Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

Νέα διοίκηση στην Δημοτική Επιχείρηση, το μέλλον της οποίας συνεχίζει να είναι μαύρο και να βάφει μαύρη και την ψυχή των εργαζομένων σε αυτήν!

Ένα κείμενο από το Blog του Γ. Τσιρίδη που θα συζητηθεί!

Τις τελευταίες μέρες είχαν συμβεί πρωτοφανή (πολιτικά) γεγονότα στη δημοτική επιχείρηση του δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας (με το όνομα ΔΗΚΕΠΑ). Παραιτήθηκαν από το διοικητικό της συμβούλιο κατά σειρά ο Πρόεδρος (Γιάννης Τσούτσας), ο Αντιπρόεδρος (η κυρία Γρηγορέα), οι δημοτικοί σύμβουλοι Μόσχου, Μαΐλη, Πάστρα, οι διοικητικοί σύμβουλοι Πατσάκης, Γιαννακίδης και οι αναπληρωματικοί Τζανής (Γιάννης) και Βενέτης, όλοι οι σύμβουλοι που είχε ορίσει η διοίκηση!!! Και συνοδεύτηκαν οι παραιτήσεις με κείμενα (Πατσάκης, Τσούτσας) ή προφορικές δηλώσεις γκρίνιας, φόβου, ανησυχίας κλπ. Μάλιστα όλα αυτά έγιναν πριν ακόμα η δημοτική επιχείρηση προλάβει να εισπράξει ή να ξοδέψει έστω και ένα ευρώ αφού ακόμη δεν έχει εγκριθεί το διετές πρόγραμμά της επομένως δεν έχει δικαιώματα δικαιοπραξιών και οικονομικών συναλλαγών.

Φόβοι υπερβολικοί αλλά εν μέρει αναμενόμενοι μέσα στο κλίμα που λειτούργησε ο δήμος τον τελευταίο καιρό. Η έλλειψη επαρκούς πληροφόρησης προς όλες τις κατευθύνσεις μεγαλοποίησε γεγονότα και δημιούργησε την αίσθηση ότι οι παρανομίες δίνουν και παίρνουν. Παράλληλα φούσκωσε το θέμα με τους εθελοντές που εργάστηκαν σε καθεστώς “ημιπαρανομίας” αφού οι υπηρεσίες δεν γνώριζαν, οι ερωτήσεις που γίνονταν δεν έπαιρναν απάντηση και το μυστήριο γύρω από τον αριθμό τους, τον τρόπο πληρωμής τους, τις διαδικασίες ένταξής τους στον δημοτικό μηχανισμό παρέμεναν επτασφράγιστα μυστικά.
Κι αφού τόσο καιρό ονομάζονταν “εθελοντές”, από χτες έγιναν συμβασιούχοι απλής σύμβασης παροχής έργου με μπλοκάκι, δηλαδή εργαζόμενοι ευκαιριακοί για τους οποίους οι δαπάνες είναι καθ’ όλα επιτρεπτές και ιδιαίτερα τώρα με τον Καλλικράτη. Τόσο καιρό όμως η διοίκηση διόγκωσε με την κρυψίνοιά της γεγονότα που μπορούσαν να εξηγηθούν, άναψε την φαντασία, πιστοποίησε ως παρανομίες τις κινήσεις της στα όρια της νομιμότητας και κατάληξε να βλέπει τα στελέχη της να παραιτούνται, την αντιπολίτευση να παίρνει την ρομφαία, τους εργαζόμενους να καταγγέλλουν και το κλίμα στον δήμο να γίνεται βαρύ, τόσο βαρύ που ο Φώτης Μελάς να δηλώνει ότι από σήμερα θα στείλει μια αναφορά του στον εισαγγελέα ποινικοποιώντας έτσι τα ζητήματα του δήμου.

Όλα αυτά (και ιδιαίτερα τα τελευταία περί εισαγγελέων κλπ.) είναι πολύ δυσάρεστα για τον δήμο και για τον δημότη. Γιατί –όπως είπα και στη χτεσινή συνεδρίαση- το θέμα δεν είναι αν θα πληγεί ή όχι η παράταξη της διοίκησης αλλά ότι αυτή η πληγή θα συμπαρασύρει και τον δήμο και θα έχει επιπτώσεις στους πολίτες. Σαν παράδειγμα έφερα την ίδια τη δημοτική επιχείρηση, όπου οι ατυχείς χειρισμοί (το σνομπάρισμα των αντιπάλων) δημιουργούν μια κατάσταση από την οποία κινδυνεύει η ίδια η επιχείρηση και όλες οι υπηρεσίες που προσφέρει χρόνια τώρα στον δημότη.

Πιστεύω πως για όλα τα παραπάνω ευθύνεται ο Λουκάς Τζανής. Το λέω αυτό γιατί ο άνθρωπος αυτός έχει μια άγνοια κινδύνου και ένα τσαμπουκά που όταν λειτουργούν με μέτρο αποτελούν τεράστιο πλεονέκτημα και όταν ξεφεύγουν από αυτό το μέτρο γίνονται άλλοτε μικρές και άλλοτε καταστροφικές πολιτικές χειροβομβίδες. Ο Λουκάς Τζανής οφείλει να μάθει να χειρίζεται τους ανθρώπους (το πολιτικό και υπαλληλικό προσωπικό) αλλά πρώτα από όλα πρέπει να μάθει να χειρίζεται τον εαυτό του. Ο ίδιος είναι το μεγάλο πλεονέκτημα της παράταξής του και ο ίδιος θα γίνει το βαρίδι της αν δεν προσέξει. Δεν τον γνώριζα και από χτες, όμως, όπως τον είδα τον τελευταίο καιρό και τον έμαθα, τον συμπαθώ και βλέπω σε αυτόν πολλά θετικά από τα οποία η πόλη μπορεί να επωφεληθεί και να κερδίσει. Θα είναι κρίμα και για τον ίδιο αλλά περισσότερο για την πόλη αν δεν τα καταφέρει.

Για την Αναγέννηση μαθαίνετε φαντάζομαι τα νέα της. Ο Αλέκος Χρυσός άνοιξε τον δρόμο για μια νέα υποψηφιότητα το 2014 και ο Ζαχαρίας Ζούπης ετοιμάζεται γι αυτόν τον ρόλο παρ’ όλο που κάποιοι θα προτιμούσαν να υπάρξει μια περίοδος μεταβατική πιθανότατα για να το χωνέψουν καλύτερα. Την άλλη Δευτέρα ο συνδυασμός θα συνέλθει στο Αντώνης Σαμαράκης για να συζητήσει την διαδικασία αλλαγής. Δεν ξέρω αν αυτές οι εξελίξεις μπορούν να έχουν άμεση επίδραση στην απόδοση των συμβούλων της Αναγέννησης πάντως εγώ είδα τον καλύτερο Χάσκα του τελευταίου χρόνου στην χτεσινή συνεδρίαση και έναν πολύ καλό Ζούπη. Και οι δυο άσκησαν σκληρή αλλά θετική αντιπολίτευση και καλό θα είναι ο Τζανής να τους εισακούσει, έστω και για μερικά από όσα είπαν.

Σε τελευταία ανάλυση οι δυο συνδυασμοί Τζανή και Χρυσού δεν έχουν ουσιαστικές διαφορές. Κάποιοι θα αγανακτήσουν λέγοντας ότι ισοπεδώνω πράγματα όμως εγώ θα επιμείνω ότι οι διαφορές είναι μηδαμινές σε σχέση με τις ομοιότητες. Μάλιστα σε καταστάσεις όπως οι σημερινές, [όπου ο ευρύτερος “δημοκρατικός” -όπως αυτοπροσδιορίζεται- χώρος που πιάνει από την δημοκρατική κεντροδεξιά και φτάνει στην μετριοπαθή αριστερά] δοκιμάζεται, δεν υπάρχουν περιθώρια για δυο συνδυασμούς στον χώρο αυτό. Ίσως να ακούγεται παράδοξο όμως σύντομα θα γίνει αντιληπτό νομίζω πως τέτοιες σκέψεις πρέπει να αρχίσουν να καλλιεργούνται και στους δυο συγγενικούς χώρους ώστε να καρπίσει από αυτές αργότερα κάποια θετική πρωτοβουλία.

Να επανέλθουμε όμως στη χτεσινή συνεδρίαση του συμβουλίου και να αναφέρουμε τη νέα σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου της δημοτικής επιχείρησης:

Νέος Πρόεδρος χρίστηκε ο Θεοχάρης Δ. και αντιπρόεδρος η Σενικίδου Μαρία, μέλη από το ΔΣ η Δαβγιώτη Ελ., η Δασκαλάκη Άννα Μαρία, ο Θεδωρακάκος Κ. ο Γλαμπεδάκης Μαν. Και άλλος ένας που θα οριζόταν εκ των υστέρων από τον δήμαρχο. Για όλους ισχύει το “κουράγιο παιδιά και μπράβο που το αποφασίσατε γιατί κάποιοι έπρεπε να βάλουν το κεφάλι τους στο πάγκο του χασάπη”. Εντάξει, δεν είναι και τόσο τραγικά τα πράγματα, αλλά η επιχείρηση δεν είναι και ο καλύτερος χώρος για ένα σύμβουλο της διοίκησης αυτόν τον καιρό! Κατά τα λοιπά τα μέλη εκ της αντιπολίτευσης έμειναν τα ίδια, δηλαδή Μελάς Στ. με αναπληρωτή του τον Κούβαρη Κ. (από τον συνδυασμό Μελά) και Ζούπης και Λαρόζας με αναπληρωτή τον Τάσο Γκιόκα (από τον συνδυασμό Χρυσού)

Ποιες είναι οι προοπτικές της επιχείρησης; Το είπαμε: Μαύρες! Γιατί η επιχείρηση χρειάζεται χρήματα και χρήματα δεν υπάρχουν ούτε και προβλέπεται να υπάρξουν στον δήμο. Γιατί οι απολύσεις και οι εφεδρείες είναι στην ημερήσια διάταξη και γιατί η κοινωνική συνοχή έχει υποστεί σοβαρά ρήγματα με αποτέλεσμα η αλληλεγγύη να είναι πολλές φορές μόνο φραστική και στην πραγματικότητα κρύβεται πίσω από τα εύκολα και όμορφα λόγια πολλές φορές η σκέψη ότι “ο θάνατός σου η ζωή μου”. Έτσι σκέφτονται οι εργαζόμενοι της επιχείρησης για τους “εθελοντές” με τα μπλοκάκια, έτσι σκέφτονται οι εργαζόμενοι του δήμου για τους εργαζόμενους της επιχείρησης, έτσι σκέφτονται οι εργαζόμενοι του στενού δημόσιου τομέα για τους εργαζόμενους του δήμου και το γαϊτανάκι πάει λέγοντας. Δυστυχώς!

Πολλά είπαμε για σήμερα, φτάνει!