Σάββατο 13 Ιουλίου 2013

Οι καθαρίστριες των σχολείων



Με βάση τον «Καλλικράτη», τις συμβάσεις για τον καθαρισμό των σχολείων από το νέο σχολικό έτος και στο εξής θα τις συνάπτουν οι δήμοι είτε με την προκήρυξη διαγωνισμού μέσω ΑΣΕΠ, είτε αναθέτοντας την καθαριότητα σε κάποιο μεγαλοεργολάβο.

Το θέμα απασχόλησε και το Δημοτικό Συμβούλιο ή θα το απασχολούσε εάν συνεδρίαζε. Οι καθαρίστριες των σχολείων εργάζονται με μισθούς από 200 μέχρι το πολύ 400 ευρώ, εργάζονται με συμβάσεις ανάθεσης έργου οι οποίες ανανεώνονται τα τελευταία χρόνια με την υπογραφή των προέδρων των σχολικών επιτροπών των δήμων και πριν από το υπουργείο Παιδείας. 

Το θέμα που προκύπτει, εάν εφαρμοστεί ό,τι προβλέπεται στον «Καλλικράτη», είναι ότι πολλές καθαρίστριες θα μείνουν χωρίς δουλειά και θα χάσουν το μοναδικό, σε πολλές περιπτώσεις μετά από 10 χρόνια, οικογενειακό εισόδημα. Ο λόγος είναι ότι σύμφωνα με τον "Καλλικράτη" τις συμβάσεις για τον καθαρισμό των σχολείων για το σχολικό έτος 2013-2014 και στο εξής θα τις συνάπτουν οι δήμοι είτε με την προκήρυξη διαγωνισμού μέσω ΑΣΕΠ είτε αναθέτοντας την καθαριότητα σε κάποιον μεγαλοεργολάβο.
Ο Δήμος και γι΄ αυτή την περίπτωση επιλέγει την αγαπημένη «στάση αναμονής»!, περιμένει το υπουργείο με κάποια ρύθμιση να αναστείλει την εφαρμογή του μέτρου για ένα χρόνο.Το Δημοτικό Συμβούλιο σε κάποια συνεδρίαση υπερψήφισε ψήφισμα το οποίο στήριζε τα αιτήματα των καθαριστριών, αλλά μέχρι εκεί! Κανένας δεν ξέρει τι θα γίνει το Σεπτέμβριο το θέμα και με τις συνεχείς αναβολές των συνεδριάσεων έχει ουσιαστικά ξεχαστεί! Θα υπάρχουν καθαρίστριες και ποιες; Ποιος θα αναλάβει την καθαριότητα των σχολείων; 
Μήπως πρέπει να γίνει κάποια προεργασία και να διερευνηθούν οι δυνατότητες να εφαρμοστεί και ο νόμος και να πριμοδοτηθούν γενναία οι υπάρχουσες καθαρίστριες, μια πρόταση τέλος πάντων, κάποια απόφαση!  Το Σεπτέμβρη ίσως να είναι αργά και  θα υπάρξει αναγκαστική ανακύκλωση της ανεργίας ή μοίρασμα της φτώχειας σε καθαρίστριες των 200 ευρώ...