Τρίτη 12 Ιουνίου 2018

Γ. Γαβρίλης: Γιατί πρέπει ν' αποσυρθεί το άρθρο 70

Γιώργος Γαβρίλης: Γιατί πρέπει ν' αποσυρθεί το άρθρο 70

Την άμεση απόσυρση του άρθρου 70 ζητά ο ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης, ο οποίος με επιστολή του στους... συναρμόδιους υπουργούς εκφράζει τον έντονο προβληματισμό του για άρθρα του νομοσχεδίου με τα «προαπαιτούμενα», που συζητείται στη Βουλή.

Στην επιστολή επισημαίνεται ότι υπάρχουν, μεταξύ άλλων, άρθρα που τροποποιούν δυσμενώς το θεσμικό πλαίσιο για την εγκατάσταση, λειτουργία, εκσυγχρονισμό και επέκταση των δραστηριοτήτων στην περιοχή του παραλιακού μετώπου.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στις ρυθμίσεις του άρθρου 70 περί «Μετεγκατάστασης λόγω αλλαγών χρήσεων γης», το οποίο υπονομεύει μεγάλες παρεμβάσεις και αναπλάσεις, όπως μεταξύ άλλων στα Λιπάσματα Δραπετσώνας κ.α., καθώς δίνει το δικαίωμα σε παλιές και νέες επιχειρήσεις να παραμείνουν στην περιοχή για τα επόμενα 20 χρόνια- στην ουσία επ’ αόριστον- και να επεκταθούν εντός του χώρου τους!

«Η επίκληση ότι αυτές οι ρυθμίσεις συνιστούν μνημονιακές υποχρεώσεις, στις οποίες αυτονόητα προσχωρούμε, αποκρύπτει το γεγονός ότι αποτελεί πρακτική των ισχυρών επιχειρηματικών συμφερόντων να διαμεσολαβούν τα αιτήματα και τις απαιτήσεις τους διαμέσου των «Θεσμών».
Η ρύθμιση αυτή υπονομεύει κάθε χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό, καταργεί, στη πράξη προηγούμενη νομοθετική ρύθμιση της σημερινής Κυβέρνησης για τον καθορισμό της έκτασης ως χώρο ανάπλασης και ενισχύει ένα καθεστώς εξαιρέσεων και παρεκκλίσεων που τείνουν να γίνουν ο κανόνας όλων των «επενδύσεων», αναφέρεται στην επιστολή.

«Η περιοχή, που το προηγούμενο διάστημα, δεν μπορούσε να αναπνεύσει από τις έντονες, οχληρές οσμές, με τη ρύθμιση αυτή καλείται να ζήσει για 20 και πλέον χρόνια με εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων, τσιμεντάδικα, εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών κ.α», καταλήγει ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά και ζητάει την άμεση απόσυρση του άρθρου 70 του νομοσχεδίου.