Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

Συνέντευξη του Δημάρχου για την πίστα Formula1...


Ο Δήμαρχος Κερατσινίου Δραπετσώνας  μίλησε για τη «Θεμιστόκλειο πίστα» της Formula 1 στην εβδομαδιαία εφημερίδα FREE SUNDAY, για το τι περιμένουμε το επόμενο διάστημα και, φυσικά, για το τι σημαίνει πρακτικά μια τέτοια πίστα για τη Δραπετσώνα και το Κερατσίνι. Είναι μια συνέντευξη που δείχνει ότι ο Δήμαρχος επιμένει στο σχέδιο του και πιστεύει ότι η πίστα "θα ξαναβάλει στο χάρτη της ανάπτυξης το Κερατσίνι και τη Δραπετσώνα"Όλη η συνέντευξη του Δημάρχου Κερατσινίου Δραπετσώνας στη FREE SUNDAY
Αν πριν από μερικά χρόνια μιλούσε κάποιος για πίστα Φόρμουλα 1 στην Ελλάδα, κανένας δε θα τον πίστευε. Αν, επιπροσθέτως, τους έλεγε ότι θα γίνει στη Δραπετσώνα, σε μια περιοχή που συνειδητά υποβάθμισε η κεντρική εξουσία για περισσότερο από έναν αιώνα, και μάλιστα η πίστα αυτή θα μοιάζει στην πίστα του Μονακό, θα τον αντιμετώπιζαν τουλάχιστον με σκεπτικισμό. Να όμως που το 2012 ένας μαχητικός δήμαρχος, ο δήμαρχος Κερατσινίου Δραπετσώνας Λουκάς Τζανής, με στρατηγικό σχεδιασμό και προσεχτικά μελετημένες κινήσεις ανατρέπει τα έως σήμερα δεδομένα και κάνει την υπόθεση Φόρμουλα1 στην Ελλάδα περισσότερο χειροπιαστή από ποτέ.

Πόσο κοντά βρίσκεται η κατασκευή πίστας Φόρμουλα 1 στο Δήμο σας;
Εδώ και ενάμιση χρόνο δίνουμε έναν ολομέτωπο και σκληρό αγώνα. Από την αρχή που περιήλθε στα χέρια μας η πρόταση του αρχιτέκτονα Θανάση Παπαθεοδώρου θεωρήσαμε ότι είναι μία σοβαρή, ρεαλιστική και αξιόπιστη μελέτη. Πρώτη φορά στα ελληνικά χρονικά γίνεται κάτι τόσο μελετημένα και τόσο συγκροτημένα. Βέβαια, αντιμετωπίσαμε και συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε τη δυσπιστία. Όμως, οι μάχες κερδίζονται μόνο σε αυτούς που πιστεύουν στη νίκη.
Αληθεύει ότι θα επισκεφθεί ο Μπέρνι Εκλεστόουν το Δήμο σας;

Κάποιοι είπαν ότι η προσπάθειά μας είναι όνειρο θερινής νυκτός, αν εννοούν βέβαια όνειρο την επίσκεψη του πανίσχυρου άνδρα της FIA Μπέρνι Εκλεστόουν αυτό το καλοκαίρι στην Ελλάδα. Τον περιμένουμε μέσα στον Ιούλιο και σύμφωνα με τις τελευταίες δηλώσεις του στον κο Παπαθεοδώρου -κατά τη διάρκεια του τελευταίου αγώνα στο Μονακό- είναι ενθουσιασμένος με την πρόταση. Διαφορετικά, δε θα ασχολούταν καν, ούτε θα έμπαινε στον κόπο να έρθει στην Ελλάδα και να δει από κοντά την τοποθεσία που έχει σχεδιαστεί να κατασκευαστεί η πίστα.
Τι πλεονεκτήματα έχει η κατασκευή της πίστας στη Δραπετσώνα;
Καταρχήν, δε μιλάμε για μια πίστα που θα γίνει σε κάποια χωράφια, μερικές δεκάδες ή και εκατοντάδες χιλιόμετρα από οικιστικά και διαμετακομιστικά κέντρα. Θα εφάπτεται με ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της Μεσογείου, το λιμάνι του Πειραιά. Είναι εξαιρετικά προσβάσιμη, αφού βρίσκεται σε απόσταση 30 λεπτών από τον διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και σε απόσταση πέντε λεπτών με τα πόδια από τον σταθμό του ΗΣΑΠ και από τους τερματικούς σταθμούς των αστικών λεωφορείων. Ένα μεγάλο τμήμα της πίστας θα χρησιμοποιεί το υπάρχον οδικό δίκτυο, η δε γειτνίασή της με οικιστικές περιοχές όπως του Κερατσινίου, της Δραπετσώνας και του Πειραιά, της προσδίδουν ομοιότητες με τη θρυλική πίστα του Μονακό. Κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής κάλυψης του αγώνα, οι θεατές σε ολόκληρο τον κόσμο θα έχουν άμεση οπτική επαφή με ένα παγκόσμιο σύμβολο του πολιτισμού, τον Παρθενώνα.
Γιατί την ονομάζετε «Θεμιστόκλειο πίστα»;
Δυτικά της πίστας, βρίσκεται ο τάφος του Θεμιστοκλή. Η ναυμαχία της Σαλαμίνας είναι ένα γεγονός που διδάσκονται οι μαθητές σε όλο τον κόσμο και που σε οκτώ χρόνια, μάλιστα, τιμούμε την επέτειο των 2.500 χρόνων της. Για τους επισκέπτες των αγώνων, η «Θεμιστόκλειος πίστα» έχει ένα έντονο αρχαιολογικό αλλά και σημειολογικό ενδιαφέρον.
Με τόσο έντονα τα σημάδια της κρίσης, πού θα βρεθούν τα χρήματα για την κατασκευή της;
Όλο το κόστος κατασκευής θα καλυφθεί από ιδιωτικά κεφάλαια. Αλλά θα πρέπει να υπερπηδήσουμε τα εμπόδια της γραφειοκρατίας. Εδώ είναι και το μεγάλο στοίχημα.
Τι σημαίνει πρακτικά η κατασκευή της πίστας για τον Δήμο σας;
Στη Δραπετσώνα και στο Κερατσίνι ζήσαμε για δεκαετίες πίσω από τη βιτρίνα. Μας υποβάθμισαν τη ζωή μας με την εγκατάσταση δεκάδων εργοστασίων και, μάλιστα, βαριών βιομηχανιών. Στο όνομα της όποιας ανάπτυξης, θυσιάστηκε η ποιότητα ζωής μας. Είμαστε ένας παραθαλάσσιος δήμος και δεν έχουμε πρόσβαση στη θάλασσα. Για πρώτη φορά μετά από εκατό χρόνια καταφέραμε με σκληρούς αγώνες και ανοίξαμε μία δίοδο στην παραλία των πρώην Λιπασμάτων Δραπετσώνας. Η «Θεμιστόκλειος πίστα» θα μας ξαναβάλει στον χάρτη της ανάπτυξης. 
Και όχι μόνο τη Δραπετσώνα και το Κερατσίνι αλλά και ολόκληρη τη χώρα. Σκεφθείτε τις θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν σε μια περίοδο με μηδενική ανάπτυξη. Έπειτα, ειδικά για τις περιοχές μας, προβλέπεται μαζί με την πίστα και η δημιουργία ενός τεράστιου πόλου αστικού πρασίνου. Οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων θα αποτρέψουν πλήρως την οποιαδήποτε μορφή ρύπανσης και, ταυτόχρονα, θα αναβαθμίσουν στον μέγιστο βαθμό τον περιβάλλοντα χώρο. πηγή