Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2019

Η Cosco στην εκπαίδευση…

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός και COSCO SHIPPING Charity Foundation, συνεργάζονται και υλοποιούν το πρόγραμμα «Children Included», με σκοπό την υποστήριξη 2.180 παιδιών, που προέρχονται από οικονομικά ασθενέστερες οικογένειες, απειλούμενες με κοινωνικό αποκλεισμό.
Το πρόγραμμα αφορά, με βάση την πρόταση, την «υποστήριξη» των μαθητών (6-18 ετών) που προέρχονται από ασθενέστερες οικογένειες, απειλούμενες από κοινωνικό αποκλεισμό. Για τους μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης προβλέπει χορηγία σε 80 μαθητές της Γ’ Λυκείου, όσον αφορά την κάλυψη των εξόδων προετοιμασίας (φροντιστήρια) για τις πανελλαδικές εξετάσεις. Για τους μικρότερους μαθητές αφορά δράσεις όπως αθλητισμός, ρομποτική, φύτευση δέντρων, επισκέψεις σε μουσεία, κ.ά.

 
Ανακοίνωση για το πρόγραμμα τηε ΕΛΜΕ Πειραιά
Η ΕΛΜΕ Πειραιά θεωρεί ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν έχει καμία σχέση ούτε με την υποστήριξη ευάλωτων μαθητών, ούτε με τους σκοπούς που διακηρύττει. Σε ανακοίνωσή της επισημαίνει:
«Το πρόγραμμα αυτό αφορά ψίχουλα που πέφτουν από το φαγοπότι των υπερκερδών της “Cosco”, που προκύπτουν από το πώς ακριβώς οδηγεί ολόκληρες οικογένειες εργατών, στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, στον “κοινωνικό αποκλεισμό”, τον οποίο υποτίθεται θέλει να απαλύνει.
Αφορά την εξαγορά του Πειραϊκού λαού για τη δημιουργία φιλολαϊκού προφίλ, τόσο γιατί η “Cosco” είναι γνωστή στον Πειραιά για τις “κινέζικες” εργατικές συνθήκες που επιβάλει, όσο και ενόψει του νέου “Master Plan” της “Cosco” στον Πειραιά.
Να θυμίσουμε ότι η “Cosco” επιβάλει ατομικές συμβάσεις εργασίας 12 ημερών το μήνα και 660 ευρώ μισθό. Αλήθεια, πώς ένας γονιός μπορεί να καλύψει τα έξοδα προετοιμασίας για τις πανελλαδικές εξετάσεις με τέτοιους μισθούς πείνας;Να θυμίσουμε ότι όλες οι απεργίες στο Λιμάνι και τις προβλήτες της “COSCO”, με αίτημα την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και για δουλειά με δικαιώματα, έχουν κηρυχτεί παράνομες και καταχρηστικές; Μόλις πριν λίγες ημέρες η ΕΛΜΕ Πειραιά εξέδωσε ψήφισμα αλληλεγγύης στο σωματείο και τον Πρόεδρο των εργαζομένων της “Cosco”, που κατήγγειλαν δημόσια ότι δέχονται απειλές.
Θα εμπιστευόμασταν, π.χ. μια πετρελαϊκή εταιρεία να μπει στα σχολεία για να χρηματοδοτήσει προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης;

Το γεγονός ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα το διαχειριστεί ο “Ερυθρός Σταυρός”, δείχνει ότι η “Cosco” ψάχνει να βρει έναν έμμεσο τρόπο να δημιουργήσει ένα θετικό για αυτήν προφίλ. Στο τέλος μάλιστα (καλοκαίρι 2020) θα διοργανωθεί μια “μεγάλη εκδήλωση”, όπου φυσικά θα παρελάσουν πρέσβεις, στελέχη της εταιρείας, κ.λπ.
Το γεγονός ότι πολλοί μαθητές θα βρουν ατομική και προσωρινή διέξοδο σε τέτοια προγράμματα, δεν πρέπει να μας αποπροσανατολίζουν.
Το αντίθετο, πρέπει να μας πεισμώνει για την ανάγκη να δυναμώσουμε τον αγώνα για δημόσια, δωρεάν Παιδεία για όλα τα παιδιά, για κρατική στήριξη των φτωχών παιδιών, για ανατροπή των αντιλαϊκών πολιτικών.
Στα σχολεία μας, οι υλικοτεχνικές ελλείψεις είναι τραγικές, η συντήρηση στα σχολεία και σε τεχνολογικό εξοπλισμό επίσης, κοντά μέσα Νοέμβρη και υπάρχουν ακόμα κενά ακόμα και σε μαθήματα πανελλαδικά εξεταζόμενα.
Η κατάσταση αυτή πρέπει να μας οδηγήσει στο δυνάμωμα του κοινού αγώνα για να βγούμε από τη μιζέρια και όχι στην “ατομική” αναζήτηση για χορηγούς.
Ας μη ξεχνάμε, επίσης, ότι η λογική της αναζήτησης χορηγιών και χρηματοδότησης για τα σχολεία είναι μέσα στη λογική των νόμων της αξιολόγησης – αυτοαξιολόγησης των σχολείων και της ακόμα μεγαλύτερης μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης!
Καλούμε τους συναδέλφους να γυρίσουν την πλάτη σε τέτοια προγράμματα και να δυναμώσουμε την πάλη για πραγματικά δημόσια, δωρεάν Παιδεία για όλα τα παιδιά».