Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2011

Χωρίς χρήματα τα σχολεία ...του Κερατσινίου


Δύο μήνες σχεδόν μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς και τα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας δεν έχουν χρήματα ούτε για τα βασικά έξοδα λειτουργίας τους.

 Ο νέος νόμος για την τοπική αυτοδιοίκηση, ο «Καλλικράτης», αλλά και οι δυσκολίες στη μελέτη, τον προγραμματισμό και την εκτέλεση ακόμα και των πιο απλών λειτουργιών, δημιούργησαν τεράστια προβλήματα και η νέα ενιαία σχολική επιτροπή δεν κατάφερε ακόμα να συνεδριάσει και αποφασίσει για τα χρήματα που θα πάρει το κάθε σχολείο.
Το απίστευτο βέβαια είναι ότι στην περίπτωση των σχολείων «λεφτά υπάρχουν», μειωμένα σε σχέση με την περσινή χρονιά, αλλά υπάρχουν! Υπάρχουν χρήματα που έχουν αφήσει ως υπόλοιπα οι πρώην σχολικές επιτροπές κάθε σχολείου και υπάρχει η τρίτη δόση λειτουργικών δαπανών που έχει στείλει το υπουργείο εσωτερικών και διαφημίστηκε αναλόγως στα μέσα ενημέρωσης όταν συζητιόταν η υπόθεση με τα βιβλία και τις φωτοτυπίες.
Έχει ιδιαίτερη σημασία να αναφερθεί ότι έχουν καθυστερήσει και δεν έχουν υπογραφεί σε πολλά σχολεία οι συμβάσεις με τις καθαρίστριες των σχολείων, οι καθαρίστριες εργάζονται από τέλη Αυγούστου χωρίς να έχουν πληρωθεί και μπορεί ξαφνικά να σταματήσουν να εργάζονται χωρίς σύμβαση και χωρίς χρήματα, επιπλεόν δεν έχουν καταβληθεί ακόμα οι πάγιες προκαταβολές στα σχολεία, τα δε υπόλοιπα των παλαιών σχολικών επιτροπών που μαζεύτηκαν,  καθυστερούν να επιστραφούν στα σχολεία.
Οι εκπαιδευτικοί γνωρίζουν  ότι στον πρώην Δήμο Κερατσινίου υπήρχε πάγια απόφαση κατανομής των χρημάτων που στηριζόταν σε αντικειμενικά κριτήρια (αριθμός μαθητών και αιθουσών ανά σχολείο), η επιτροπή παιδείας λειτουργούσε για πολλά χρόνια με αυτή την απόφαση και τα περισσότερα σχολεία του Κερατσινίου κατάφερναν να διαχειρίζονται με δυσκολίες, αλλά αξιοπρεπώς την καθημερινότητα του σχολείου. Επομένως η κατανομή των χρημάτων γίνεται πολύ εύκολα και αυτόματα εάν ενημερωθεί το ανάλογο πρόγραμμα, οπότε είναι μια εύκολη διαχειριστικά υπόθεση και επομένως η  καθυστέρηση δε δικαιολογείται.
Οι εκπαιδευτικοί δηλώνουν ότι το πρόβλημα ήδη είναι τεράστιο. Τα σχολεία δεν μπορούν να αγοράσουν πετρέλαιο θέρμανσης, υπάρχουν απλήρωτοι λογαριασμοί σε δίκτυα κοινής ωφέλειας,  τα σχολεία δεν μπορούν να κάνουν την ετήσια συντήρηση καυστήρα, κανένας  δεν δίνει πίστωση, δεν μπορούν να αγοράσουν χαρτί για τις φωτοτυπίες, να συντηρήσουν τα μηχανήματα, να αγοράσουν τα βασικά εφόδια (κιμωλίες) για τη λειτουργία τους, ακόμα και να αγοράσουν το στεφάνι για την γιορτή της 28ης Οκτωβρίου.

Σε κάποια σχολεία οι σύλλογοι γονέων προσπαθούν να δώσουν λύσεις. Όμως στην σημερινή οικονομική συγκυρία που οι οικογένειες πασχίζουν να ικανοποιήσουν ακόμα και βασικές ανάγκες, δεν πρέπει να περνάει στις οικογένειες το κόστος αυτό. 
Η μη χρηματοδότηση στοιχειωδών λειτουργιών των σχολείων, παρόλο που υπάρχουν αυτά τα λίγα χρήματα, δεν πρέπει να προσθέσει ένα επιπλέον βάρος στους γονείς που έχουν ήδη πληρώσει μέσω της βαρύτατης και άνισης φορολογίας για τη «Δωρεάν Παιδεία».
Σε γειτονικούς δήμους π.χ. Νίκαια-Ρέντη τα σχολεία δεν αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα. Πρέπει και στο Δήμο μας, άμεσα κάποιος να ενδιαφερθεί. Οι σύλλογοι εκπαιδευτικών με ανακοινώσεις και συσκέψεις ήδη κινητοποιούνται για το θέμα. Οι δημοτικοί σύμβουλοι οφείλουν να αναδείξουν το θέμα και η Δημοτική αρχή το επιλύσει! 
Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει οι γονείς να αντικαταστήσουν τους αρμοδίους και τη Δημοτική αρχή και να χρηματοδοτήσουν τα σχολεία.