Δευτέρα 11 Μαρτίου 2019

Βιβλιο-βαλίτσες: Μια σημαντική πρωτοβουλία.

Μια πρόταση που κατατέθηκε πέρσι από τους εκπαιδευτικούς και συγκεκριμένα, από το σύλλογο εκπαιδευτικών Π.Ε. Πειραιά «Η Πρόοδος» υλοποίησαν οι δημοτικές βιβλιοθήκες με τη στήριξη της δημοτικής αρχής. 
Είναι μια πρωτοβουλία που υποστηρίζει τον καθημερινό μορφωτικό αγώνα που δίνουν οι εκπαιδευτικοί των δημοτικών σχολείων και των νηπιαγωγείων και έχει στόχο να διευκολυνθεί και να εμπλουτιστεί η ζωή στις τάξεις.
Μια πρωτοβουλία σε άλλη κατεύθυνση, η οποία δείχνει ότι η ομάδα που ασχολείται με τα θέματα παιδείας στον Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας ακούει, δουλεύει αθόρυβα (!), μακριά από την εμμονή του Fb, και παράγει ουσιαστικό έργο σε πολλά επίπεδα.

Συγκεκριμένα δημιουργήθηκαν 60 βαλίτσες με βιβλία για μαθητές δημοτικού και νηπιαγωγείου. Κάθε βαλίτσα του δημοτικού σχολείου περιέχει 25 αντίτυπα του ίδιου τίτλου, ένα για κάθε μαθητή. Οι βαλίτσες είναι 60 και οι τίτλοι 47. Κάθε βαλίτσα του νηπιαγωγείου περιέχει ένα μόνο αντίτυπο, διάφορων όμως βιβλίων της ίδιας θεματικής, για την υποστήριξη προγραμμάτων project.

Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να διαλέξουν και να δανειστούν τη βαλίτσα με τον αντίστοιχο τον τίτλο που ταιριάζει στην τάξη τους και να τον αξιοποιήσουν με τον πιο κατάλληλο τρόπο. Ο χρόνος δανεισμού εξαρτάται από το βιβλίο και τις ανάγκες κάθε τάξης. 

Το περιεχόμενο κάθε βαλίτσας και η διαθεσιμότητας, εκτός από την επίσκεψη στη δημοτική βιβλιοθήκη, θα αναρτηθεί στον δικτυακό χώρο των δημοτικών βιβλιοθηκών στην ιστοσελίδα του δήμου, ώστε οι εκπαιδευτικοί εύκολα να βρίσκουν το υλικό που χρειάζονται. Το επόμενο διάστημα θα υπάρξει και ενημέρωση των εκπαιδευτικών των σχολείων γι΄ αυτή την καινούργια δυνατότητα, αλλά και για το διδακτικό υλικό και οι παιδαγωγικές εμπειρίες που θα γεννηθούν από την αξιοποίηση των βαλιτσών.
Οι βαλίτσες είναι έτοιμες να ξεκινήσουν τα ταξίδια τους στις σχολικές αίθουσες, ήδη κάποια σχολεία δανείστηκαν τις πρώτες βαλίτσες. Με την επιστροφή της βαλίτσας στη δημοτική βιβλιοθήκη, νέα ταξίδια, σε άλλες σχολικές αίθουσες θα είναι δυνατά, ενώ και η τάξη που την επέστρεψε θα μπορεί να δανειστεί κάποια άλλη.

Για επικοινωνία η Κεντρική Βιβλιοθήκη Κερατσινίου βρίσκεται στην Εμμ.Μπενάκη 70, 2ος όροφος στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα Μερκούρη», Αμφιάλη, τηλ. 210-4003116). Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα έως και Παρασκευή: 8:30 – 20:00 (συνεχώς).

 E-mail: keratsinilib@gmail.com.