Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2019

Τα νέα βιβλία του Γ. Τσιρίδη

Ο εκδοτικός οίκος ΕΝΤΥΠΩΣΗ 
την Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου 2019 στις 7 μμ. στο Δημαρχείο Δραπετσώνας (Αγωνιστών Πολυτεχνείου και Γ. Καραϊσκάκη, 3ος όροφος), διοργανώνει εκδήλωση όπου θα παρουσιαστούν τα νέα ιστορικά μυθιστορήματα του  Γιώργου Τσιρίδη.

α) Έρωτας κι Επανάσταση
Μια περιπέτεια όπου ο Έρωτας εμπλέκεται με την Επανάσταση του '21. Το ιστορικό πλαίσιο είναι η περίοδος 1818-1822

β) Τρεις Γενιές Ονείρων
Η Ελλάδα της περιόδου 1922-1972, μέσα από αγωνίες, θριάμβους και περιπέτειες των τριών γενεών μιας οικογένειας.Θα προλογίσουν και θα μιλήσουν για τα βιβλία ο συγγραφέας, η Μαίρη Μπριλή και η Ματούλα Λαμπρίδη-Τριανταφυλλίδη

Λίγα λόγια για την υπόθεση των βιβλίων
Α.- Έρωτας κι Επανάσταση.
Είναι ένα ιστορικό Μυθιστόρημα. Εξελίσσεται κατά τα έτη 1818-1822 λίγο πριν και λίγο μετά την επανάσταση του '21. Η ιστορία γυρνά σε τόπους όπως τα Ιόνια, τα Γιάννινα του Αλή Πασά, η Πίζα, η Οδησσός, η Μοδοβλαχία, η Αθήνα. Δείχνει ένα άγνωστο κομμάτι της ελληνικής επανάστασης πέρα από τον μύθο που ανακατεύει ήρωες χριστιανούς και μουσουλμάνους, αρματολούς και κλέφτες, Αρβανίτες, Ρωμιούς, Φαναριώτες, Κερκυραίους και όλη την γκάμα των ανθρώπων που βρέθηκαν εξεγερμένοι κατά του Σουλτάνου.

Β.- Τρεις Γενιές Ονείρων
Είναι κι αυτό ένα ιστορικό μυθιστόρημα πολιτικό, κοινωνικό, αισθηματικό που εκτυλίσσεται μέσα τον ελληνικό 20ο αιώνα. Η ιστορία μας και οι διχασμοί μας από το 1922 ως το 1972 προκύπτουν ανάγλυφες μέσα από τις αγωνίες, τους θριάμβους και τις περιπέτειες μιας οικογένιας με τα παρακλάδια της. Η προσφυγιά, η Σμύρνη, ο Πόντος, η εσωτερική μετανάστευση, συγκεντρωμένα στις συνοικίες του Πειραιά, συνθέτουν το ανθρώπινο υλικό αυτής της ιστορίας. Τρεις γενιές έζησαν τις περιπέτειες του ελληνισμού από το '22 ως την εποχή της χούντας. Η νέμεση κι η κάθαρση έρχονται το 1972 στα υπόγεια του, νεότευκτου τότε, μεγάρου του ΕΙΡΤ.