Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011

Περίπου σαράντα μέρες μετά

Του Ζαχαρία Ζούπη, Δημ.Συμβούλου Κερατσινίου-Δραπετσώνας

            Περίπου σαράντα μέρες έχουν συμπληρωθεί από την ανάληψη των καθηκόντων του από το νέο Δήμαρχο Κερατσινίου-Δραπετσώνας Λουκά Τζανή και σε κάθε περίπτωση είναι πολύ, μα πάρα πολύ νωρίς για να βγάλει κάποιος συμπεράσματα για την πορεία και το έργο της νέας Δημοτικής Αρχής. Προσωπικά πιστεύω ότι χρειάζεται τουλάχιστον ένα διάστημα έξι έως οκτώ μηνών για να δει, να εκτιμήσει κανείς –και πάλι κατ’αρχήν- «που πάει η κατάσταση». Ωστόσο, κάποια πρώτα δείγματα γραφής έχουν ήδη φανεί και θα έλεγα ότι δε με ικανοποιούν, αντίθετα με ανησυχούν.

            Πριν αναφερθώ σε αυτά, τονίζω για άλλη μια φορά όπως τόνισα και αμέσως μετά τις εκλογές ότι εύχομαι κάθε επιτυχία στη νέα Δημοτική Αρχή. Ήταν και είναι αυτονόητη  υποχρέωσή μου ως άνθρωπος που έχει υπηρετήσει επί είκοσι χρόνια τον Δήμο Κερατσινίου ως Δημοτικός Σύμβουλος και ως Αντιδήμαρχος. Ως άνθρωπος που «πονάει», που αγαπάει την περιοχή και τον προβληματίζει το τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει το Κερατσίνι και η αναπτυξιακή καθίζηση στην ευρύτερη περιοχή. Ωστόσο από την πρώτη στιγμή τόνισα, ως αυτοδιοικητικό και πολιτικό στέλεχος που θέλει να είναι χρήσιμο και όχι αρεστό ,ότι αυτή η Δημοτική Αρχή θα έχει κάποιες εγγενείς δυσκολίες. Ως τέτοιες ενδεικτικά αναφέρω :
·       Την έλλειψη πολιτικής συγκρότησης και αυτοδιοικητικής εμπειρίας από τον νυν Δήμαρχο, χαρακτηριστικά αναγκαία για να οδηγήσεις ένα Δήμο στις δύσκολες συνθήκες της κρίσης και της «καλλικρατικής» ανασυγκρότησης.
·       Τη μεγάλη ανομοιογένεια στη σύνθεση της Κίνησης «ΚΑΛΗΜΕΡΑ» και της σημερινής διοίκησης. Αναφέρομαι σε πολιτική, ιδεολογική, αυτοδιοικητική ανομοιογένεια ανθρώπων που άλλους τους ένωσε το πρόσωπο του επικεφαλής και το αίτημα της ανανέωσης και άλλους τους συσπείρωσε στην τελική ευθεία η αίσθηση νίκης και η θέλησή συμμετοχής στη νομή της εξουσίας.
·       Την ανυπαρξία σοβαρά επεξεργασμένου προγράμματος που να στηρίζεται σε κατάλληλες μελέτες και διερευνήσεις χρηματοδότησης (όλοι θυμούνται το ανέκδοτο της υπόσχεσης για την υπογειοποίηση της Γρηγορίου Λαμπράκη)
·       Την δίχως όρια υποσχεσιολογία που υπήρξε προεκλογικά και έχει δημιουργήσει προσδοκίες σε χιλιάδες πολίτες. Δεν αναφέρομαι σε υποσχέσεις για έργα, αλλά σε παλαιοκομματικό «κλείσιμο ματιού» για διορισμούς, επιχορηγήσεις κ.α.

Μαζί με αυτές υπάρχει και μια ακόμα πολύ σημαντική. Αυτή η Δημοτική Αρχή , αυτός ο Δήμαρχος –όπως και πολλοί Δήμαρχοι- δεν εκφράζουν την πλειοψηφία των πολιτών. Με δεδομένη την τεράστια αποχή εκφράζουν περίπου το 30% του εκλογικού σώματος.

      Έχω την εντύπωση ότι σε αυτές τις 40 μέρες έχουν αρχίσει να φαίνονται αυτές οι αδυναμίες, αυτά τα προβλήματα. Ας αναφέρουμε μερικά προβλήματα:

ΠΡΩΤΟΝ: Η πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την εκλογή του Προεδρείου και των δύο επιτροπών που προβλέπονται (οικονομική και ποιότητας ζωής) κράτησε πέντε ολόκληρες ώρες, λόγω της επιμονής του Δημάρχου να μην ψηφίζονται από την παράταξη του οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης .Έτσι για κάθε εκλογή χρειάζονταν δύο και τρεις ψηφοφορίες. Ήταν φανερό ότι αυτό δεν οφείλεται στη θέληση να φανούν οι συσχετισμοί στο Δημοτικό Συμβούλιο. Αυτοί είναι γνωστοί. Οφείλεται στη θέληση του Δημάρχου να δείξει ότι υπάρχει «ενός ανδρός αρχή» και ότι οι δημοτικοί σύμβουλοί «του» υπακούουν. Έτσι, αφού παιδευόταν το Σώμα, στη συνέχεια έδινε γραμμή στη 2η ή και στην 3η ψηφοφορία να ψηφίζονται οι εκπρόσωποι της μειοψηφίας, οι οποίοι σημειωτέον θα εκλέγονταν έτσι κι αλλιώς ,έστω και με μια ψήφο στην τρίτη ψηφοφορία.

ΔΕΥΤΕΡΟΝ: Στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου έχει φανεί η αλαζονεία του κ.Λουκά Τζανή, η υποτίμηση των δημοτικών συμβούλων ακόμα και των επικεφαλής των παρατάξεων. Είναι χαρακτηριστική η γεμάτη αμετροέπεια φράση του «έχουν περάσει τα χρόνια, είσαι και άρρωστος άρα δεν καταλαβαίνεις» (!) προς τον κ Φώτη Μελά. Είναι επίσης χαρακτηριστική η ανοχή του σε φράση πρωτοφανώς αγενούς τοπικού συμβούλου της Κίνησής του που απεκάλεσε τον  Αλέκο Χρυσό «Δήμαρχο Παραμύθι» (!). Ο κύριος Τζανής μιλάει όποτε θέλει ,ακούει όποτε θέλει, διακόπτει όποτε θέλει. Αν αυτά δε δείχνουν αντίληψη ,τότε άραγε τι δείχνουν;

ΤΡΙΤΟΝ: Στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου έχει φανεί και η τάση του Προέδρου και έμπειρου αυτοδιοικητικού, πρώην Δημάρχου Δραπετσώνας Κώστα Χρονόπουλου ,ο οποίος δείχνει να αρέσκεται στο ρόλο του «λίμπερο». Φέρεται ολίγον ως Πρόεδρος και ολίγον ως Δήμαρχος. Διακόπτει όποτε θέλει και συνήθως περιπλέκει συνειδητά τις διαδικασίες. Όποτε θέλει φέρεται «χαλαρά» και όποτε θέλει σταματάει τη συζήτηση, αποφασίζει και διατάζει ότι ήρθε η ώρα της ψηφοφορίας! Τις προάλλες αποφάσισε μόνος του ότι δεν πρέπει να διεξαχθεί, η καθιερωμένη προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση. Είκοσι χρόνια Δημοτικός Σύμβουλος δεν μου έχει ξανασυμβεί.

ΤΕΤΑΡΤΟ: Ο Δήμαρχος δείχνει να μην προσπαθεί να ανοίξει τη βεντάλια υποστήριξης του Δήμου. Πάντα οι Δήμαρχοι, όλοι οι Δήμαρχοι ,όταν ήθελαν να προωθήσουν διεκδικήσεις καλούσαν όλους τους βουλευτές όλων των Κομμάτων ,τους ενημέρωναν και τους ζητούσαν στήριξη. Ο κος Λουκάς Τζανής έχει από τη μία τον Παναγιώτη Λαφαζάνη για να εμφανίζει διεκδικητικό προφίλ και από την άλλη γνωστό βουλευτή του ΠΑΣΟΚ (έχω βαρεθεί να λέω το όνομά του ) με τον οποίο κατ’αποκλειστικότητα κάνει συναντήσεις με τους διοικητές Οργανισμών (Ο.Σ.Κ Α.Ε ,ΜΕΤΡΟ Α.Ε κλπ). Πάντα βέβαια από δίπλα υπάρχει και φωτογράφος… Με τον τρόπο αυτό στενεύει το πολιτικό μέτωπο, την πολιτική-κοινωνική βάση στήριξης των διακδικήσεων του Δήμου. Φέρεται ως ανταποδίδων στον υποστηρικτή του και όχι ως Δήμαρχος.

ΠΕΜΠΤΟ: Ο κος Λουκάς Τζανής άγεται και φέρεται, δείγμα μη καλής γνώσης των θεμάτων από την μία και εγωιστικής εμμονής από την άλλη σε λάθος απόψεις, αν και η ίδια η ζωή του ανατρέπει στη συνέχεια στους ισχυρισμούς του. Επέμενε σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ότι τα έργα της «Πολιτιστικής Ακτής», της ανάπλασης των Λιπασμάτων και το Γ.Π.Σ συνδέονται απόλυτα μεταξύ τους και ότι πρέπει να συζητηθούν ενιαία. Ασφαλώς και γενικά μπορεί να πει κάποιος ότι γενικά ΄΄όλα συνδέονται με μία έννοια. Ωστόσο, το καθένα από αυτά έχει την αυτονομία του, είναι ένα ξεχωριστό θέμα. Επέμεναν σε αυτή την άποψη στελέχη της Αντιπολίτευσης .Ο κος Λουκάς Τζανής επέμενε. Τι έγινε στην επόμενη συνεδρίαση; Έφερε ξεχωριστό θέμα το Γ.Π.Σ. ,ξεχωριστό θέμα την «Πολιτιστική Ακτή» και ξεχωριστά τα θέματα που αφορούν την ανάπλαση . Χρειάστηκαν όμως ώρες επί ωρών συζητήσεις και τουλάχιστον 10 μέρες. Στο τέλος το κατάλαβε.

ΕΚΤΟ: Ξαφνικά μία μέρα ο κος Τζανής χτύπησε τις σειρήνες του «πολέμου» ,κάλεσε έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο για τα «αντιλαϊκά, καταστροφικά σχέδια του Ο.Λ.Π», έβαλε το Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίσει κατάληψη! Κάποια γνωστά blog άστραψαν και βρόντηξαν! Ο αγωνιστής Δήμαρχος μπαίνει μπροστά! Οι σύμβουλοι της «ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ» προσπάθησαν μάταια να εξηγήσουν ότι πρώτα πρέπει να γίνει διάλογος με τον Ο.Λ.Π και στη συνέχεια να υπάρξει μεθόδευση του αγώνα του αγώνα του Δήμου, αν βέβαια δεν υπήρχε συνεννόηση. Μάταια. Κανείς δεν άκουγε. Ο Δήμαρχος ήθελε απόφαση για κατάληψη ,όπως και απόφαση ότι δε νοείται διάλογος με τον «εχθρικό» Ο.Λ.Π γιατί πέρα απ’όλα τ’άλλα είναι και Α.Ε! (Αλήθεια ο ΟΣΚ, το ΜΕΤΡΟ και άλλοι Οργανισμοί που έχει έρθει σε επαφή, τι είναι;) Σα να μην έφτανε αυτό, με ανακοίνωσή της η Δημοτική Κίνηση του «ΚΑΛΗΜΕΡΑ» εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία μας χαρακτήριζε περίπου εκφραστές και υπερασπιστές του Ο.Λ.Π, υπονομευτές του αγώνα. Σημειωτέον, ότι όλα αυτά συνέβαιναν ενώ είχε συσταθεί Διαπαραταξιακή Επιτροπή ακριβώς για αυτά τα θέματα, σε δύο μέρες θα συνεδρίαζε η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και σε τρεις μέρες υπήρχε τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου!

Ποια ήταν η κατάληξη. Έγινε μια «κατάληψη παραγόντων» για επικοινωνιακούς λόγους και στο τέλος έγινε συνάντηση της Διαπαραταξιακής με τον Υπουργό Θαλάσσιων Υποθέσεων, αλλά και τον «κακό» Ο.Λ.Π .Στις εφημερίδες και τα blog γράφτηκαν σχόλια και ρεπορτάζ για τη «νίκη του Τζανή». Ανοησίες. Τρικυμία στο ποτήρι. Στη συνάντηση δεν προέκυψαν συνταρακτικά νέα δεδομένα. Πρακτικά δικαιώθηκε η γραμμή του διαλόγου και η άποψη της συνεννόησης. Ωστόσο ο Λουκάς Τζανής βαφτίζει το κρέας, ψάρι! Όλα για την επικοινωνία.

Αυτά είναι λίγα από τα παραδείγματα που θα μπορούσε να επικαλεστεί κανείς, αν και θα μπορούσε να αναφερθεί κάποιος σε παραδόξως πολλά για τόσο λίγες μέρες. Για παράδειγμα οι τοποθετήσεις των εργαζομένων και των προϊσταμένων καταγγέλλονται από τα σωματεία ως παράτυπες και παράνομες. Το Γραφείο Τύπου που συγκροτήθηκε, θυμίζει αριθμητικά το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού κ.α. Η εφαρμογή των θεσμικών αλλαγών του ΚΑΛΙΚΡΑΤΗ  καθυστερεί. Εδώ είμαστε όμως. Ας περιμένουμε. Να είμαστε όμως σαφείς. Οι πρώτες σαράντα μέρες δεν προϊδεάζουν καλή συνέχεια. Εκτός και αν γίνουν διορθωτικές κινήσεις.