Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2020

Ένα σχόλιο για το έρημο το Σχιστό.


Ένα σχόλιο για το έρημο το Σχιστό. 
του Ν. Μπελαβίλα, ανάρτηση στο fb

Τούτες τις ημέρες ο Πειραιάς ταλαιπωρείται για άλλη μια φορά, με τα σκουπίδια. 
Με αποτέλεσμα να θυμόμαστε μιάν άλλη εποχή και ένα μεγάλο αυτοδιοικητικό κίνημα για το περιβάλλον: το κίνημα της «Χαβούζας» στο Κερατσίνι και στον Αη Γιάννη Ρέντη. 
Αυτό έφερε την υποχώρηση της κυβέρνησης Καραμανλή και επέβαλε την αλλαγή στρατηγικής για τα λύματα του λεκανοπεδίου που ως τότε έπεφταν χύδην στον Ακροκέραμο και στον Κηφισό. Οι μεγάλες κινητοποιήσεις, οι συγκρούσεις εβδομάδων στους δρόμους του Πειραιά προκάλεσε εν τέλει στην κατασκευή του πρώτου εργοστασίου βιολογικού καθαρισμού στην Ψυττάλεια και την αναβίωση της θάλασσας του Σαρωνικού.
 
 Η δραματική εξέλιξη όμως ήταν η εξής: Ενώ τότε όλος ο τεχνικός κόσμος πρότεινε την κατασκευή όχι ενός αλλά πολλών περιφερειακών μονάδων βιολογικού καθαρισμού, τελικά επιβαρύνθηκε μόνο ο Πειραιάς και ειδικά το Πέραμα και το Κερατσίνι, καθώς η μοναδική εγκατάσταση έγινε απέναντι τους. Μόλις πρόπερσι, αποτράπηκε να χυθούν στην Ψυττάλεια και τα απόβλητα του νότιου Ευβοϊκού διασχίζοντας σαράντα χιλιόμετρα αγωγών! Ας είναι καλά ο πρώην περιφερειάρχης Γιώργος Γαβρίλης και να κατασκευαστεί δεύτερος βιολογικός καθαρισμός εκεί.

Το ίδιο φοβόμαστε ότι θα συμβεί και στις μέρες μας με τα σκουπίδια. Η διοίκηση λέει ναι στις περιφερειακές μονάδες αλλά ουσιαστικά μόνο δύο προκρίνονται πάλι στο Σχιστό και Φυλή. Λέει ναι στην ανακύκλωση αλλά και η καύση σκουπιδιών έρχεται από το παράθυρο η δε ανακύκλωση παίρνει μυστηριωδώς φωτιά κάθε τρεις και λίγο σε μάντρες του Ασπρόπυργου. Δεν βάλαμε μυαλό από αυτό που έχει πάθει ο Βόλος από τη στάχτη και τις διοξίνες της καύσης. Τώρα θέλουμε να μεταφέρουμε το μοντέλο της καύσης στην Αθήνα και στον Πειραιά.

Κλείνω με μια μικρή εικονογραφημένη ιστορία για την ιστορική ακρίβεια των γεγονότων:
Στην πρώτη φωτό οι αστυνομικές δυνάμεις ετοιμάζονται να χτυπήσουν χιλιάδες Πειραιωτες που διαδηλώνουν με επικεφαλής τον δήμαρχο Κερατσινίου Χρήστος Φωτίου για να σταματήσει το έργο της χαβούζας στα Λακκώματα Σχιστού τον Ιούνιο 1977. (αρχείο Χρήστου Φωτίου).
Στη δεύτερη φωτό, ("Βήμα" 4.6.1980) η Μελίνα Μερκούρη βρίσκεται δίπλα κατοίκους και στον δήμαρχο Αγίου Ιωάννη Ρέντη Γιάννη Γρύλλη που κάνουν απεργία πείνας διαδηλώνουν στην λεωφόρο Κηφισού για να μη λειτουργήσει εκεί η άλλη χαβούζα και τραυματίζεται από την αστυνομία τον Ιούνιο 1980.