Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Συμπαραστάτης του δημότη και ένα κείμενο του Γ. Τσιρίδη για το ...Δημοτικό συμβούλιο!

Τελικά είναι θέμα σημαντικό!
 Τους απασχολεί όλους ή τουλάχιστον, όσους ασχολούνται! 
Παρακάτω ένα κείμενο του Γ. Τσιρίδη! για το δημοτικό συμβούλιο της Παρασκευής, αλλά με τη σκέψη στο συμβούλιο της Δευτέρας!

Το θέμα: ο συμπαραστάτης του Δημότη.
 Γράφτηκαν πολλά, κάποια κείμενα ίσως και με δόση υπερβολής, κείμενα καρδιάς όμως, όσον μας αφορά.
Στην υπόθεση αυτή όλα έγιναν ανάποδα! Η προκήρυξη βιαστική και ασαφής, η δημοτική αρχή αμήχανη χωρίς πρωτοβουλίες, με εγωιστική στάση, η  αντιπολίτευση χωρίς ενιαία θέση, αλλά με καταγεγραμμένη προσπάθεια να υπάρξει συζήτηση για ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής "εγνωσμένου κύρους", οι υπόλοιποι αδιάφοροι!
Δεν ανταποκρίθηκε κανείς στα καλέσματα και στις ιδέες, όλοι ταμπουρωμένοι πίσω από τις σκέψεις τους, τις ιδέες τους...τις δεσμεύσεις τους, το όραμα τους!
Και σήμερα τι έχουμε; Καμία επίσημη υποψηφιότητα, τουλάχιστον τίποτα δεν έχει ανακοινωθεί, ονόματα να σέρνονται στην ατμόσφαιρα, το όνομα ενός γνωστού προσώπου στην τοπική κοινωνία να αναφέρεται σε κάθε συζήτηση με θετική ή αρνητική διάθεση και ουσιαστικά μια υποβάθμιση της όλης διαδικασίας σε διεκπαιρεωτική υπόθεση!
Βέβαια μεγάλος χαμένος από αυτή τη διαδικασία θα είναι ο πολίτης, που ίσως να μην έχει το συμπαραστάτη που ονειρεύτηκε ο νομοθέτης, και συμφωνούμε στο σημείο αυτό με το κείμενο του Γ.Τ.  . 
Τις πρωτοβουλίες όμως σε αυτή την περίπτωση πρέπει να τις παίρνει κυρίως αυτός που έχει το πεπόνι! Αυτός που σε άλλες  περιπτώσεις κινήθηκε πιο γρήγορα απ΄το αναμενόμενο και με κάθε ευκαιρία, διακηρύσσει την πίστη του για διαφάνεια, για ισότητα, για ίσες ευκαιρίες για όλους. Αυτός τελικά  που θεωρεί εαυτόν διαφορετικό από το "τοπικό πολιτικό κατεστημένο" και είναι αντίθετος σε κινήσεις τακτικής.
Η στάση του στο θέμα του συμπαραστάτη, αφήνει σε όλους εμάς τα περιθώρια, επειδή είμαστε και "!κακοπροαίρετοι" να σκεφτόμαστε ότι δεν έχει και ξεκάθαρη θέση-πρόταση, ή ότι σκέπτεται σοβαρά τον "δερβένακα" που θα βάλει πάνω από το κεφάλι του, ή ακόμα η πρόταση που έχει κατά νου δεν αντέχει σε κατά πρόσωπο διαβούλευση, γιατί σε άλλη περίπτωση, αν είχε το μαχαίρι σίγουρα θα  είχε πάρει πρωτοβουλίες έγκαιρα και κυρίως πρωτοβουλίες προοπτικής... Εκτός βέβαια, εάν έχει κρυμμένο κάποιον άσσο στο μανίκι του!

 (από το blog του Γ. Τσιρίδη). Ξανά δημοτικό συμβούλιο σήμερα (συνέχεια του συμβουλίου της Τρίτης) και ξανά δημοτικό συμβούλιο τη Δευτέρα με θέμα που καίει: τον "Συμπαραστάτη του Δημότη"
.
Το δημοτικό συμβούλιο της Τρίτης τελείωσε στις 2.30 το πρωί χωρίς να έχει καλά-καλά αρχίσει. Θα συνεχιστεί σήμερα Παρασκευή. Και υπάρχει ήδη πρόσκληση για νέο δημοτικό συμβούλιο για τη Δευτέρα που είναι και η τελευταία μέρα (28/2/11) για εκλογή Συμπαραστάτη του Δημότη.
.
Το θέμα αυτό τρελαίνει πολλούς και στην συμπολίτευση που τον προτείνει και στην αντιπολίτευση που τον απορρίπτει. Όχι συλλήβδην βέβαια. Ούτε ΟΛΗ η συμπολίτευση τον θέλει ούτε ΟΛΗ η αντιπολίτευση τον απορρίπτει. Και η σχετική ψηφοφορία θα κρίνει πολλούς και πολλά.
.
Για το συνδυασμό Αναγέννηση η επιλογή Λάλου μοιάζει casus belli για μερικούς και δείγμα ηττοπαθούς συμπεριφοράς για μερικούς άλλους. Όμως υπάρχει και η ανάγκη να προκύψει Συμπαραστάτης του Δημότη. Θα μπορέσει η αντιπολίτευση να αντέξει το βάρος να στερήσει τον δημότη από ένα συμπαραστάτη που θα ήταν σίγουρα υπέρ του;
.
Πάντως το πλεονέκτημα εκείνων που θα στερήσουν τον δημότη από τον θεσμό, είτε είναι η διοίκηση είτε η αντιπολίτευση, είναι ότι ο δημότης δεν ξέρει τι θα χάσει. Καθώς ο θεσμός είναι νέος, ο πολίτης δεν ξέρει πόσο σημαντικός θα ήταν ο "Συμπαραστάτης του Δημότη" για την καθημερινότητά του με αποτέλεσμα να μην διαμαρτυρηθεί γιατί κάποιος του τον στέρησε. 
Έτσι όμως, χωρίς πίεση ισχυρή, χωρίς διαμορφωμένη κοινή γνώμη, τα πολιτικά παιχνίδια μπορούν να παίζονται στην πλάτη του, είτε από τη διοίκηση είτε από την αντιπολίτευση που με τον τρόπο που χειρίζονται το θέμα κινδυνεύουν να στερήσουν τον δημότη από ένα φιλολαϊκό θεσμό.