Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2019

Κύμα δηλώσεων υποστήριξης υπέρ του δημάρχου Κερατσινίου-Δραπετσώνας

Ένα κύμα δηλώσεων υποστήριξης υπέρ του δημάρχου Κερατσινίου-Δραπετσώνας Χρήστου Βρεττάκου ξεσήκωσε η κατάθεση αγωγής εις βάρος του από την εταιρεία Oil One. 


Δήλωση συμπαράστασης του Δημάρχου Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη, Γιώργου Ιωακειμίδη, στο συνάδελφό του, Δήμαρχο Κερατσινίου – Δραπετσώνας, αναφορικά με την κατάθεση αγωγής εταιρείας πετρελαιοειδών κατά του κ. Βρεττάκου για δήλωσή του. Η δήλωση συμπαράστασης του κ. Ιωακειμίδη 

«Η αυτοδιοίκηση που ονειρευόμαστε δεν εκβιάζεται!»
Όπως είναι σε όλους μας γνωστό, σχεδόν σε όλο το παραλιακό μέτωπο του Πειραιά, από το Κερατσίνι και τη Δραπετσώνα, μέχρι το Πέραμα, υψώνεται ένα «τείχος» εταιρειών καυσίμων και άλλων ρυπογόνων δραστηριοτήτων. Ο πολυετής αγώνας των κατοίκων και των δημοτικών αρχών, για ελεύθερη πρόσβαση προς τη θάλασσα, την προστασία της υγείας και του περιβάλλοντος, επίσης μας είναι γνωστά.
Αυτή την αγωνιστική πορεία για την υπεράσπιση του δίκιου των δημοτών του, ακολούθησε και ο συνάδελφός μου Χρήστος Βρεττάκος, Δήμαρχος Κερατσινίου – Δραπετσώνας. Έκανε το αυτονόητο: Προέταξε το περιβάλλον, την ελεύθερη πρόσβαση στο δημόσιο χώρο και την προστασία της δημόσιας υγείας. Όλοι καταλαβαίνουμε ότι αυτή η στάση του, τον έφερε αντιμέτωπο με τα επιχειρηματικά συμφέροντα που αναπτύσσονται στην περιοχή του ευρύτερου Πειραιά.
Το αποτέλεσμα είναι, η εταιρεία «Oil One» να καταθέσει αγωγή σε βάρος του, διεκδικώντας €500.000 προσωπικά από τον ίδιο και τη φυλάκιση του Δημάρχου για συκοφαντική δυσφήμιση.
Χρήστο, να ξέρεις ότι δεν είσαι μόνος!
Κάθε αιρετός που σέβεται το αξίωμα και την εμπιστοσύνη που του έδωσαν οι πολίτες, θα έκανε το ίδιο στη θέση σου!
Η αυτοδιοίκηση που ονειρευόμαστε δεν εκβιάζεται, δεν φοβάται και βάζει πάνω απ’ όλα το δίκιο των πολιτών!


Γιάννης Ραγκούσης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β΄ Πειραιά
Είναι απαράδεκτη η απόπειρα της Oil One να ποινικοποιήσει την προσπάθεια του Δημάρχου Κερατσινίου-Δραπετσώνας, κ. Χρήστου Βρεττάκου, να επιλυθεί το οξύ πρόβλημα δυσοσμίας που πλήττει τους κατοίκους του Δήμου. Προσπάθεια υποχρεωτική, που απορρέει από τις θεμελιώδεις αρμοδιότητες της αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού. Η απόφαση της εταιρείας να στραφεί κατά του Δημάρχου, είναι ασύμβατη με το σύγχρονο ρόλο και την αντίληψη κοινωνικής ευθύνης που πρέπει να διακρίνει κάθε εταιρεία. Η Oil One οφείλει όχι μόνο να σταματήσει κάθε νομική ενέργεια αλλά, όπως και όλες οι άλλες εταιρείες στην περιοχή, πρέπει να συνεργαστεί με τους αρμόδιους φορείς, ώστε να εκλείψει αυτή η ανυπόφορη κατάσταση για τους κατοίκους.


Θοδωρής Δρίτσας, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Α΄ Πειραιά & Νησιών
«Διαμαρτύρομαι έντονα και ανησυχώ, στο άκουσμα και μόνο της είδησης ότι, η εταιρεία Oil One κατέθεσε αγωγή εναντίον του Δημάρχου Κερατσινίου – Δραπετσώνας Χρήστου Βρεττάκου.
Ως Βουλευτής Πειραιά, συμμέτοχος επί πολλές δεκαετίες στους αγώνες για τη γενικότερη περιβαλλοντική προστασία και για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά και ιδιαίτερα της πολύπαθης περιοχής της Δραπετσώνας και του Κερατσινίου, ενώνω και τη δική μου φωνή, με τη φωνή του Δημάρχου, της Δημοτικής Αρχής και των δημοτών, καταδικάζοντας απερίφραστα την επιχειρούμενη ποινικοποίηση της ελεύθερης άσκησης των αυτοδιοικητικών καθηκόντων τους και δικαιωμάτων τους.
Η Περιφέρεια Πειραιά, με τη μέχρι πρόσφατα εκπροσώπησή της από τον αιρετό Αντιπεριφερειάρχη Γιώργο Γαβρίλη, αλλά και ο Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας, δια του Δημάρχου Χρήστου Βρεττάκου, προς τιμήν τους, έχουν λάβει προ πολλού σοβαρές και υπεύθυνες πρωτοβουλίες θεσμικού χαρακτήρα, για την επιστημονική και υπηρεσιακή διερεύνηση κάθε ρυπογόνου πηγής, που επιβαρύνει αρνητικά ή και μολύνει την ατμόσφαιρα της περιοχής και τον αέρα που αναπνέουν οι κάτοικοι.


Η εταιρεία Oil One όπως και άλλες εν δυνάμει ρυπογόνες εταιρείες που λειτουργούν με τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις τους στην Δραπετσώνα και στο Κερατσίνι, οφείλουν να συμβάλλουν με απόλυτη διαθεσιμότητα στην έρευνα αυτή.
Να συμβάλλουν και να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στην ευρύτερη Πειραιώτικη κοινωνία και όχι να καταφεύγουν σε απαράδεκτες εκδικητικές μεθόδους τρομοκράτησης των κατοίκων και των αιρετών και υπηρεσιακών παραγόντων, μέθοδοι που μόνο ως προσπάθεια ακύρωσης της έρευνας μπορούν να ερμηνευτούν.
Σήμερα κιόλας, να ανακληθεί η αγωγή της εταιρείας Oil One εναντίον του Δημάρχου Κερατσινίου – Δραπετσώνας Χρήστου Βρεττάκου».


Νίνα Κασιμάτη, Βουλευτής Β’ Πειραιά ΣΥΡΙΖΑ και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας και Αειφόρου Ανάπτυξης της Κ.Σ. του Συμβουλίου της Ευρώπης
Η επιλογή της OIL ONE να ασκήσει εξοντωτική αγωγή κατά του Δημάρχου Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Χρήστου Βρεττάκου, για συκοφαντική δυσφήμηση, με αίτημα την επιδίκαση του αστρονομικού ποσού των 500.000 ευρώ και την απαγγελία προσωπικής κράτησης μέχρι ένα έτος (!) ως μέσο αναγκαστικής εκτέλεσης, υποδηλώνει διάθεση φίμωσης των αιρετών και του κινήματος των πολιτών που από κοινού αγωνιζόμαστε εδώ και πολλά χρόνια ενάντια στην περιβαλλοντική υποβάθμιση της περιοχής μας, και είναι απαράδεκτη.
Ως Βουλευτής Β’ Πειραιά ΣΥΡΙΖΑ και ως Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας και Αειφόρου Ανάπτυξης της Κ.Σ. του Συμβουλίου της Ευρώπης, καταδικάζω απερίφραστα τον επιχειρούμενο καθολικό εκφοβισμό με δικαστικά μέσα και επαναλαμβάνω προς πάσα κατεύθυνση, πως η κοινωνία μας εδώ απαιτεί - γιατί προπάντων το δικαιούται - οριστική απομάκρυνση των βιομηχανικών δραστηριοτήτων δίπλα από τα σπίτια και τα σχολειά μας με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Στον μεταξύ χρόνο απαιτούμε ολοκληρωμένο, ουσιαστικό και διαρκή έλεγχο της τήρησης της ελληνικής και ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής νομοθεσίας, των περιβαλλοντικών όρων και άλλων σχετικών κανόνων ορθής λειτουργίας των βιομηχανιών που δραστηριοποιούνται στην περιφέρειά μας, όπως είναι η Lafarge, η Oil One, οι δεξαμενές των ΕΛΠΕ, το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων Ψυττάλειας κλπ.
Είναι αυτονόητο ότι οι κινηματικές, πολιτικές και αυτοδιοικητικές πρωτοβουλίες σε αυτή την κατεύθυνση, που μοναδικό σκοπό έχουν την κατάκτηση του δικαιώματος στην ποιότητα ζωής και την προστασία της δημόσιας υγείας, είναι εύλογες, δίκαιες και κανένας δεν θα βρεθεί μόνος του σε αυτήν τη διεκδίκηση. Η αγωγή κατά του Χρήστου Βρεττάκου πρέπει να αποσυρθεί χθες.
Τέλος, καλώ την Κυβέρνηση της ΝΔ να μη διανοηθεί να δημιουργήσει σχετικά τετελεσμένα στη Β’ Πειραιά μέσα από τον «αναπτυξιακό» νόμο που θα φέρει σε λίγες μέρες στη Βουλή, επιτρέποντας την επ’ αόριστον, πια, παραμονή των βιομηχανιών στην περιοχή μας, παρά την αλλαγή χρήσης γης. Θα εκτεθεί διεθνώς.
Γιώργος Γαβρίλης, πρώην Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά
Η περιοχή του παράκτιου μετώπου από το Κερατσίνι μέχρι το Πέραμα έχει ιστορικά συγκεντρώσει τις πιο βαριές οχλούσες δραστηριότητες που συμπυκνώνουν την περιβαλλοντική υποβάθμιση της ευρύτερης περιοχής.
Τα τελευταία χρόνια τα έντονα φαινόμενα δυσοσμίας έχουν δημιουργήσει συνθήκες συναγερμού για την ποιότητα ζωής των πολιτών και την λειτουργία των πόλεων.
Μπροστά σε αυτή την πραγματικότητα η Αυτοδιοίκηση οφείλει να κινητοποιείται, να ασκεί πολιτική πίεση, να συγκρούεται με οικονομικά συμφέροντα για λογαριασμό του δημοσίου συμφέροντος.
Αυτό μας διδάσκει και η εμπειρία του πολύχρονου αγώνα για την απόδοση των Λιπασμάτων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και παρά τις μεγάλες αντιδράσεις οικονομικών συμφερόντων κατακτήσαμε για τους πολίτες ζώνες ανάσας σε μια περιοχή που το περιβάλλον έχει λεηλατηθεί.
Η Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με το Δήμο Κερατσινίου – Δραπετσώνας υπέγραψε σύμβαση με τον Δημόκριτο το 2018, αναγορεύοντας την δημόσια υγεία ως απόλυτη προτεραιότητα που θα την θωρακίσουμε και με την επιστημονική έρευνα.
Η αντίδραση της εταιρείας Oil One με 4 χρόνια καθυστέρηση να καταθέσει αγωγή σε βάρους του Δημάρχου Χρήστου Βρεττάκου επιδέχεται πολλές ερμηνείες.
Για να τρομοκρατήσει ή να θέσει το Δήμο και συγκεκριμένα πρόσωπα στη ιδιότυπη ομηρία των αγωγών και των δικαστικών εκκρεμοτήτων.
Γιατί οι μετρήσεις είναι σε εξέλιξη και τα αποτελέσματα μπορούν να δώσουν απάντηση στο θέμα των οσμών.
Γιατί ενδεχομένως να πιστεύουν ότι μπορούν αν ανατρέψουν την κατάκτηση των Λιπασμάτων και την διαδικασία απαλλοτρίωσης επαναφέροντας την περιοχή στην κατάσταση προ του 2015.
Η εκδικητική αυτή ενέργεια της Oil One δεν έχει αποδέκτη μόνο τον Χρήστο Βρεττάκο αλλά το σύνολο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των πολιτών που διεκδικούν το αυτονόητο προκειμένου να προστατέψουν την υγεία και τη ζωή τους από τους κινδύνους της ρύπανσης.ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Πειραιά
Η ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ Πειραιά εκφράζει την αμέριστη αλληλεγγύη της στον δήμαρχο Κερατσινίου-Δραπετσώνας Χρήστο Βρεττάκο και ζητά την ανάκληση της αγωγής εναντίον του από την εταιρία Oil One. Οι προοδευτικοί πολίτες της Β’ Πειραιά θα σταθούν απέναντι σε κάθε προσπάθεια ποινικοποίησης της ελεύθερης άσκησης των αυτοδιοικητικών καθηκόντων και τρομοκράτησης της δημοτικής αρχής.