Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2019

"με τον λαό ή με το ταμείο" ;

 του Γιώργου Τσιρίδη

ΦΙΛΟΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΣΤΑ ΛΟΓΙΑ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ, ΟΜΩΣ, ΦΙΛΟΣ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ!

********************************************************
Χτες βράδυ στο δημοτικό συμβούλιο συζητήθηκαν τα δημοτικά τέλη. Κι έγιναν κάποια ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ που αξίζει να τα μάθει ο κόσμος.
Η διοίκηση κι ο δήμαρχος είχαν μια μοναδική ευκαιρία να μειώσουν για πρώτη τους φορά τα δημοτικά τέλη, χάρη σε έναν νόμο του Σύριζα (του 2018) που επιτρέπει να φορολογούνται οι μεγάλες επιχειρήσεις με υψηλότερα δημοτικά τέλη, διπλάσια από ό,τι πλήρωναν μέχρι σήμερα. 
Κι αφού οι λίγοι και μεγάλοι θα πλήρωναν διπλάσια, μπορούσε επιτέλους να υπάρξει μια ελάφρυνση για τον πολύ κόσμο. Αυτό ήταν και το νόημα του νόμου που ψήφισε ο Σύριζα το 2018. Να ελαφρυνθεί κάπως το μικρό νοικοκυριό κι η μικρή επιχείρηση της γειτονιάς με επιβάρυνση των μεγάλων επιχειρήσεων. 

*****************************************************************
Με αυτόν τον νόμο του '18 μάς έκαναν ένα δώρο που η διοίκηση κι ο δήμαρχος αποφάσισαν πως δεν το αξίζαμε!

Μπορούσε ο δήμαρχος να εισπράξει περισσότερα τέλη στο σύνολο του λογαριασμού μειώνοντας κατά 20% το τέλος που πληρώνουν τα σπίτια και τα μαγαζιά. Αρκεί από 1,61 ευρώ το τ.μ. που είναι σήμερα να το έκανε 1,30 όπως πρότειναν οι τέσσερις συνδυασμοί (Δαβγιώτη, Δατσέρη, Καμας, Τσιρίδης) με κοινή τους μελέτη-πρόταση και το ΚΚΕ ξεχωριστά και που το δέχτηκε και υιοθέτησε όλη η αντιπολίτευση. 
Θα έβαζε στο ταμείο του δήμου 1 εκ. ευρώ περισσότερα από πέρυσι και θα μείωνε τα βάρη των σπιτιών και των μαγαζιών κατά 20%. Αυτή την μοναδική ευκαιρία η Διοίκηση κι ο Δήμαρχος την αρνήθηκαν. Γιατί ήθελαν αντί για 1 εκ. ευρώ περισσότερα από πέρυσι να εισπράξουν 3,5 εκ. ευρώ περισσότερα από πέρυσι!!!
Πέρυσι και πρόπερσι ο δήμος εισέπραξε 10 εκ. από τα δημοτικά τέλη. Φέτος, με την μείωση για σπίτια και μαγαζιά κατά 20% θα εισέπραττε 11 εκ. ευρώ. Ένα εκατομμύριο δεν ήταν καλό, δεν ήταν αρκετό; Ας "έτρωγε" το φιλέτο ο δήμος κι ας έμενε και κανένα κοκαλάκι για το πόπολο. Όμως η δημοτική αρχή το αρνήθηκε. 

**********************************************************************
Στο ερώτημα "με τον λαό ή με το ταμείο" ο δήμαρχος χτες βράδυ απάντησε ξεκάθαρα. Με το ταμείο κι άγιος ο θεός!  ΤΟΣΟ ΑΠΛΑ ... ΤΟΣΟ ΦΙΛΟΛΑΪΚΑ !!!!

Δεν μου φτάνει το 1 εκ. θέλω 3,5. Και για μείωση θα δούμε πώς θα πάει φέτος και βλέπουμε....!

Ο δήμαρχος, πολύ φιλολαϊκός στα λόγια αλλά μια χαρά χαρατσοεισπράκτορας στην πράξη, κι η δημοτική αρχή του τάχτηκαν με το δημοτικό ταμείο κι όχι με μια ελάφρυνση των δημοτών.
 Ο δήμαρχος είπε πως το κάνει γιατί έχει πολλούς εργαζόμενους να πληρώσει. Και πρέπει να πληρώνουν μεροκαματιάρηδες άνθρωποι ή άνεργοι τα δημοτικά τέλη στον λογαριασμό της ΔΕΗ για να μπορεί εκείνος να προσλαμβάνει υπαλλήλους;
Δεν είναι αυτή η αλήθεια. Γιατί υπαλλήλους είχε και πέρσι και πρόπερσι χωρίς αυξήσεις των δημοτικών τελών; Απλά, είχε τα χρήματα των προηγούμενων διοικήσεων (από ΟΛΠ του Χρονόπουλου και από ΕΥΔΑΠ του Τζανή) μέχρι που τα σκόρπισε και το ταμείο του δήμου έμεινε άδειο. Και τώρα για να το ξαναγεμίσει, χρησιμοποιεί έναν νόμο που ψήφισε ο Σύριζα και εισπράττει 3,5 εκ. ευρώ παραπάνω αντί να αφήσει ένα μέρος από αυτό το "κέρδος" του δήμου στον λαό που ακόμη δεν έχει συνέλθει από τα μνημόνια και την οικονομική κρίση.

Του χρόνου δεν θα τού περάσει. Η αντιπολίτευση έχασε την χτεσινή ψηφοφορία με 18-16 ψήφους γιατί δεν περίμενε ίσως πως ο δήμαρχος δεν θα υποχωρούσε. Το φιλολαϊκό προσωπείο που λάνσαρε όλα αυτά τα χρόνια δεν θα επέτρεπε να επιμείνει στα 3,5 εκ.ευρώ κέρδος και θα έκανε ένα σκόντο για τους δημότες. Έκανε λάθος. Το προσωπείο έπεσε.
 Του χρόνου, όμως, δεν θα ξανασυμβεί το ίδιο. Με την νέα χρονιά, θέλει δεν θέλει η δημοτική αρχή θα αναγκαστεί να μειώσει τα δημοτικά τέλη. Γιατί πλέον θα ξεσηκωθεί ο λαός και θα πάρει το σκουπόξυλο.

*Το άρθρο αυτό είναι του δημοτικού σύμβουλου και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Η δική μας πόλη" Γιώργου Τσιρίδη και αναρτήθηκε στο FB  με τον τίτλο " Έπεσε το προσωπείο της Δημοτικής Αρχής".