμψη, τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, κυβέρνηση, κεφάλαιο με βάση και τις ευρωενωσιακές κατευθύνσεις δεν λογαριάζουν την προστασία της Δημόσιας Υγείας από τις γνωστές επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό από τα διάφορα πτητικά αέρια που απελευθερώνονται από τις δεξαμενές πετρελαιοειδών.

Πώς τοποθετείται η Επιτροπή στα αιτήματα των εργαζομένων της περιοχής για:
- Την άμεση μετεγκατάσταση των δεξαμενών πετρελαιοειδών, των «καζανιών θανάτου» όπως τα αποκαλεί ο λαός, εκτός οικιστικού ιστού με όλα τα απαραίτητα μέτρα για περιβάλλον;
- Αξιοποίηση των συγκεκριμένων χώρων για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών με απαλλοτρίωση της έκτασης και δημιουργία υποδομών για Υγεία, αναψυχή, πράσινο, πολιτισμό, άθληση;
- Κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και αποκλειστική χρηματοδότηση και συντήρηση των εκτάσεων και των υποδομών από τον κρατικό προϋπολογισμό, φορολογώντας το κεφάλαιο;».