Σύμφωνα με ενημέρωση από το Δήμο Πηγή ο δήμαρχος κατέθεσε τρεις προτάσεις, "καινοτόμες" χαρακτηρίζονται για τον εθελοντισμό και τη δημιουργία Κέντρου Εθελοντικής Εργασίας, για την κινητικότητα υπαλλήλων Δήμου-ΝΠΔΔ και για ανάπτυξη Ανώνυμης Εταιρείας κατά την διάρκεια της σύσκεψης των Δημάρχων του Λεκανοπεδίου, με τον Υπουργό Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης & Αποκέντρωσης κ. Γιάννη Ραγκούση.
"Τρεις καινοτόμες προτάσεις κατέθεσε ο Δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας κ. Λουκάς Τζανής, κατά την διάρκεια της σύσκεψης των Δημάρχων του Λεκανοπεδίου, με τον Υπουργό Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης & Αποκέντρωσης κ. Γιάννη Ραγκούση. Τρεις πρωτοποριακές, αλλά και απόλυτα εφικτές παρεμβάσεις, που έχουν σαν στόχο την αναβάθμιση του θεσμού προς όφελος των πολιτών και παράγουν πολιτική, σε μια εποχή που η Αυτοδιοίκηση διανύει μια πολύ δύσκολη περίοδο, λόγω της συνολικότερης οικονομικής δυσπραγίας, η οποία κινδυνεύει ν’ αποτελέσει τροχοπέδη για την ομαλή ανάπτυξη στην πράξη της φιλόδοξης διοικητικής μεταρρύθμισης (Καλλικράτης). Ο Δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας κ. Λουκάς Τζανής κατά την διάρκεια της σύσκεψης τόνισε μεταξύ άλλων:
ΠΡΟΤΑΣΗ 1:
«Ένα πολύ σημαντικό ζήτημα που θα προκύψει τα επόμενα χρόνια στην Αυτοδιοίκηση είναι αυτό του Εθελοντισμού. Σαν Δήμοι στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής, που όλοι ευαγγελιζόμαστε, πρέπει να αναπτυχθούμε στον συγκεκριμένο τομέα, ο οποίος αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε νηπιακό επίπεδο. Σκοπεύουμε να φτιάξουμε ένα Κέντρο Εθελοντικής Εργασίας, το οποίο αποτέλεσε για εμάς προγραμματική δέσμευση. Θα πρέπει και το Υπουργείο να ασχοληθεί πιο διεξοδικά με το θέμα του Εθελοντισμού, στο πλαίσιο της άσκησης κοινωνικής πολιτικής, προς όφελος των πολιτών. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν σήμερα πολίτες που θέλουν να προσφέρουν αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες τους, ιδιαίτερα σε θέματα Κοινωνικής πολιτικής και να μην τους το επιτρέπει το θεσμικό πλαίσιο. Ο εθελοντισμός είναι μια πράξη μέσα από την οποία οι άνθρωποι αποκτούν νέες δεξιότητες και βοηθούνται να είναι ενεργοί πολίτες στην κοινωνία που ζουν».
ΠΡΟΤΑΣΗ 2:
«Πρέπει να εξετάσουμε τη δυνατότητα της αξιοποίησης των υπαλλήλων, βάσει των πραγματικών λειτουργικών αναγκών μας. Θα πρέπει ο Δήμος και τα νομικά πρόσωπα, να θεωρούνται ως ένας ενιαίος εργασιακός χώρος. Αυτή την στιγμή δεν υπάρχει η δυνατότητα αμοιβαίας ή μη κινητικότητας υπαλλήλων από τον Δήμο προς τα νομικά πρόσωπα. Θα πρέπει να κατακτήσουμε θεσμικά τη λειτουργική επάρκεια όλων των δομών του Δήμου. Μέσω αυτής να αναβαθμιστεί αφενός η ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρουμε στους πολίτες και αφετέρου να διασφαλιστεί και η εργασία των εργαζομένων στο Δήμο. Το συγκεκριμένο ζήτημα το αντιμετωπίσαμε, στο Δημοτικό Κολυμβητήριο, όπου έληξε η σύμβαση αριθμού εργαζομένων και δεν είχαμε το δικαίωμα να στείλουμε εκεί εργαζόμενους από άλλες υπηρεσίες, λόγω νομικού κωλύματος».
ΠΡΟΤΑΣΗ 3:
«Μιας και μιλάμε για Δήμους που πρέπει να σκέφτονται κοινωνικά και επιχειρηματικά, αναζητώντας όλο και περισσότερα έσοδα μέσα από μία ανθρωποκεντρική ανάπτυξη, σαν Δήμος προσανατολιζόμαστε να αναπτύξουμε την Ανώνυμη Εταιρεία μας. Το Κερατσίνι και η Δραπετσώνα έχουν κάποιους χώρους προς αξιοποίηση (ψυχαγωγία, διασκέδαση, δημιουργικό ελεύθερο χρόνο κλπ) και η οικονομική συγκυρία μας οδηγεί, είτε το θέλουμε, είτε όχι να δραστηριοποιηθούμε πάνω στο πνεύμα των συνεργασιών με όλους τους φορείς. Ωστόσο βάσει του σημερινού νομικού πλαισίου δεν μας δίνεται η δυνατότητα να μπορούμε ν’ αλλάζουμε τους συμμέτοχους με την Ανώνυμη Εταιρεία του Δήμου, ΠΑΝΤΑ υπό την αιγίδα και τον έλεγχο του Δήμου και αυτό θα δημιουργήσει ανυπέρβλητα εμπόδια. Ζητάμε να υπάρχει δυνατότητα δημιουργίας εταιρικών μορφών αναπτυξιακού χαρακτήρα προς όφελος των πολιτών, έτσι ώστε να υπάρχει μια ευελιξία και το κυριότερο ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ, στο θέμα των φορέων που θα θέλουν και θα μπορούν να συνεργαστούν με τον Δήμο. Με τα τωρινά εταιρικά σχήματα ο Δήμος κινδυνεύει να γίνει φτωχός συγγενής συμμέτοχος, οποιουδήποτε ισχυρού οικονομικά ιδιώτη θελήσει να επενδύσει με τους δικούς του όρους. Εμείς θέλουμε ΑΝΑΠΤΥΞΗ, με τους δικούς μας όρους».