Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2021

Οι επικεφαλής συζητούν!


Την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2021 και ώρα 18:30 στο γραφείο Δημάρχου οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων θα συζητήσουν μετά από πρόσκληση του δημάρχου.

Το θέμα της συζήτησης είναι τα σκουπίδια, ή αλλιώς διαχείριση των απορριμμάτων!  Οι λεπτομέρειες είναι γνωστές. Σύμφωνα με το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) προβλέπονται 2 μεγάλες μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων (ΜΕΑ) στο λεκανοπέδιο μία στη Φυλή και μία στην ενότητα Πειραιά (Σχιστό), οι οποίες θα γίνουν με ΣΔΙΤ και μία μικρή στο Γραμματικό. Ήδη βγήκε ο διαγωνισμός για τη μικρή μονάδα στο Γραμματικό. Από μέρα σε μέρα αναμένονται οι επόμενες κινήσεις της περιφέρειας. 

Ενδιαφέρον θα είχε, μετά από τη συζήτηση των επικεφαλής, να δημοσιευτεί ο κατάλογος των ενεργειών και επαφών που έγιναν όλο το προηγούμενο διάστημα για τη διαχείριση των απορριμμάτων (από την τελευταία συνάντηση τους για το ίδιο θέμα), και να ενημερωθούν οι δημότες για τις τελευταίες εξελίξεις και τις επόμενες κινήσεις. 

Επιπλέον,  η πρόσκληση αναφέρει ότι οι επικεφαλής θα συζητήσουν και "όποιο άλλο σοβαρό θέμα θελήσουν" να θέσουν
Σοβαρά θέματα, που μπορούν να τεθούν, θέματα των οποίων η εξέλιξη μπορεί να είναι γνωστή στους επικεφαλής, αλλά δεν τα γνωρίζουν οι δημότες, είναι:
Το τελευταίο παραδοτέο Π.5 των μετρήσεων του Δημόκριτου γιατί δεν έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του δήμου, όπως όλα τα προηγούμενα; Ενημέρωση για την απαλλοτρίωση της περιοχής των Λιπασμάτων (έχει ασκηθεί παρέμβαση στο συμβούλιο της επικρατείας υπέρ της απόφασης του περιφερειακού συμβουλίου, έκανε το ίδιο και η περιφέρεια, πότε αναμένεται η απόφαση κλπ;)! Πότε ξεκινά η έρευνα του ΑΠΘ για την αξιολόγηση των μετρήσεων του Δημόκριτου και του Αστεροσκοπείου για το θέμα της δυσοσμίας; Ή ακόμα το χρονοδιάγραμμα παράδοσης των έργων(πεζοδρόμια σχολείων, έργο στο Καστράκι), η στελέχωση του Κέντρου υγείας, το σχέδιο για το πράσινο στην πόλη κλπ. Για τα θέματα αυτά, δυστυχώς, δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση!

Πάντως, οι επικεφαλής συζητούν και καλά κάνουν! Ήταν να μην αρχίσουν (στην προηγούμενη δημοτική θητεία έγιναν ελάχιστες συναντήσεις των επικεφαλής)!  Βέβαια, δεν συζητούν για τη συζήτηση, για να καταγράψουν ώρες... Συζητούν γιατί υπάρχουν σοβαρά θέματα. Ζητήματα που θα αλλάξουν τη μορφή της πόλης που θα παραδοθεί στην επόμενη γενιά! 
Όμως, πρέπει να υπάρξει και το επόμενο βήμα! π.χ. Επίσημη ενημέρωση της κοινής γνώμης, δράσεις, με στόχο την ευαισθητοποίηση την επαγρύπνηση και την ανατροπή των σχεδίων  για τα μεγάλα προβλήματα της περιοχής...