Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ


από το:  Αναγέννηση          Ανακοίνωση της Δημοτικής Κίνησης «ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ»

Διαβάζοντας και λαμβάνοντας υπόψη διάφορα δημοσιεύματα και σχόλια σε εφημερίδες και blogs, δημοσιεύματα που προσπαθούν να πλήξουν στέλεχος/η της παραταξής μας, έχουμε την ηθική και πολιτική υποχρέωση να ξεκαθαρίσουμε τα εξής, όσον αφορά την υπόθεση ¨ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΣΧΙΣΤΟΥ¨.
1.    Ζητήσαμε να συζητηθεί το θέμα της οικονομικής κατάστασης του Συνδέσμου για το Νεκροταφείο του Σχιστού σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κερατσινίου – Δραπετσώνας, μετά από συνάντηση που είχαμε με το αντίστοιχο Σωματείο Εργαζομένων. Στην συνάντηση τον προηγούμενο Νοέμβριο  ενημερωθήκαμε για την δραματική μείωση του Αποθεματικού του Ταμείου του Συνδέσμου από 1.300.000 ευρώ σχεδόν στο μηδέν και για μια σειρά προβληματικές καταστάσεις που οδήγησαν το σωματείο να αποστείλει εξώδικο και να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών. Το σωματείο μας εξέφρασε ταυτόχρονα ότι η οικονομική πορεία του Συνδέσμου δημιουργεί φόβους για αδυναμία πληρωμής τους και ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα απεργούσαν και θα έκλεινε το Νεκροταφείο!

Ήταν επομένως υποχρέωση μας απέναντι στους εργαζόμενους και την τοπική κοινωνία να φέρουμε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο.   

2.    Θέσαμε την πρόταση μας στην πρώτη συνεδρίαση που μπορούσαμε, αν ληφθεί υπόψη η προεκλογική περίοδος και η μεταβατική φάση μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων της από την νέα Δημοτική Αρχή. Αποφύγαμε να δημοσιοποιήσουμε το πρόβλημα κατά την προεκλογική περίοδο και να το αξιοποιήσουμε μικροπαραταξιακά για να πλήξουμε τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Κανέλου Λάλου, ο  οποίος στήριξε αντίπαλο Συνδυασμού. Κάτι τέτοιο δεν ταίριαζε, ούτε ταιριάζει στην φιλοσοφία, την ηθική, και τα πιστεύω μας.

Σημειώνουμε, ότι θέσαμε την πρόταση μας στο Δημοτικό Συμβούλιο μετά από ομόφωνη απόφαση της Γραμματείας και της Δημοτικής Ομάδας της Κίνησης μας.

3.    Στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου όπου συζητήθηκε το θέμα,  τοποθετήθηκαν στελέχη μας με ενιαία άποψη και επιχειρηματολογία. Επρόκειτο άλλωστε για στελέχη που συμμετείχαν στην συνάντηση με το Σωματείο Εργαζομένων και είχαν επομένως τα ίδια ερεθίσματα και ακούσματα, τις ίδιες πληροφορίες. Αυτές ακριβώς και μετέφεραν στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπως είχαν χρέος και πιστεύοντας στην αξία του δημοκρατικού ελέγχου και της διαφάνειας.  

Κάθε προσπάθεια να φανεί ότι υπήρξαν στοιχεία ¨βεντέτας η ¨εμπάθειας¨ απέναντι στον Πρόεδρο του Συνδέσμου είναι συνειδητή διαστρέβλωση της αλήθειας.

Όλα τα στελέχη μας που τοποθετήθηκαν και η Δημοτική Ομάδα στο σύνολο της στάθηκαν με σοβαρότητα και επιχειρήματα ασκώντας τα δικαιώματα τους να ενημερωθούν για την προβληματική οικονομική κατάσταση στον Σύνδεσμο, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία των εργαζομένων. Αντίθετα, παρακολουθήσαμε μια αναίτια επίθεση κατά στελέχους μας για άσχετα με το προς συζήτηση θέμα, χωρίς σοβαρά επιχειρήματα και στοιχεία. Ωστόσο, ακόμα και αυτή η επίθεση του Προέδρου του Συνδέσμου αντιμετωπίστηκε με αξιοπρέπεια και ψυχραιμία, στοιχεία που ταιριάζουν σε όσους δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα.


4.    Στη συνεδρίαση δόθηκε η δυνατότητα αναλυτικής τοποθέτησης του Προέδρου του Συνδέσμου, ώστε να απαντήσει στα κοινά ουσιαστικά ερωτήματα που έθεταν το Σωματείο των Εργαζομένων και η Δημοτική Ομάδα μας. Όλοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι άκουσαν τις απαντήσεις του, όπως και άλλοι παρευρισκόμενοι εργαζόμενοι. Άλλοι θεώρησαν ότι πήραν πειστικές απαντήσεις και άλλοι όχι. Άλλοι έκριναν ότι απαντήθηκαν όλα τα ερωτήματα, και άλλοι μπορεί να έκριναν ότι δεν απαντήθηκαν. Άλλωστε το Δημοτικό Συμβούλιο δεν είναι Δικαστήριο, ούτε οι Δημοτικοί Σύμβουλοι εισαγγελείς. Άλλωστε δεν δικαζόταν κάποιος, ούτε κάποιος χαρακτήρισε οποιονδήποτε ως ανέντιμο. Πραγματοποιούταν έλεγχος όπως οφείλει να πραγματοποιεί το Δημοτικό Συμβούλιο στους Φορείς, Συνδέσμους και Διαδημοτικές Επιχειρήσεις που συμμετέχει και λυπούμαστε που κάποιοι έδειξαν την ενόχληση τους ακόμα και για αυτό.   

Σημειώνουμε ότι στο τέλος της συζήτησης καταθέσαμε ως Δημοτική κίνηση πρόταση για ανάληψη πρωτοβουλίας εκ μέρους του Δήμαρχου Λουκά Τζανή, πρωτοβουλίας κοινής σύσκεψης Προέδρου, Διοίκησης και εργαζομένων του Νεκροταφείου με τους Δημάρχους όλων των Δήμων που συμμετέχουν,  ώστε να διερευνηθούν παραπέρα τα θέματα για τα οποία οι εργαζόμενοι τοποθετήθηκαν ότι δεν πήραν απαντήσεις που τους πείθουν, τουλάχιστον για όλα.

Τονίζουμε, ότι μέχρι στιγμής ο Δήμαρχος δεν έχει υλοποιήσει αυτή την πρωτοβουλία, όπως και ότι δεν τοποθετήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ ήταν ολοκληρωμένα ενημερωμένος από τους εργαζόμενους.

Αυτή είναι αλήθεια για την παρέμβαση της ¨ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ¨ σχετικά με τα προβλήματα του Συνδέσμου για το Νεκροταφείου. Ήταν παρέμβαση που κατέδειξε την ευαισθησία μας απέναντι σε προβλήματα που μας θέτουν εργαζόμενοι, την πίστη μας στον έλεγχο και την διαφάνεια.

Κάθε άλλη προσέγγιση διαστρεβλώνει τα γεγονότα, επιδιώκει να μεταθέσει αλλού την συζήτηση και να δημιουργήσει ψευδή εικόνα για τοποθετήσεις και προθέσεις.

Κάτι τέτοιο δεν θα το επιτρέψουμε…