Κυριακή 3 Μαρτίου 2019

Ξηλώνονται καζάνια στο Πέραμα


Χριστίνα Παπασταθοπούλου efsyn

Μια ευχάριστη και αισιόδοξη είδηση για τους κατοίκους του Περάματος, την οποία περίμεναν ν' ακούσουν χρόνια τώρα, έγινε γνωστή πριν από μερικές μέρες.
Ύστερα από σειρά συζητήσεων και διαβουλεύσεων, η δημοτική αρχή κατάφερε να συντονίσει την οριστική αποξήλωση των 21 δεξαμενών της πρώην BP, νυν ιδιοκτησίας των ΕΛ.ΠΕ., κάνοντας πράξη την απόφαση που είχε συναφθεί μεταξύ των ΕΛ.ΠΕ. και του υπουργείου Ανάπτυξης από το 2009, αλλά 10 χρόνια μετά δεν είχε υλοποιηθεί.
Έτσι, το διαχρονικό αίτημα της πόλης του Περάματος για την απομάκρυνση των εταιρειών πετρελαιοειδών αρχίζει σιγά σιγά να υλοποιείται.

Τα 21 καζάνια που ξηλώνονται οριστικά βρίσκονται σε μια έκταση 130 στρεμμάτων, τα 14 από αυτά στο βόρειο τμήμα της λεωφόρου Δημοκρατίας και τα 7 στο νότιο.
Η «Εφ.Συν.» επιβεβαίωσε την είδηση και από την πλευρά των ΕΛ.ΠΕ. Κύκλοι της εταιρείας τόνισαν στην εφημερίδα μας ότι πράγματι οι δεξαμενές αποξηλώνονται και πως όταν ολοκληρωθεί ο σχετικός διαγωνισμός θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες απομάκρυνσης των καζανιών.
«Η στιγμή της αποξήλωσης δεξαμενών πετρελαιοειδών από την πόλη του Περάματος είναι ιστορική, αφού είναι η πρώτη φορά που κάτι τέτοιο συμβαίνει στην πόλη μας», τόνισε ο δήμαρχος Γιάννης Λαγουδάκης και πρόσθεσε πως δέσμευση της δημοτικής αρχής είναι η συνέχιση αυτής της προσπάθειας μέχρι την οριστική απομάκρυνση και της τελευταίας δεξαμενής πετρελαιοειδών από την πόλη.Υπογράμμισε δε τη σημαντικότητα της συγκεκριμένης απόφασης για την αποξήλωση των 21 ανενεργών καζανιών καθώς, όπως είπε, με το ξήλωμά τους απομακρύνεται ο κίνδυνος μελλοντικής λειτουργίας τους.
Πρόσθεσε, τέλος, πως η παρούσα δημοτική αρχή έχει αποδείξει με τη σταθερή και αταλάντευτη στάση της ότι το βασικό και διαχρονικό αίτημα της πόλης του Περάματος για την απομάκρυνση των εταιρειών πετρελαιοειδών συνεχίζει να αποτελεί κυρίαρχο μέλημα.
 
Από το 1934
Σημειώνεται ότι οι εγκαταστάσεις των πετρελαιοειδών, οι πρώτες από τις οποίες χτίστηκαν το 1934, μέχρι και σήμερα στοιχειώνουν την προσφυγική πόλη, προκαλώντας μόνιμη ανασφάλεια στους κατοίκους της, καθώς, όπως περιγράφουν οι ίδιοι, χρόνια τώρα ζουν με τον φόβο μιας πιθανής έκρηξης, ενός βιομηχανικού ατυχήματος.
Πέντε εταιρείες παραγωγής και εμπορίας πετρελαιοειδών, οι δύο από αυτές ανενεργές σήμερα, 149 δεξαμενές (καζάνια), 44 εκ των οποίων ανενεργές. Κάποιες από αυτές σε απόσταση μόλις 5 μέτρων από τα σπίτια.
Το ζήτημα της απομάκρυνσης των δεξαμενών φάνηκε να έχει ωριμάσει το 1995. Είχαν γίνει δύο μελέτες μετεγκατάστασης των δεξαμενών και μία ημερίδα στον δήμο υπό την αιγίδα του ΤΕΕ και του Πολυτεχνείου, μέσα από την οποία τεκμηριώθηκε επιστημονικά η αναγκαιότητα μετεγκατάστασης των εταιρειών. Ωστόσο, 24 χρόνια μετά δεν έγινε απολύτως τίποτα.

Μόλις πριν από έναν χρόνο σε ημερίδα που διοργάνωσε ο Δήμος Περάματος υπό την αιγίδα του ΤΕΕ με θέμα τη λειτουργία των εταιρειών πετρελαιοειδών με τις δεξαμενές εντός του οικιστικού ιστού Περάματος, οι επιστήμονες που παρευρέθηκαν και μίλησαν επισήμαναν τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει η υγεία όσων πολιτών κατοικούν κοντά στις δεξαμενές, αλλά και το τεράστιο ζήτημα που υπάρχει για την ασφάλεια των εργαζομένων σε αυτές.