Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

Δήλωση-Καταγγελία Δημοτικού Συμβούλου Κερατσινίου-Δραπετσώνας Ζαχαρία Ζούπη


Ο ΔΗΜΟΣ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ-ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΛΟΥΚΑ ΤΖΑΝΗ ΑΥΤΟΚΑΛΥΠΤΕΤΑΙ
Εννέα μόλις μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του από τον νέο Δήμαρχο Λουκά Τζανή, ο Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας καταρρέει, ενώ αλλόκοτα, πρωτοφανή φαινόμενα καταγγέλλονται πια ανοικτά και από στελέχη της Παράταξης του Δημάρχου.

Δύσκολα μπορεί πια να αρνηθεί κάποιος ότι:
·     Έχει επιδεινωθεί η αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας των πολιτών από τη Δημοτική Μηχανή
·        Έχει χαθεί η αμεσότητα παρέμβασης του Δήμου στα σχολεία
·        Δεν έχει συζητηθεί στα σοβαρά στο Δημοτικό Συμβούλιο, ούτε έχει δρομολογηθεί κάποια παρέμβαση σε κεντρικής σημασίας θέματα για την πόλη (Ανάπλαση Λιπασμάτων, αξιοποίηση ΝΑΦΘΑ, αξιοποίηση π.εργοστασίου Καχραμάνογλου, υπόγειο πάρκινγκ στην πλατεία Κύπρου κ.α.) και αυτό με ευθύνη της Δημοτικής Αρχής.
·        Έχει δημιουργηθεί ένα κλίμα διάλυσης της Δημοτικής Μηχανής με άστοχους χειρισμούς και παράτυπες διαδικασίες «επιστράτευσης» δήθεν εθελοντών … που πληρώνονται!
·        Λείπει ο οποιοσδήποτε καλά μελετημένος και ρεαλιστικός προγραμματισμός δράσεων και παρεμβάσεων του Δήμου, αφού η τάση του Δημάρχου είναι να προβάλει μακέτες ,να υπόσχεται πίστες Formula, να δείχνει, να υιοθετεί όποια ιδέα του πει κάποιος, να ασχολείται όχι με την ουσία, αλλά την επικοινωνία.
·        Λείπει η διάθεση ουσιαστικού διαλόγου μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο για τις προοπτικές του Δήμου. Είναι χαρακτηριστική η αντιμετώπιση του Εμπορικού Συλλόγου Κερατσινίου, επειδή αντιτάχθηκε στην αδειοδότηση του LIDL, όπου έχουν επιστρατευθεί μέχρι και φυλλάδια ανώνυμων επαγγελματιών που υβρίζουν όποιον είχε διαφορετική άποψη. Όπως είναι χαρακτηριστική και η άρνηση του Δημάρχου να συζητάει με το Σωματείο εργαζομένων του Δήμου επειδή έχει διαφορετικές προσεγγίσεις!

Η κατάσταση αυτή φαίνεται να έχει γίνει ανυπόφορη ακόμα και για τα στελέχη της Παράταξης του Δημάρχου.

·        Πριν λίγους μήνες ο Πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης, Γιάννης Τσούτσας, παραιτείτο με μια επιστολή που μιλούσε για «αδιαφανείς διαδικασίες και προσλήψεις … που επισύρουν ακόμα και ποινικά αδικήματα», «αθρόα πρόσληψη προσωπικού» και για «έργα στο σκοτάδι». Ο κος Γιάννης Τσούτσας μπορεί να πήρε την παραίτηση πίσω, αλλά δεν πήρε ποτέ πίσω τις καταγγελίες του.
·        Στη συνέχεια την σκυτάλη πήρε ο π.Δήμαρχος Δραπετσώνας, Κώστας Χρονόπουλος, ο οποίος αιφνιδιαστικά παραιτήθηκε από τη θέση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου για «προσωπικούς λόγους», χωρίς ποτέ να δοθούν εξηγήσεις.
·        Τώρα ήρθε η ώρα της παραίτησης του μέλους Δ.Σ. της Δημοτικής Επιχείρησης και στελέχους της Δημοκρατικής Αριστεράς,Τάκη Πατσάκη, ο οποίος σε μια συγκλονιστική επιστολή του μιλάει για «θανάσιμο εναγκαλισμό με παραεκκλησιαστικούς και επιχειρηματικούς κύκλους»(!), για «κακώς εννοούμενο παραγοντισμό», για «ρουσφέτι και αναξιοκρατία που κυριαρχούν», για «παλινωδίες αναμεμειγμένες με απίστευτες δόσεις αδαοσύνης και φαιδρότητας»!

Αυτές είναι οι καταστάσεις που έχουν δημιουργηθεί, βάσει των ίδιων των καταγγελιών στελεχών της Διοίκησης του Δήμου. Αυτές είναι οι καταστάσεις που βιώνουμε καθημερινά. Πρόκειται για απαράδεκτες αντιλήψεις και πρακτικές που οδηγούν τον Δήμο μας σε οπισθοχώρηση. Σε μια δύσκολη συγκυρία για τη χώρα, για την κοινωνία και τη ζωή μας, η Δημοτική Αρχή παλινωδεί, ασχολείται με επικοινωνιακά τρυκ, δεν ασχολείται με το πώς θα δώσει απαντήσεις στα προβλήματα της πόλης και της καθημερινότητας. Αποκαλύπτει ένα επιφανειακό αντιδημοκρατικό,νεποτικό, κενό περιεχομένου πρόσωπο.

Η κατάσταση αυτή μας αφορά όλους και μας καθιστά υπεύθυνους να καθορίσουμε την απάντησή μας. Η λύση είναι μία. Η συσπείρωση δυνάμεων από όλους τους πολιτικούς, ιδεολογικούς, κοινωνικούς χώρους σ’ένα πόλο ευθύνης και ωριμότητας, σ’ένα πόλο που θα δίνει αξιόπιστη εναλλακτική λύση.
 Σ’αυτήν την κατεύθυνση θα εργαστώ το επόμενο διάστημα.     3 – 9 - 2011 πηγή