Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017

Ένας στους δύο υπέρ της απλής αναλογικής στην Αυτοδιοίκηση


Σημαντικά προβλήματα στην περιοχή σας
Καθαρή προτίμηση υπέρ της καθιέρωσης της απλής αναλογικής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση δείχνουν οι δημότες, σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης της Opinion Poll για λογαριασμό της Πανελλήνιας Ένωσης Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης «Κλεισθένης». 
Συγκεκριμένα, σε σχετικό ερώτημα, το 50,18% των συμμετεχόντων στην έρευνα τάσσεται υπέρ της θέσπισης της απλής αναλογικής στον τρόπο εκλογής δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων, ενώ την αντίθεση του εκφράζει το 32,67%.
Να σημειωθεί ότι στη διατύπωση της ερώτησης αναφέρεται ότι η καθιέρωση απλής αναλογικής αποτελεί βασική θέση της κυβέρνησης και ακόμη παρατίθενται οι διαφωνίες της ΚΕΔΕ υπό το σκεπτικό ότι υπάρχει κίνδυνος «να διαλυθούν οι Δήμοι» - άποψη που όπως φαίνεται δεν συμμερίστηκαν οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες στην δημοσκόπηση της Opinion Poll. 
Ακόμη, το 60,05% προτιμά την εκλογή δημάρχου από την πρώτη Κυριακή, με απλή αναλογική, με όποιο ποσοστό και εάν συγκεντρώνει, ενώ το 27,76% επέλεξε την εκλογή δημάρχου, σε δεύτερο γύρο ανάμεσα στους δύο υποψηφίους. 
Επιστροφή στην 4ετή θητεία των αιρετών ζητά το 53,81% των ερωτηθέντων, κάτι που αποτελεί και πρόταση της επιτροπής του υπουργείου Εσωτερικών για την αλλαγή του «Καλλικράτη». Διατήρηση της 5ετίας επέλεξε το 38,73%. 
Όσον αφορά το χωροταξικό, έξι χρόνια μετά τον «Καλλικράτη» το 59% κρίνει αρνητικά τη συνένωση Δήμων και Κοινοτήτων (αρνητικά 39,6%, μάλλον αρνητικά 19,41%), τη στιγμή που το 61,25% ζητά αλλαγές στο χωροταξικό των Δήμων σε ένα νέο νόμο.
 
Οικονομική Αυτοτέλεια
Υπέρ της ενίσχυσης της οικονομικής αυτοτέλειας των Δήμων, με μέτρα όπως φορολογική αποκέντρωση, απόδοση ΕΝΦΙΑ στους Δήμους κ.ά. τάσσεται το 54,9% των ερωτηθέντων («θα ήταν καλύτερα» απαντά το 31,28%, «σίγουρα θα ήταν καλύτερα», απαντά το 23,62%). Πάνω σε αυτό όμως, την ίδια στιγμή, το 47,65% θεωρεί ότι οι Δήμοι δεν διαθέτουν τους κατάλληλους μηχανισμούς. 
Υπέρ της απόδοσης νέων αρμοδιοτήτων στους Δήμους τάσσεται το 66,08%, με την προϋπόθεση της ανακατανομής πόρων και τη διασφάλιση εξειδικευμένου προσωπικού. 
Τέλος, ένα ακόμη από ενδιαφέρον σημείο της έρευνας είναι ότι το 58,22% θα προτιμούσε οι Δήμοι να αναλάβουν την ευθύνη και την διοίκηση του συνόλου του τοπικού κοινωνικού κράτους, αντί να υπάρχει πολυδιάσπαση δράσεων και αρμοδιοτήτων ανάμεσα στους δύο βαθμούς αυτοδιοίκησης και στο κεντρικό κράτος. πηγή