Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2011

Προδιαγραφές ασφαλείας στις παιδικές χαρές


Συγκεκριμένες προδιαγραφές και καθεστώς λειτουργίας επιβάλλει η νέα νομοθεσία για τους δημοτικούς χώρους ψυχαγωγίας των παιδιών.
Ο υπουργός Εσωτερικών σημείωσε με έγγραφη απάντησή του στη Βουλή ότι "προθεσμία έως τις 31.12.2012 έχουν οι δήμοι, προκειμένου να ολοκληρώσουν τις απαιτούμενες παρεμβάσεις, ώστε όλες οι παιδικές χαρές που λειτουργούν στην περιφέρεια τους να πληρούν τις απαιτήσεις του θεσμικού πλαισίου. 
Στην απόφαση προβλέπεται  υπεύθυνος λειτουργίας της παιδικής χαράς, ο οποίος έχει την ευθύνη για τη σωστή λειτουργία και τη συντήρησή της. 
Επιπλέον, προβλέπεται η σύσταση Επιτροπής Ελέγχου Παιδικών Χαρών, η οποία θα ελέγχει την καταλληλότητα της παιδικής χαράς.
Προβλέπεται να μην βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των 300 μέτρων από εγκαταστάσεις ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας (κεραίες εκπομπής τηλεφωνίας, τηλεόρασης, ραδιοφωνίας)  ή  πυλώνες υψηλής τάσης κλπ.
Και να υπάρχει σε κάθε παιδική χαρά μία θέση τουλάχιστον χρήστη ΑμεΑ ανά 10 τουλάχιστον θέσεις χρηστών,  με τις κατάλληλες προσβάσεις και διατάξεις ασφαλούς χρήσης κάθε οργάνου σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στις ευρωπαϊκές και  διεθνείς προδιαγραφές (ASTM κλπ).
Στο παρελθόν, μεγάλος αριθμός παιδικών χαρών είχε κατασκευαστεί και λειτουργούσε χωρίς την ύπαρξη συγκεκριμένου πλαισίου, αλλά το 2009 με την απόφαση 28492 του ΥΠΕΣ καθορίστηκαν οι προϋποθέσεις και οι τεχνικές προδιαγραφές για την κατασκευή και λειτουργία των παιδικών χαρών των δήμων, τα εφαρμοζόμενα πρότυπα ασφαλείας του εξοπλισμού και η διαδικασία πιστοποίησης και ελέγχου, τόσο του χώρου όσο και των παιχνιδιών, σημείωσε ο υπουργός.η απόφαση εδώ