Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2021

Τα όμορφα γκράφιτι στη ΝΑΦΘΑ Χαραυγής - ένα σταγονίσιο βίντεο

Συντάκτης Λάκης Ιγνατιάδης,      stagona4u

Η επίσκεψη: Τρεις καλοί φίλοι (Λάκης, Νίκος κι Οδυσσέας ) πήγαν να φάνε το σταφύλι την Κυριακή 7.2 στη ΝΑΦΘΑ. Αποτέλεσμα της επίσκεψης αυτής είναι ένα βίντεο (6.40') με φωτογραφίες που υπάρχει στο τέλος.

Τι εστί ΝΑΦΘΑ; Μία πρώην βιομηχανία που παρήγαγε ναφθαλίνη. Τα τελευταία 25 χρόνια όταν οι ντόπιοι λένε ΝΑΦΘΑ εννοούν μία δημοτική έκταση 1.7 περίπου στρεμμάτων που βρίσκεται επί της Προποντίδας στην δυτική άκρη της Χαραυγής Κερατσινίου απέναντι από τον Νέο Μόλο Δραπετσώνας και πάνω από την παραλιακή περιφερειακή λεωφόρο. Εκεί μέσα υπάρχουν 7 κτίρια και 2 δεξαμενές. Αυτό πάντως που αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι για ένα τέταρτο του αιώνα ο Δήμος στο δια ταύτα εγκατέλειψε στην μοίρα του αυτόν τον χώρο που του ανήκει. 

Μικρό ιστορικό: Μάθαμε από την προφορική ιστορία ότι ο χώρος αγοράστηκε από το δήμαρχο Χάσκα το 1996 σε μία δημοπρασία της χρεωκοπημένης ΝΑΦΘΑ με ένα ποσό περίπου 180 εκ. δραχμών. 
Στη συνέχεια μέσω του προγράμματος Urban έγινε η πρώτη ανακαίνιση με στόχο να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας με οτιδήποτε θα στεγαζόταν εκεί. Επί Μελά έγινε η δεύτερη ανακαίνιση λόγω των ζημιών που προκάλεσε ο σεισμός της Πάρνηθας το ’99. Και τέλος επί Σαράφογλου έγιναν κάποιες ακόμα προσπάθειες για να αξιοποιηθεί αυτός ο χώρος. 
Κρίμα όμως δεν είναι που στην τελική τόσα πολλά εκατομμύρια ξοδεύτηκαν για ένα ολοστρόγγυλο μηδέν εις το πηλίκον; Και όχι μόνο αυτό αλλά τον δις ανακαινισμένο χώρο δεν φρόντισαν οι δημοτικές αρχές να φυλάσσεται, με αποτέλεσμα να λεηλατηθεί αγρίως έως εκεί που δεν έπαιρνε άλλο. Να σημειώσουμε επίσης και μία ιδέα που έριξε κάποια στιγμή στα τραπέζι μια ομάδα εργαζόμενων του δήμου. Ζητούσαν λοιπόν, να δοθεί ένα από τα κτίρια στο σωματείο τους για να τον κάνουν λέσχη και στέκι τους. Παρόλο που ο Σαράφογλου αποδέχθηκε την πρόταση και μερεμέτισε ένα κτίριο τελικά το Διοικητικό Συμβούλιο του σωματείου των εργαζομένων του Δήμου δεν συμφώνησε κι έτσι ούτε αυτή η ενδιαφέρουσα πρόταση περπάτησε.
Διδάσκει η ιστορία;
 η συνέχεια του άρθρου εδώ!


ένα σταγονίσιο βίντεο με εικόνες από τη ΝΑΦΘΑ