Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2019

Μάχη Ηλεκτρικής: μήπως όλοι να ξαναδούν το θέμα του εορτασμού;

Σήμερα, 13 Οκτώβρη, είναι μια ιδιαίτερη ημέρα για το Κερατσίνι. 13 Οκτώβρη 1944, ενώ η Αθήνα απελευθερώνεται, ο ΕΛΑΣ Πειραιά δίνει μάχη στο εργοστάσιο της Ηλεκτρικής στο Κερατσίνι για να διασώσει τις υποδομές ηλεκτροδότησης της πρωτεύουσας, από τους Ναζί κατακτητές που σχεδιάζουν να τις καταστρέψουν. 

Η υπεράσπιση του εργοστασίου από τον ΕΛΑΣ καταγράφηκε στην ιστορία ως η θρυλική «Μάχη της Ηλεκτρικής». Τη μεγάλη αυτή στιγμή  η πόλη τη γιόρτασε με δυο ξεχωριστές εκδηλώσεις. Η μία έγινε το πρωί, τη διοργάνωσε το τοπικό παράρτημα της ΠΕΑΕΑ με το ΚΚΕ και περιελάμβανε ομιλίες, προσκλητήριο νεκρών και κατάθεση στεφάνων. Η  άλλη ήταν απογευματινή, τη διοργάνωσε ο δήμος στο χώρο του εργοστασίου, και περιελάμβανε ξενάγηση στο μνημείο που βρίσκεται μέσα στο εργοστάσιο της ΔΕΗ και επίσκεψη στη μόνιμη έκθεση που υπάρχει στον χώρο του εργοστασίου.

Και στις δύο εκδηλώσεις, συνυπολογίζοντας την μεγάλη ιστορική και σημαντική στιγμή για την πόλη, η συμμετοχή δεν ήταν ικανοποιητική.  Το ίδιο περίπου σκηνικό με μικρές παραλλαγές επαναλαμβάνεται τα τελευταία χρόνια, με εξαίρεση την περσινή χρονιά, όπου στις εκδηλώσεις του δήμου υπήρξε υπερτοπική διάσταση. Οπωσδήποτε δεν μπορεί να είναι κάποιος χαρούμενος βλέποντας τη συμμετοχή, τις εκδηλώσεις, το πλαίσιο.

Η Μάχη της Ηλεκτρικής είναι η κορυφαία ιστορική στιγμής για την πόλη, μια ηρωική πράξη αντίστασης για να σωθεί το εργοστάσιο της Ηλεκτρικής. Οι αντάρτες του ΕΛΑΣ έδωσαν σκληρή μάχη για να σώσουν το εργοστάσιο. Δεν είναι ένα γεγονός που πρέπει να περνάει στα ψιλά της καθημερινότητας μας. Η δημοτική αρχή και το δημοτικό συμβούλιο, οι φορείς πρέπει να ξαναδούν το θέμα του εορτασμού.

Να πάρουν πρωτοβουλίες! Στις εκδηλώσεις ο δήμος πρέπει να έχει λόγο και πρόταση.
Το ελάχιστο είναι, το γεγονός της μάχης και της ηρωικής αντίστασης των Ελλήνων  να αναδειχτεί σε κάθε επίπεδο στην πόλη και ο κεντρικός εορτασμός να αποκτήσει άλλη μορφή. Με κεντρική εκδήλωση χωρίς αποκλεισμούς, όπου θα συμμετέχουν μαθητές, φορείς, η κοινωνία.  Και βέβαια από τον εορτασμό, δεν θα αποκλείονται ανεξάρτητες και επιμέρους εκδηλώσεις φορέων, κομμάτων, συλλογικοτήτων κλπ.
 

Επιπλέον,  επειδή στην απογευματινή εκδήλωση ο δήμαρχος δήλωσε, ο οποίος κάτι παραπάνω θα γνωρίζει, ότι «αυτός ο χώρος να μην επιτρέψουμε να πάει σε ξένα χέρια, αυτός ο χώρος που είναι κομμάτι της ιστορίας αυτής της πόλης... Σάς καλούμε το επόμενο διάστημα να μάς βοηθήσετε να κρατήσουμε αυτόν το χώρο έτσι όπως θα 'πρεπε να είναι, ένας χώρος ιστορικής μνήμης...».  Επιβάλλεται το αίτημα χρόνων για απομάκρυνσης του εργοστασίου και ανάπλαση της περιοχής άμεσα να επαναδιατυπωθεί προς κάθε ενδιαφερόμενο.

Παράλληλα ως πρώτο  βήμα, να κατατεθεί αίτημα στη διοίκηση της ΔΕΗ,  το ερειπωμένο κτίριο της παλιάς αστυνομίας, το οποίο βρίσκεται στον περίβολο του εργοστασίου να μετατραπεί σε μουσείο εθνικής αντίστασης και να μεταφερθεί μόνιμα το υλικό της έκθεσης που υπάρχει στο εργοστάσιο. 
Θα είναι το λιγότερο για τη διάσωση της ιστορικής μνήμης και ιδιαίτερη τιμή στους νεκρούς αυτής της μάχης.





Η δήλωση του Δημάρχου