Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

Κάντο όπως ο δήμος Παλλήνης

 Την ίδια στιγμή που κάποιοι περιοριζόταν σε αντιμνημονιακές ιαχές, κάποιοι άλλοι είχαν σχέδιο για την πόλη τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Δήμος Παλλήνης! Ας το διαβάσουν οι νυν, οι πρώην και οι επόμενοι δημοτικοί άρχοντες!

Συνολικά έχουν εγκριθεί ήδη ή βρίσκονται υπό έγκριση 114,5 εκατ. ευρώ σε προγράμματα χρηματοδοτούμενα 100% από ευρωπαϊκούς πόρους, κάτι το οποίο επιτρέπει στην πόλη να αναπτύξει τις απαραίτητες υποδομές της χωρίς όμως να χαλάει χρήματα από τα ίδια έσοδά της αυτά που μπορούν πλέον να κατευθυνθούν πλέον προς άλλες υπηρεσίες και ιδιαίτερα στον κοινωνικό τομέα που είναι κρίσιμος για αυτή την εποχή”.
Με αυτή τη φράση ο Δήμαρχος Παλλήνης κ. Θανάσης Ζούτσος συνοψίζει την εικόνα ενός άλλου σύγχρονου και διαφορετικού δήμου που δεν ζει μέσα στην μιζέρια αλλά εκπροσωπεί την δυναμική Τοπική Αυτοδιοίκηση, σε συνέντευξη που έδωσε.

Το Γενάρη του 2011 αναφέρει ο κ. Ζούτσος, ο Δήμος Παλλήνης, οργάνωσε ένα ειδικό τμήμα ωρίμανσης μελετών, παίρνοντας μία ομάδα τριών ανθρώπων από την τεχνική υπηρεσία και φυσικά στελεχώνοντας την εκεί που ήταν απαραίτητο με εξωτερικούς συνεργάτες που είχαν εξειδικευμένη γνώση, ώστε να μπορέσουμε να ετοιμάσουμε γρήγορα μελέτες για την διεκδίκηση έργων του ΕΣΠΑ σε όλους τους τομείς των υποδομών.
Αυτό έγινε για έργα ύδρευσης, δικτύου απορροής όμβριων αποχέτευσης ακαθάρτων, βρεφονηπιακούς σταθμούς, αλλά και για ζητήματα αναπλάσεων για οτιδήποτε δηλαδή θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί. 
Έτσι, υπήρχε η αντίστοιχη προετοιμασία η οποία είχε ολοκληρωθεί μέχρι και το Σεπτέμβριο 2011, όπου αλλεπάλληλα είχαμε τις υποβολές των προτάσεων αρχικά και μετά τις αλλεπάλληλες εγκρίσεις γι’ αυτά τα προγράμματα.
Αυτή η προετοιμασία, έφερε αποτελέσματα και έγινε την κατάλληλη στιγμή, γιατί όπως γνωρίζετε προηγείται ένα μακρύ χρονικό στάδιο ωρίμανσης των διαδικασιών αλλά και δημοπράτησης αυτών των έργων. Σε περίπτωση που δεν είχαμε ξεκινήσει τόσο σύντομα, λέει χαρακτηριστικά ο κ. Ζούτσος, τώρα αυτή τη στιγμή, δεν θα βρίσκαμε ανοιχτά μέτρα στο ΈΣΠΑ ή δεν θα προλαβαίναμε τις διαδικασίες συμβασιοποίησης που προβλέπονται αυτή τη στιγμή να είναι μέχρι 31/12/13. πηγή