Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2019

3η παράταση του έργου: «ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΚΥΠΡΟΥ»

 Η νέα παράταση που δόθηκε, ώστε να ολοκληρωθούν τα έργα και να παραδοθεί στο κοινό η Πλατεία Κύπρου (απέναντι από το δημαρχείο), "άναψε φωτιές" και οι παρατάξεις η μία μετά την άλλη δημοσιεύουν ανακοινώσεις, ανοίγοντας συνολικά την υπόθεση "Πλατεία Κύπρου".
Την αρχή έκανε η παράταξη του κ. Διαλινάκη, ο οποίος, πριν τη συνεδρίαση, ρωτούσε:"τελικά τι πραγματικά συμβαίνει και υπάρχουν αυτές οι καθυστερήσεις;".
Ακολούθησε η παράταξη "αλλάζουμε" του Παντ. Καμά, όπου έβαλε μεταξύ άλλων, το θέμα του πάρκινγκ, αίτημα ετών για την περιοχή, το οποίο δεν προβλέπεται, στη σύμβαση, να κατασκευαστεί. 
Τέλος ο Γ. Τσιρίδης, επικεφαλής της παράταξης "η δική μας πόλη" με επιστολή στον Δήμαρχο διατυπώνει το ερώτημα: "Γιατί εγκαταλείφθηκε η ιδέα που υπήρχε σε όλες τις προηγούμενες διοικήσεις για δημιουργία υπόγειου πάρκινγκ κάτω από την πλατεία;"
Είναι σημαντικό, ότι οι δημοτικές παρατάξεις, δημόσια, ενημερώνουν για την πλατεία. Σίγουρα και η δημοτική αρχή δεν θα αφήσει την ευκαιρία και με ανακοίνωση της θα εξηγήσει τα πως και τα γιατί της υπόθεσης!


Παρακάτω 3 κείμενα:Η ανακοίνωση του Παντ. Καμά, η επιστολή του Γ. Τσιρίδη και το κείμενο της δημοτικής αρχής  που πήγε προς ψήφιση στο δημοτικό συμβούλιο.

 Παντ. Καμάς, "αλλάζουμε"
Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, εγκρίθηκε με τις ψήφους του "ΑΛΛΟΥ ΔΡΟΜΟΥ", νέα παράταση στον ανάδοχο του Έργου της Ανάπλασης της Πλατείας Κύπρου μέχρι 31/12/2019, καθώς και η κατάρτιση συμπληρωματικής σύμβασης.
Ας δούμε λίγο το ιστορικό.
Η Δημοτική Αρχή Βρεττάκου, αποφασίζει ανάπλαση της Πλατείας Κύπρου, με παρεμβάσεις πολύ μικρότερες από αυτές που οι μελέτες που υπάρχουν στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Κερατσινίου- Δραπετσώνας, προέβλεπαν, όπως η ίδρυση υπόγειου γκαράζ. Αποφασίζεται η επιφανειακή επέμβαση στην Πλατεία.
Το έργο προϋπολογίζεται 1300000 Ευρώ και δημοπρατείται περίπου 570000 Ευρώ. Η σύμβαση υπογράφεται το Δεκέμβριο του 2018 και ο χρόνος ολοκλήρωσης του έργου, καθορίζεται ο Ιούνιος του 2019. Τον Μάιο του 2019, δίνεται από το Δημοτικό Συμβούλιο παράταση του έργου μέχρι το Σεπτέμβριο του 2019, οπότε και πάλι το Δημοτικό Συμβούλιο δίνει παράταση μέχρι 31/10/2018. Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, μας έρχεται ως θέμα, η τροποποίηση του Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου, με θέμα συμπληρωματική σύμβαση για την Πλατεία, και το θέμα της νέας παράτασης μέχρι 31/12/2019, της παράδοσης του Έργου. 
Ευλόγως ρωτήσαμε τι αφορούν αυτές οι συμπληρωματικές εργασίες. Η απάντηση είναι ότι αφορούν νομοθετικές αλλαγές, μετά την κατάρτιση της σύμβασης, που αφορούν την υποχρέωση ανακύκλωσης των Μπάζων, και αλλαγής της ποιότητας του τσιμέντου. 
Σε ερώτηση μας, εκ νέου, αν όλα αυτά ήταν γνωστά, στην συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου του 2019, που έδωσε την παράταση μέχρι 31/10/2019, και γιατί δεν προτάθηκαν τότε αυτές οι αλλαγές και η συμπληρωματική σύμβαση, λάβαμε την απάντηση του κυρίου Δημάρχου, ότι αναλαμβάνει προσωπικά την ευθύνη ( εννοεί φαντάζομαι την πολιτική), για την καθυστέρηση του έργου.
1. Η ανάληψη των ευθυνών δεν σημαίνει απολύτως τίποτα, όταν υπάρχει μία τόσο μεγάλη καθυστέρηση.
2. Θα ήταν πιο ορθό, στην συνεδρίαση της προηγούμενης Δευτέρας, να είναι παρούσα και η Τεχνική Υπηρεσία για να μας αιτιολογήσει την ανάγκη συμπληρωματικής σύμβασης.
3. Οι ανεπάρκειες στη Διοίκηση δεν μπορούν να επιβαρύνουν τους πολίτες


 
ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΙΡΙΔΗΣ, "Η δική μας Πόλη"

 
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΥΠΡΟΥ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ κ. ΔΗΜΑΡΧΟ και τους ΔΗΜΟΤΙΚΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ. Υπ' όψιν Τεχνικής και Οικονομικής Υπηρεσίας. 11 Νοεμβρίου 2019

Το έργο της ανακατασκευής της πλατείας Κύπρου πήρε νέα παράταση (τρίτη στη σειρά) για να τελειώσει στις 31-12-2019. Έχει προϋπολογισμό 590.000 ευρώ και όταν το βρήκε η νέα σύνθεση του δημοτικού συμβουλίου ήταν σχεδόν τελειωμένο. Παρ' όλα αυτά, υπάρχουν κάποια πράγματα που δεν μπορούν να διαφύγουν της προσοχής και για τα οποία θέτω τα ερωτήματα προς την διοίκηση του δήμου για να απαντηθούν στο Δημοτικό Συμβούλιο.

1.- Γιατί εγκαταλείφθηκε η ιδέα που υπήρχε σε όλες τις προηγούμενες διοικήσεις για δημιουργία υπόγειου πάρκινγκ κάτω από την πλατεία; Ξέρει η διοίκηση τι κομφούζιο θα δημιουργήσει στο κέντρο της πόλης και πόσο μεγάλο πρόβλημα θα έχουν τα καταστήματα της περιοχής; Η συζήτηση που έκανα με τους υπεύθυνους της τεχνικής υπηρεσίας δεν με έπεισε πως μελετήθηκε σοβαρά η δημιουργία του πάρκινγκ. Μάλλον έχουν την αντίληψη της εκδίωξης των τροχοφόρων από το κέντρο της πόλης. Δεν είναι κακή σαν αντίληψη, ίσως να την συμμερίζομαι κι εγώ εν μέρει, όμως, ρωτήθηκαν γι αυτό οι κάτοικοι υπέρ των οποίων γίνεται το έργο; Νομίζω πως διαφωνούν κάθετα και θα έπρεπε να ληφθούν υπ' όψη η γνώμη κι οι ανησυχίες τους.

2.- Γιατί έρχεται συμπληρωματική σύμβαση (συγκριτικός πίνακας) για ένα ποσό των 30.000 περίπου ευρώ για μπάζα και κάποιες αλλαγές που δεν είχαν προβλεφθεί στην αρχική σύμβαση; Για τα "απρόβλεπτα" στο κάθε έργο υπάρχει ένα ποσοστό 15% του προϋπολογισμού που τα καλύπτει. Εδώ τα απρόβλεπτα πρέπει να ήταν 90.000 ευρώ, ποσό που υπερκαλύπτει τις 30.000 ευρώ της συμπληρωματικής σύμβασης. Γιατί αυτή είναι αναγκαία;



3η παράταση προθεσμίας του έργου: «ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΚΥΠΡΟΥ»
Παρακαλούμε όπως πάρετε απόφαση:
Α. Για την έγκριση ή μη της 3ης παράτασης της προθεσμίας κατασκευής του έργου: «ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΚΥΠΡΟΥ», σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.4412/2016.
Το συμφωνητικό του έργου υπεγράφη στις 20-11-2018 για το ποσό των 579.901,31 € (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ) για τη διάρκεια των έξι (6) μηνών, δηλ. λήξη περαίωσης του έργου, η 19/5/2019.
Με την απόφαση 185/2019 του Δ.Σ., εγκρίθηκε η 1η παράταση του έργου, με λήξη προθεσμίας περαίωσής του, την 19-8-2019.
Με την απόφαση 287/2019 του Δ.Σ., εγκρίθηκε η 2η παράταση του έργου, με νέα προθεσμίας περαίωσης την 31-10-2019, όπως επίσης και η 1η Συμπληρωματική Σύμβαση έργου μαζί με τον 2ο ΑΠΕ του έργου.

Μέχρι και σήμερα, έχουν υπάρξει καθυστερήσεις χωρίς ευθύνη του Αναδόχου, δεδομένου ότι:
· Ο 2ος Ανακεφαλαιωτικός Πίνακας Εργασιών του έργου και η 1η Συμπληρωματική Σύμβαση Εργασιών, εγκρίθηκαν με την απόφαση 287 του Δημοτικού Συμβουλίου, με αριθμ.πρωτ.37997 την 3-10-2019, δεν έχει συναφθεί ακόμα η 1η συμπληρωματική Σύμβαση, ώστε να ολοκληρωθούν οι εργασίες του έργου (μόλις ολοκληρωθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες τροποποίησης τεχνικού προγράμματος και αναμόρφωσης προϋπολογισμού)
· Υπήρξε καθυστέρηση στη μεταφορά του περιπτέρου επί της Καραολή και Δημητρίου, λόγω ΔΕΗ, με αποτέλεσμα την καθυστέρηση εργασιών στην πλατεία στο συγκεκριμένο τμήμα.
Μετά τα παραπάνω, και σύμφωνα με τη σχετική αίτηση του αναδόχου του έργου «ΩΡΙΩΝ Α.Τ.Ε», (την 10-10-2019 με αριθμ.πρωτ.39125), εισηγούμαστε για την έγκριση της 3ης παράτασης της προθεσμίας εκτέλεσης του παραπάνω έργου, κατά εξήντα (60) ημέρες, διάστημα ικανό για την ολοκλήρωση των υπόλοιπων εργασιών, με νέα ημερομηνία περαίωσης του έργου την 31/12/2019.