Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2020

"πόλεμος" για τα led

"Πόλεμος" έχει ξεσπάσει μεταξύ δημοτικής αρχής και της δημοτικής κίνησης "αλλάζουμε" για την τοποθέτηση λαμπτήρων τεχνολογίας led στους δρόμους της πόλης.
 Η δημοτική αρχή με ανακοίνωση της αναφέρεται στη σπουδαιότητα του έργου, σχολιάζοντας τις θέσεις δύο υποψηφίων δημάρχων, με σκωπτική διάθεση, χωρίς να αναφέρει τα ονόματα τους. 
Αμέσως αντέδρασε στην ανακοίνωση της δημοτικής αρχής ο Παντ. Καμάς, ο οποίος θεωρεί ως καλύτερη λύση τις ενεργειακές κοινότητες, και τα φωτοβολταϊκά πάρκα και συστήματα. Και, επιπλέον, τονίζει ότι με αυτή τη σύμβαση η δημοτική αρχή "ιδιωτικοποίησε"  τον οδοφωτισμό,  λέγοντας ότι λάμπει δεν είναι χρυσός
 
Το θέμα που βάζει η ανακοίνωση της δημοτικής αρχής είναι σημαντικό! Η συζήτηση μόλις ξεκίνησε! Σε κάθε περίπτωση όμως, όταν  στη δημόσια αντιπαράθεση αναφέρεται ότι "οι δύο υποψήφιοι δήμαρχοι εκπροσωπούν το χθες", πρέπει να γράφονται και τα ονόματα τους ή δημοσιοποιούνται τα κείμενα που προκάλεσαν την ανακοίνωση.  Αλλιώς τους παίρνει όλους η μπάλα και δεν τους δίνεται το δικαίωμα να τοποθετηθούν και να αντικρούσουν! 
 
 
Η ανακοίνωση της δημοτικής αρχής:

<ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ ΣΗΜΕΙΩΣΑΤΕ 2
 
Ένα από τα πιο σημαντικά έργα της προηγούμενης δημοτικής θητείας ήταν η μετατροπή του οδοφωτισμού της πόλης σε LED. Ένα έργο που μετέτρεψε την πόλη σε πιο φωτεινή άρα πιο ασφαλή, με πολλά περιβαλλοντικά αλλά και οικονομικά οφέλη. Ξεκίνησε το Γενάρη του 2019 με δάνειο 2.000.000€ για 10 χρόνια και με απόσβεση της επένδυσης λόγω μειωμένης δαπάνης για το ηλεκτρικό ρεύμα σε 5 χρόνια.
 
Δεν μπορώ να ξεχάσω ότι ένας από τους υποψηφίους Δημάρχους έλεγε πριν τις εκλογές του 2019 ότι αν εκείνος γίνει Δήμαρχος επειδή εκφράζει το μέλλον σε αντίθεση με μένα που εκφράζω το χθες, θα άλλαζε τον οδοφωτισμό της πόλης, θα τον μετέτρεπε σε LED γιατί θα έχουμε σοβαρά περιβαλλοντικά οφέλη. Δεν είχε δει ίσως, γιατί δεν περπατούσε στην πόλη, ότι το έργο που οραματιζόταν είχε ήδη ξεκινήσει.Ένας άλλος από τους υποψήφιους Δημάρχους λέει σήμερα εκφράζοντας και κείνος το μέλλον σε αντίθεση με μένα που εκφράζω το χθες, ότι αν είχε εκλεγεί εκείνος Δήμαρχος δεν θα προχωρούσε σε αυτή την παρέμβαση γιατί δεν είναι υψηλής προτεραιότητας, γιατί δεν κάνει άμεση απόσβεση και γιατί σε τελευταία ανάλυση αύριο θα υπάρξει και άλλο σύστημα που θα αντικαταστήσει τα LED και θα δίνει καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα.
 
Και οι 2 υποψήφιοι κατά τη γνώμη μου εκπροσωπούν το Χθες.
Ο ένας παρουσιάζοντας ως δική του σύλληψη ένα έργο που ήδη εφαρμοζόταν στην πόλη. Ο άλλος για να αποδομήσει ένα έργο της Δημοτικής Αρχής με πολλαπλά οφέλη που το χαίρονται οι δημότες, στην ουσία αρνείται την πρόοδο. Εκπροσωπώντας το μέλλον με βάση τη λογική του θα έπρεπε σήμερα αν αυτή η λογική εφαρμοζόταν να κινούμαστε ακόμα με κάρο, γιατί το τρένο που θα λειτουργούσε με ατμομηχανή, θα το αντικαθιστούσε αύριο το τρένο με ντιζελομηχανή, το οποίο με τη σειρά του θα το αντικαθιστούσε αύριο το τρένο που κινείται με ηλεκτρική ενέργεια, το οποίο με τη σειρά του αύριο θα το αντικαθιστούσε το τρένο που κινείται με τη βοήθεια μαγνητών.
Συνάδελφοι, στην προσπάθεια σας να αποδομήσετε το έργο της παρούσας Δημοτικής Αρχής τουλάχιστον συντονιστείτε.


Η ανακοίνωση του Παντ. Καμά
 
ΛΑΓΟΣ ΤΗ ΦΤΕΡΗ ΕΣΕΙΕ, ΚΑΚΟ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΙΟΥ ΤΟΥ.!
 
Συνεχίζει ο κος Βρεττάκος και σήμερα να μας προκαλεί για τα LED.
Ας το πάρουμε από την Αρχή .
Ο κος Βρεττάκος είναι Δήμαρχος 6 χρόνια . Δεν εκλέχθηκε περισυ.
Όφειλε όταν ο Δήμος αντιμετωπίζει μια δαπάνη 1.000.000 ευρώ ετησίως για τη ΔΕΗ, να βρει τις καλύτερες λύσεις για την απομείωση της.
Ποια είναι η καλύτερη Λύση. Οι ενεργειακές κοινότητες, και τα φωτοβολταϊκά πάρκα και συστήματα . Τι θα είχε πετύχει; Να έχει σχεδόν μηδενικές αποδόσεις στη ΔΕΗ.
Αντί αυτού τι έκανε; Ιδιωτικοποίησε τον οδοφωτισμο.
Τα Led είναι μια προμήθεια υλικού. Έγινε με δανεισμό κατά 2.000.000 ευρώ και με 1.000.000 ευρώ δικά μας χρήματα.
Ο ανάδοχος μαζί με την εγκατάσταση, παίρνει και τη συντήρηση. Τι μας αποφέρει; Θεωρητικά 500.000 ευρώ ετησίως. Θεωρητικά γιατί ακόμα δεν ξέρουμε. Δεν έχει γίνει λογαριασμός.
Έχασε 6 χρόνια για να μηδενίσει τα έξοδα του Δήμου για οδοφωτισμο. Χάνει αλλά έξι χρόνια όχι για να μηδενίσει τα κόστη αλλά για να αποσβέσει όσα χρήματα διέθεσε.
Τολμάω να σας πω με ασφάλεια. Ότι σε λιγότερο από 6 χρόνια τα Led θα είναι παρωχημενα, εδώ είμαστε, θα έχουμε φωτοβολταϊκό φωτισμό αμιγώς, αφού θα έχουν τελειοποιηθεί τα συστήματα τέτοιου είδους φωτισμού .
Ποιος είναι το χθες λοιπόν; Και ποιος κουβαλάει τον Αραμπα;