Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2021

Για τις "απευθείας αναθέσεις" στους δήμους...


Παρέμβαση της δημοτικής κίνησης «ΑλλάΖουμε» του Δήμου Κερατσινίου Δραπετσώνας με επικεφαλής τον Παντ. Καμά.

Με ανακοίνωσή της η δημοτική κίνηση «ΑλλάΖουμε» του Δήμου Κερατσινίου – Δραπετσώνας επικρίνει την αύξηση του ποσού στις απευθείας αναθέσεις στους δήμους της χώρας. Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Τροποποιείται ό νόμος που δίνει το δικαίωμα στους δημάρχους για απευθείας αναθέσεις και, μην χαίρεστε άδικα, αυξάνει αντί να μηδενίζει το ποσόν με το οποίο οι δήμαρχοι αναθέτουν εργασίες ή προμήθειες σε όποιον θέλουν, από τις 20 χιλιάδες ευρώ στις 30 χιλιάδες ευρώ.

Αν και δεν επιβαρύνεται η εθνική οικονομία με πληθωρισμό, η αύξηση του δικαιώματος σπατάλης κατά 50% μόνον σαν «προσωπικό» δωράκι προς τους δήμαρχους γίνεται κατανοητό. Στον δικό μας δήμο για παράδειγμα οι κατευθείαν αναθέσεις του 2020 που υπερέβησαν όπως έχουμε καταγγείλει τις 900 χιλιάδες ευρώ, θα μπορούσαν αυτομάτως να γίνουν 1,5 εκατομμύριο ευρώ.
Οι απευθείας αναθέσεις, όλοι το γνωρίζουμε καλά, ανήκουν στην ευρύχωρη σκοτεινή πλευρά της οικονομικής διαχείρισης δημόσιου χρήματος.
 Θεωρούμε ότι οι προμήθειες των δήμων πρέπει να περνούν από διαγωνισμούς για να επιτυγχάνεται η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη οικονομία και η κατ’ εξαίρεση δυνατότητα για έκτακτες δαπάνες με απευθείας ανάθεση πρέπει να είναι πολύ περιορισμένη με «ταβάνι» στο συνολικό ποσόν ανά έτος.
Η κυβέρνηση νομοθετεί εμφορούμενη από την παραδοσιακή ρουσφετολογική αντίληψη, δυστυχώς με την σύμφωνη γνώμη ή την σιωπηρή αποδοχή των δημοτικών αρχόντων.

Αποτελεί χρέος μας η καταγγελία τέτοιων νομοθετήσεων.
Αποτελεί χρέος μας η στενή παρακολούθηση των απευθείας αναθέσεων που πραγματοποιεί ο δήμαρχος μας.
Αποτελεί χρέος μας η δέσμευση ότι ως δημοτική αρχή δεν θα κάνουμε χρήση αυτού του ύπουλου δικαιώματος».