Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011

Καύση σκουπιδιών στο Σχιστό σχεδιάζει ο Πειραιάς!


«Παράδοση» της διαχείρισης των απορριμμάτων στους ιδιώτες, με την προώθηση μονάδων καύσης, πυρόλυσης και αναερόβιας χώνευσης «βλέπει» η Νέα Δημοκρατία με «πιλότο» τον Δήμο Πειραιά.
 Το μεγάλο ζήτημα ανέκυψε, στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά, όπου ο δήμαρχος
 Β. Μιχαλολιάκος παρουσίασε την συνοπτική έκθεση ομάδας εργασίας για την διαχείριση στερεών αποβλήτων, στην οποία, μάλιστα,  μετείχε και ο Γραμματέας Περιβάλλοντος της Νέας Δημοκρατίας,  Δρ. Χημικός- Μηχανικός Μίλτος Βασιλόπουλος. 
Η συμμετοχή του κ. Βασιλόπουλου δίνει σαφές στίγμα των πολιτικών επιλογών και του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον κρίσιμο τομέα της διαχείρισης των αποβλήτων επισημαίνονται με έμφαση ότι: Είναι αναγκαία η  «δημιουργία ενός ΝΕΟΥ σχεδίου διαχείρισης των στερεών αποβλήτων που θα είναι ευέλικτο και οικονομικό στην εφαρμογή του, αποκεντρωμένο ως προς τους φορείς διαχείρισης» (σ.σ. οι υπογραμμίσεις και τα κεφαλαία είναι στο κείμενο της έκθεσης)Σε αυτό το σημείο η κυβέρνηση θεσμοθέτησε με τον «Καλλικράτη» ένα πιο συγκεντρωτικό σύστημα ελέγχου της διαχείρισης αποβλήτων, με στόχο την δημιουργία ενός φορέα για όλη την Αττική, στον οποίο θα μετέχει η Περιφέρεια (σε ποσοστό 40% ) και οι Δήμοι (σε ποσοστό 60%) και θα προεδρεύει ο Περιφερειάρχης ή αντιπεριφερειάρχης.
Σύμφωνα με την έκθεση με αυτή την μέθοδο παράγεται ηλεκτρική ενέργεια, ικανή να καλύψει την ετήσια κατανάλωση περίπου 1.000 νοικοκυριών. Το κόστος της μονάδας υπολογίζεται σε 8-9 εκατομμύρια ευρώ και το ετήσιο κόστος λειτουργίας στα 3 εκατομμύρια ευρώ. Έτσι, προτείνεται η αναμόρφωση του περιφερειακού σχεδιασμού διαχείρισης στερεών αποβλήτων Αττικής ώστε να δίνεται η δυνατότητα στο Δήμο Πειραιά να αξιοποιήσει τα στερεά απόβλητά του σε εγκαταστάσεις, που θα δημιουργηθούν γι’ αυτό το σκοπό στο Σχιστό, στον ιδιόκτητο χώρο του και να δίνονται κίνητρα (!) για τη δημιουργία Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.
Η αντιπολίτευση
Η εισήγηση της δημοτικής αρχής έγινε αποδεκτή με έντονες αντιδράσεις από τις περισσότερες παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου ενώ αντίθετα θετική ανταπόκριση είχε από τον επικεφαλής της παράταξης «Πειραιάς Όλοι Μαζί»,  Αντώνη Καλογερόγιαννη.
Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Γιάννης Μίχας λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «σχεδιάζετε να πάτε να πετάξετε τα σκουπίδια στην… αυλή του γείτονα. Μπορεί το οικόπεδο στο Σχιστό να ανήκει στον Δήμο, όμως, εκεί βρίσκονται άλλες πόλεις, το Κερατσίνι, το Πέραμα. Τους ρωτήσατε εάν θέλουν ένα τέτοιο εργοστάσιο εκεί;»
Ο κ. Μίχας παρατήρησε, ακόμα,  ότι υπάρχει μια βιασύνη στις κινήσεις της πλειοψηφίας για να συζητηθεί ένα τόσο σοβαρό θέμα, αφού έρχεται χωρίς να παρουσιάζεται ολοκληρωμένη περιβαλλοντική μελέτη ούτε και οικονομοτεχνική.
Ο ίδιος πρότεινε την επέκταση και αξιοποίηση στο έπακρο κάθε δυνατότητας στον  τομέα της ανακύκλωσης, που στον Δήμο του Πειραιά βρίσκεται ακόμη, όπως είπε, σε εμβρυακό στάδιο,  κάνοντας συγκεκριμένες προτάσεις για την επέκταση του προγράμματος των «μπλε κάδων».
Η «Συμμαχία για τον Πειραιά» έκανε εξαιρετικά σκληρή κριτική στην δημοτική αρχή γιατί, όπως τονίστηκε, προκρίνει μία από τις λιγότερο οικολογικές μεθόδους διαχείρισης αποβλήτων.
«Ο Δήμος Πειραιά αγνοεί την ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση, έχει εγκαταλείψει το πρόγραμμα των «μπλε κάδων»,  αγνοεί την κομποστοποίηση και δρομολογεί την καύση, την πυρόλυση και την αναερόβια χώνευση. Μέσω αυτών των λύσεων ανοίγει ο δρόμος για την εκμετάλλευση των σκουπιδιών από τις κατασκευαστικές εταιρείες. Δηλαδή θα πληρώνουμε τους εργολάβους για να παίρνουν τα σκουπίδια μας, θα τους πληρώνουμε μέσω των επιδοτήσεων για να κατασκευάσουν τα εργοστάσια και μετά θα τους ξαναπληρώνουμε για να δώσουν στη ΔΕΗ το ρεύμα που θα παράγουν καίγοντας τα σκουπίδια», αναφέρεται σε ανακοίνωση της παράταξης, η οποία τονίζει:
«Αυτό δεν είναι διαχείριση στερεών αποβλήτων, είναι άλλο ένα πάρτυ εις βάρος μας από τους συνήθεις υπόπτους!».
Επίσης, οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης «
Λαϊκή Συσπείρωση» κατήγγειλαν για «άμεση παράδοση της διαχείρισης των απορριμμάτων στους ιδιώτες»
«Η πρόταση είναι κομμένη και ραμμένη στα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων της καύσης, που ενισχύονται ήδη προκλητικά με τους νόμους για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και για την επιτάχυνση των Στρατηγικών Επενδύσεων» επισήμανε στην τοποθέτησή της η Ελπίδα Παντελάκη, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Και πρόσθεσε ότι: «Παραχωρεί στο κεφάλαιο, με όρους υψηλής κερδοφορίας, την κατασκευή και λειτουργία μέσω ΣΔΙΤ του συνόλου των προτεινόμενων εγκαταστάσεων επεξεργασίας και εγγυάται τα κέρδη του, πολλαπλασιάζοντας τα δυσβάσταχτα ήδη για τη λαϊκή οικογένεια «ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας». 
Αντίθετα,
 υποστηρικτής της πρότασης της δημοτικής αρχής αναδείχθηκε ο κ.Αντώνης Καλογερόγιαννης. Ο κ. Καλογερόγιαννης 
σε ανακοίνωσή του αφού ανέφερε ότι σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις «προχωρούν σε δημιουργία εργοστασίων επεξεργασίας και αξιοποίησης απορριμμάτων αποδέχτηκε να προχωρήσουμε «κι εμείς, σε ιδιόκτητη έκταση του δήμους μας στην περιοχή του Σχιστού».
Ο  ίδιος ζήτησε ενημέρωση προς όλους ότι «ουδόλως μολύνεται το περιβάλλον ή επιβαρύνεται η δημόσια υγεία των κατοίκων του Πειραιά και των όμορων δήμων», διάλογο με την επιστημονική κοινότητα ώστε να επιλέξουμε την καταλληλότερη και ορθότερη  μέθοδο για την ενεργειακή αξιοποίηση, με τις μικρότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις και ανάληψη δέσμευσης ότι «ο δημόσιος χαρακτήρας της αποκομιδής και καθαριότητας της πόλης μας δεν διαπραγματεύεται»
πηγή