Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2019

Προβλήματα στην καθαριότητα!

Αυτές τις μέρες απεργούν οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα των δήμων. 
Αιτία είναι το σχέδιο νόμου που κατέθεσε στη βουλή η κυβέρνηση, το περιβόητο «Αναπτυξιακό Νομοσχέδιο»!
Στο νομοσχέδιο υπάρχει το άρθρο 179 με το οποίο η κυβέρνηση δίνει τη δυνατότητα στους Δήμους να εκχωρούν σημαντικές υπηρεσίες τους σε ιδιώτες. Ειδικότερα τους διευκολύνει να παραχωρούν στους ιδιώτες την αποκομιδή απορριμμάτων και την ανακύκλωση, την καθαριότητα, το πράσινο και τον ηλεκτροφωτισμό με δημόσιες συμβάσεις, καταργώντας την αιτιολογημένη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου (άρθρο 61, Ν.3979) που είχε ως βάση την αδυναμία εκτέλεσης συγκεκριμένων υπηρεσιών με ίδια μέσα του Δήμου και λαμβάνονταν με την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των Μελών του Διοικητικού Συμβουλίου.

Συγκεκριμένα, το άρθρο 179 αναφέρει ότι «εφόσον κατά την κρίση του δημοτικού συμβουλίου ανακύπτει αδυναμία εκτέλεσης συγκεκριμένων υπηρεσιών συλλογής και μεταφοράς στερεών αποβλήτων και ανακυκλώσιμων υλικών, καθαριότητας κοινόχρηστων χώρων και δημοτικών κτιρίων, συντήρησης χώρων πρασίνου και ηλεκτροφωτισμού, μπορεί με απόφαση του συμβουλίου να ανατίθεται με δημόσια σύμβαση η εκτέλεση των υπηρεσιών αυτών».

Η ρύθμιση αυτή έχει αναστατώσει τους εργαζόμενους, γιατί εκχωρούνται στους ιδιώτες ζωτικές υπηρεσίες των Δήμων, θα προκύψουν απολύσεις εργαζόμενων στις αντίστοιχες υπηρεσίες, επιπλέον δε το κόστος θα μεταφερθεί στους δημότες με την αναμενόμενη αύξηση των δημοτικών τελών.

Εκτός από αυτή τη ρύθμιση το νομοσχέδιο βάζει και άλλα θέματα, όπως την ουσιαστική κατάργηση του δικαιώματος στην απεργία, την καταστρατήγηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και την ισοπέδωση, απ’ ότι απέμεινε, των υπολοίπων εργασιακών-ασφαλιστικών δικαιωμάτων.


Χθες το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Κερατσινίου - Δραπετσώνας ομόφωνα ψήφισε κείμενο συμπαράστασης στον αγώνα των εργαζομένων (εδώ).
Η δημοτική αρχή δημοσίευσε ανακοίνωση με την οποία ενημερώνει ότι το μάζεμα των απορριμμάτων δεν θα γίνεται κανονικά για όσο χρονικό διάστημα διαρκούν οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων και καλεί τους πολίτες να περιορίσουν την απόθεση απορριμμάτων, η απόθεση των απολύτως αναγκαίων προς αποκομιδή να γίνεται αποκλειστικά εντός των κάδων, καταλήγοντας ότι "η διαφύλαξη της δημόσιας υγείας, αλλά και της αισθητικής της πόλης μας, είναι υπόθεση όλων μας".

Ουσιαστικά ξεκινάει μια δύσκολη περίοδος για την πόλη. Η απόσυρση του άρθρου 179 θα έδινε λύση, αλλά προς το παρόν η κυβέρνηση δεν το συζητάει.  
Από την άλλη η διαφύλαξη της υγείας των κατοίκων της πόλης είναι το ζητούμενο. Βέβαια η πλήρης αποκομιδή είναι αδύνατη, αλλά  μπορούν να γίνουν παρεμβάσεις με το προσωπικό ασφαλείας και τη συνεργασία των εργαζομένων. Θεωρητικά υπάρχει κάποιο σχέδιο με προτεραιότητες, όπως να μαζεύονται  σκουπίδια γύρω από τα σχολεία και παιδικούς σταθμούς.
Σε κάθε περίπτωση την "καυτή πατάτα"  κρατούν αυτοί που έχουν την ευθύνη για την αποκομιδή των σκουπιδιών αυτή την περίοδο! Καλή δύναμη!