Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2019

Στα ανταποδοτικά τέλη η δαπάνη για τη μισθοδοσία των εργαζομένων στο πράσινο!

Στην τελευταία σημαντική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ψηφίστηκε με σχετική πλειοψηφία (παράταξη δημάρχου και Γ. Τσιρίδης) η μεταφορά στα ανταποδοτικά τέλη της δαπάνης για τη μισθοδοσία των εργαζομένων στο πράσινο. Η απόφαση αυτή, σύμφωνα με γνωρίζοντες, πιθανόν να οδηγήσει σε αύξηση των δημοτικών τελών. 
Η δημοτική αρχή προσδιόρισε ότι η αύξηση, αν γίνει,   θα γίνει με αύξηση των δημοτικών τελών σε μεγάλες βιομηχανίες, οργανισμούς και τράπεζες οι οποίες δραστηριοποιούνται στην περιοχή, αναλογικά! Το θέμα παρουσιάζει ενδιαφέρον.  
Η θέση του Παντ. Καμά , για το οποίο ο συνδυασμός του  ψήφισε λευκό, φωτίζει ιδιαίτερες παραμέτρους του θέματος!

Παντελής Μ. Καμάς: <Ως προς το ζήτημα της ένταξης στα ανταποδοτικά τέλη (δηλαδή στις κρατήσεις υπέρ του Δήμου που καταβάλλουν οι πολίτες στους λογαριασμούς της ΔΕΗ), των δαπανών για μισθοδοσία του Πρασίνου που πρότεινε η Διοίκηση Βρεττάκου, με την αιτιολογία της απόκτησης μεγαλύτερης ευελιξίας, στην αντιμετώπισης των αναγκών του Πρασίνου.
Ο Συνδυασμός μας, επί της αρχής, δεν ήταν αντίθετος, όπως δεν είναι αντίθετος, με το να έχουν οι Δήμοι τους δικούς τους πόρους από φόρους και να τους διαχειρίζονται.
Όμως στο ερώτημα εάν επαρκούν οι πόροι των ανταποδοτικών τελών, για να επιφορτιστούν μία δαπάνη περίπου 2000000 Ευρώ μόνο για έξοδα μισθοδοσίας (σημειώνουμε ότι ο Δήμος Κερατσινίου- Δραπετσώνας, συγκεντρώνει ανταποδοτικά τέλη, ύψους 8000000 Ευρώ), η απάντηση ήταν ότι θα δεκαπλασιαστεί ο συντελεστής φορολόγησης στις μεγάλες Βιομηχανικές μονάδες και τις Τράπεζες, που υπάρχουν στην πόλη.

Σε ερώτημά του επικεφαλής του Συνδυασμού μας, προς την κυρία Διευθύντρια των Οικονομικών αν έχει ποσοτικοποιήσει κάποιο σενάριο, ώστε να προϋπολογιστεί έστω και πρόχειρα έστω και " χονδρικά", η αναμενόμενη αύξηση στα έσοδα ώστε να καλυφθεί το αντίστοιχο έξοδο, ΟΥΔΕΜΙΑ ΣΑΦΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΛΑΒΑΜΕ. Ως εκ τούτου ψηφίσαμε Λευκό στο συγκεκριμένο θέμα.>
 Πιθανές "παρενέργειες" της απόφασης
Η μισθοδοσία των εργαζομένων του Δήμου, καλύπτεται από δύο πηγές. Απ
ό την κρατική επιχορήγηση, και από τα δημοτικά τέλη που παρακρατεί η ΔΕΗ.
 Από τα τέλη της ΔΕΗ, μέχρι σήμερα στο Δήμο Κερατσινίου- Δραπετσώνας, πληρωνόταν μόνο οι υπάλληλοι της καθαριότητας. Εχθές το Δημοτικό Συμβούλιο, αποφάσισε ότι θα πληρώνονται και οι υπάλληλοι του πρασίνου, από τα τέλη που παρακρατεί η ΔΕΗ.

Δηλαδή η χτεσινή απόφαση μείωσε τα έξοδα που καλύπτονται από την κρατική επιχορήγηση και αύξησε τα έξοδα που πληρώνει ο Δημότης μέσα από το λογαριασμό της ΔΕΗ. 
Αυτό που οδηγεί; Νομίζω ότι οδηγεί σε αύξηση των Δημοτικών Τελών. Η αύξηση θα γίνει άμεσα ή έμμεσα (κατόπιν ελέγχων που θα χρεώνουν περισσότερα τετραγωνικά σε σπίτια).
Γιατί γίνεται αυτό; Οι λόγοι είναι προφανείς. Έρχεται ο λογαριασμός από τις " δωρεάν" παροχές.