Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

Ομοτράπεζοι: Πατάμε χώμα - τρώμε συνειδητά

Ομοτράπεζοι: από το χωράφι στον καταναλωτή χωρίς μεσάζοντες !!!
Οι «Ομοτράπεζοι» είναι μια παρέα Θεσσαλονικιών που αποφάσισαν να ενωθούν και να βελτιώσουν το σύστημα διατροφής τους μέσα από τη γνώση και την ανάγκη για βιολογικά τρόφιμα, που γνωρίζουν όμως την προέλευσή τους.
Τρώνε κηπευτικά από παραγωγούς που καλλιεργούν ήπια τη γη, αποφεύγοντας τα αχανή πολυκαταστήματα, ψωνίζουν τα προϊόντα τους από ένα ιστολόγιο (blog), χωρίς μεσάζοντες, και απολαμβάνουν να μοιράζονται τα λαχανικά τους με τα… σκουληκάκια, καθώς αποτελούν δείκτες ότι δεν έχουν ψεκαστεί με φυτοφάρμακα!
Πώς δουλεύει αυτή η ιστορία;
<Σχεδόν κάθε βδομάδα, συντονίζουμε μια νέα παραγγελία. Τα παραλαμβάνουμε απευθείας απ'τον παραγωγό. Και τα μοιράζουμε χέρι-χέρι. Τόσο απλά. Δείτε στην Αθήνα τη θαυμάσια προσπάθεια του Σπόρου, από το 2004.
Γιατί "μπαίνουμε στον κόπο";
Γιατί δεν είναι κόπος. Γιατί μας πνίγει η παθητικότητα. Γιατί μας τσατίζει η έλλειψη γνώσης (και η παραπλάνηση) για το τι τρώμε, τι ταΐζουμε τα μικρά, τι βάζουμε στο πιάτο του ανήμπορου συγγενούς. Γιατί μας στενεύει στο γιακά η απρόσωπη σχέση στο σούπερ μάρκετ. Γιατί δεν είναι κόπος.
Πάνω απ'όλα ...
γιατί, αλλάζοντας το σύστημα διατροφής, ρίχνουμε τις δικές μας ρίζες στο χώμα. Οι παππούδες μας πρόλαβαν να θερίσουν με τα χέρια τους. Οι πατεράδες μας βοσκούσαν πρόβατα και είχαν μπαχτσέδες. Ακόμα και τώρα, εβδομηντάρηδες, βάζουν ντοματιές όπου βρουν δυο μέτρα χώρο.
Οι μανάδες μας πρόλαβαν να βγάλουν την πέτσα απ'το γάλα. Εμείς οι ίδιοι προλάβαμε να παίξουμε με τα χώματα και τα σκουλήκια, πριν μας σφίξουν τα τσιμέντα. Νιώθουμε την ανάγκη να προλάβουν και οι επόμενες γενιές, παιδιά δικά μας ή των άλλων. Θέλουμε να διακόψουμε την πορεία προς μία ολοένα πιο παθητική, αλλοτριωμένη ζωή στην πόλη.
...κάνουμε κάτι χειροπιαστό κι ανθρώπινο 
Βρισκόμαστε στη φάση της αρχικής δημιουργίας, μαθαίνουμε από λάθη και θέλουμε ενεργούς συμμετόχους.
Αν θέλετε να πείτε οτιδήποτε ή να μπείτε στο κόλπο, μπορείτε να σχολιάσετε επιτόπου ή να στείλετε mail. Δύο πράγματα κρατήστε: 1) Παίρνουμε μόνο προϊόντα στην εποχή τους. 2) Θα χρειαστεί να συμμετάσχετε στη διανομή. Μου τα φέρνεις σήμερα εσύ, θα σου τα φέρω αύριο εγώ.>

Σύνδεσμοι - Links

Ο Σπόρος - συνεταιρισμός για το εναλλακτικό και αλληλέγγυο εμπόριο. Δραστηριοποιείται στην Αθήνα από το 2004. Ενέπνευσε/συμβούλεψε τη δική μας πρωτοβουλία.

Τι περιέχουν τα καλλυντικά και τα προϊόντα προσωπικής υγιεινής
- Κοινή προσπάθεια από Environmental Working Group (ΗΠΑ), τους Φίλους της Γης (ΗΠΑ) και άλλες πρωτοβουλίες και φορείς. Αξιολογεί και βαθμολογεί εκατοντάδες χημικά συστατικά που υπάρχουν στα καλλυντικά και στα προϊόντα προσωπικής υγιεινής μας. Μπορείτε να ψάξετε και με όνομα προϊόντος. Πολύ χρήσιμο, θα βοηθήσει να επιλέξετε προϊόντα βάσει ενημέρωσης και όχι μάρκετινγκ. Στα αγγλικά.

Το Πελίτι - Η εναλλακτική κοινότητα κοντά στο Παρανέστι της Δράμας είναι ένα μικρό θαύμα για το πώς γίνεται καλύτερος ο κόσμος τώρα: με όραμα και επίμονο μόχθο. Κάθε χρόνο οργανώνει τη γιορτή της ανταλλαγής σπόρων, μία άριστα οργανωμένη σύναξη χιλιάδων ανθρώπων για τη διατήρηση και διάδοση ντόπιων ποικιλιών. Ψυχή του Πελίτι είναι οΠαναγιώτης Σαϊνατούδης, που επιλέχθηκε Φύλακας της Βιοποικιλότητας της Μεσογείου από το Biodiversity International

Κρητικό λαδάκι από τον Ανδρέα τον ομοτράπεζό μας. Είναι σε φάση μετάβασης ουσιαστικά, έχει αποφύγει δακοκτονίες κλπ., και το λάδι του έχει πολύ χαμηλή οξύτητα. Είναι ελαφρύ. Το προτείνω από προσωπική εμπειρία. Επίσης, δείτε τηνπεριληπτική αναφορά διαφόρων αλληλέγγυων πρωτοβουλιών.

Ο Χάρης Αγγελίδης πρόσφατα μας φιλοξένησε στο όμορφο οικολογικό αγρόκτημά του. Ο πολυχώρος διαθέτει κέντρο ιππικής τέχνης και φιλοξενεί αρκετά άλογα, μεταξύ τους και αραβάνια (πλαγιοτροχαστές). Ωραία τοποθεσία, οικολογική φιλοσοφία και ένας εξαιρετικά φιλόξενος άνθρωπος. Στους πρόποδες του Πάικου, λίγο έξω απ' τα Γιαννιτσά.

Η Nuestro Mundo (Εμείς και ο κόσμος), πρωτοβουλία δίκαιου εμπορίου στο Ηράκλειο Κρήτης, εμπνεύστηκε και αυτή από το Σπόρο και διαθέτει τα προϊόντα του, μεταξύ άλλων πολλών δράσεών της. Δείτε το πολύ καλό σάιτ του "Εμείς και ο Κόσμος" με τις συχνές ενημερώσεις του. Ζητούν προμηθευτή βιολογικού βαμβακιού για μια καμπάνια ενάντια στην πλαστική σακούλα.

Οι ανακλήσεις προϊόντων του ΕΦΕΤ. Για όσους έχουν κοντή μνήμη.

Βότανα, βοτανόλαδα, κεραλοιφές και κρέμες από το Γιώργο τον ομοτράπεζό μας. Με το Γιώργο φτιάξαμε σαπούνια και κρέμες στη Μεσιά το Μάιο, σε μια πολύ πετυχημένη ομαδική εξόρμηση.