Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2019

Τι ισχυρίζεται στην 30σέλιδη αγωγή της, η Oil one

Αυγή: Πρωτοφανής επίθεση από την Oil One στον δήμαρχο Κερατσινίου - Δραπετσώνας, Χρ. Βρεττάκο. Τι ισχυρίζεται στην 30σέλιδη αγωγή της η εταιρεία συμφερόντων Μελισσανίδη 
- Τι απαντά ο δήμαρχος; - Διαρκής ο αγώνας για την απορρύπανση της περιοχής

Σε μια πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα κίνηση προχώρησε η εταιρεία Oil One συμφερόντων Δημήτρη Μελισσανίδη καταθέτοντας αγωγή 500.000 ευρώ κατά του δημάρχου Κερατσινίου - Δραπετσώνας, Χρήστου Βρεττάκου.
Η εταιρεία, η οποία διατηρεί δεξαμενές διαχωρισμού πετρελαίου από νερό στη Δραπετσώνα, υποστηρίζει ότι δεν ευθύνεται για την έκλυση βλαβερών αερίων, που κατακλύζουν εδώ και χρόνια την ατμόσφαιρα.
Ισχυρίζεται ότι ο δήμαρχος διακατέχεται από εμπάθεια εις βάρος της Oil One και θέλει να της προκαλέσει ζημία
Εκβιασμό και φίμωση των πολύχρονων αγώνων για την απομάκρυνση των πετρελαιοδεξαμενών καταλογίζει ο Χρ. Βρεττάκος στην εταιρεία λέγοντας χαρακτηριστικά: “Σιγά μην κλάψουμε, σιγά μην φοβηθούμε”.

Στην 30σέλιδη αγωγή της η Oil One, αφού ισχυρίζεται ότι δεν ευθύνεται για την έκλυση βλαβερών αερίων, επικαλείται την αξία της ύπαρξης των πετρελαιοδεξαμενών στην περιοχή, που όπως υποστηρίζει, “υποδέχεται και διαχωρίζει μείγματα νερού και υπολειμμάτων πετρελαίου, που προκύπτουν από τη λειτουργία των πλοίων που προσεγγίζουν στο λιμάνι του Πειραιά”. Για τον διαχωρισμό του πετρελαίου από το νερό χρησιμοποιείται φυσικό αέριο.

Η εταιρεία επικαλείται αυτοψίες από αιφνιδιαστικούς ελέγχους του Σώματος Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, στις οποίες αναφέρεται ότι “από τις εξόδους των φίλτρων δεξαμενών,

την έξοδο του εξαερισμού της μονάδας φυγοκέντρισης και την έξοδο του φίλτρου της μονάδας καθαρισμού νερού δεν προκύπτει υπέρβαση των θεσμοθετημένων ορίων για καμία από τις μετρούμενες παραμέτρους” για αιωρούμενα σωματίδια και αέριους ρύπους.

Με βάση αυτά τα έγγραφα η Oil One ισχυρίζεται ότι δεν ευθύνεται η ίδια για την δυσοσμία. Ρίχνει, μάλιστα, την ευθύνη για την έντονη δυσοσμία της ατμόσφαιρας στη λειτουργία του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων της Ψυττάλειας. 
Όμως, με βάση τις μετρήσεις που κάνει ο σταθμός του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών από τον Νοέμβριο του 2018, προκύπτουν “αυξημένα επίπεδα βενζολίου” κατά περιόδους και ιδίως όταν οι άνεμοι είναι ασθενείς.
“Οι πρώτες ενδείξεις διερεύνησης του γεωγραφικού προσανατολισμού των πηγών εκπομπής υποδεικνύουν ενίσχυση από τον βόρειο τομέα, ενώ κατά την επικράτηση των νοτίων ανέμων (θαλάσσια επίδραση) παρατηρούνται χαμηλές συγκεντρώσεις” επισημαίνεται στην έκθεση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Να σημειωθεί ότι δήμαρχος Κερατσινίου - Δραπετσώνας αναγνωρίζοντας το πρόβλημα της δυσοσμίας δίνει συνεχή αγώνα για την απομάκρυνση όλων των βιομηχανικών εγκαταστάσεων στην περιοχή, προκειμένου να επιτευχθεί η απορρύπανση ατμόσφαιρας, όπως και της θαλάσσιας και παραθαλάσσιας περιοχής. “Πρέπει να απομακρυνθούν από τα σπίτια και τα σχολεία μας η Oil One, το τσιμεντάδικο της Lafarge και οι δεξαμενές πετρελαίου των ΕΛΠΕ”, επαναλαμβάνει ο Χρ. Βρεττάκος.
Με αφορμή την αγωγή της Oil One ύψους 500.000 ευρώ, ο ίδιος της καταλογίζει ότι “επιχειρεί να ποινικοποιήσει τον αγώνα της τοπικής κοινωνίας για ένα καλύτερο μέλλον και να στείλει παντού το μήνυμα ότι τα συμφέροντα των επιχειρηματιών βρίσκονται πάνω από τις ζωές των ανθρώπων”.
“Η κίνηση της εταιρείας δεν στρέφεται απλά στο πρόσωπο ενός δημάρχου, έχει έναν ευρύτερο στόχο: Να απειλήσει ανοιχτά όσους και όσες συνεχίζουν και τολμούν να μιλάν τη γλώσσα της αλήθειας και να παλεύουν κατά της καταστροφής της δημόσιας υγείας, του περιβάλλοντος και του τόπου τους” προσθέτει καλώντας τους δημότες σε κινητοποίηση.

Τη φωνή του ενώνει ο βουλευτής Α’ Πειραιά Θοδωρής Δρίτσας με το αίτημα του δημάρχου. Καλεί την Oil One να αποσύρει την αγωγή και να συμβάλει μαζί με τις άλλες εν δυνάμει ρυπογόνες εταιρείες που λειτουργούν με τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις τους στην Δραπετσώνα και στο Κερατσίνι στην έρευνα για τον εντοπισμό της αιτίας που προκαλεί τη δυσοσμία. Αυγή