Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2020

''Όχι στα σχέδια για μονάδα αποβλήτων στο Σχιστό"!

Κάθε μέρα που περνάει τα όχι γίνονται περισσότερα. Σήμερα η
"ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ" με ανακοίνωση της δηλώνει την κατηγορηματική αντίθεση της για το σχέδιο να δημιουργηθεί
μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων στο Σχιστό!
 
 η ανακοίνωση:
''Όχι» στα σχέδια κυβέρνησης - Περιφέρειας για μονάδα αποβλήτων στο Σχιστό"!
 
Την ώρα που το δεύτερο κύμα πανδημίας "σαρώνει" την περιοχή μας και όλη την Ελλάδα, λόγω της εγκληματικής πολιτικής της κυβέρνησης που δεν έχει πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο για τη θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας και συνολικά για την προστασία της υγείας του λαού, η κυβέρνηση και η περιφερειακή αρχή της ΝΔ προχωρούν στη δημιουργία Μονάδας Αποβλήτων στο Σχιστό!
Εκεί θα επεξεργάζονται σύμμεικτα απορρίμματα, δηλαδή τα σκουπίδια χωρίς διαλογή, όπως τα πετάμε στον κάδο, από την επεξεργασία των οποίων παράγονται κυρίως καύσιμα σκουπίδια και υπολείμματα, που όλα θα καίγονται: Άλλα σε τσιμεντοβιομηχανίες και άλλα σε εργοστάσια καύσης.
 
Κυβέρνηση και Περιφέρεια θέλουν να φτιάξουν μια ακόμα υγειονομική βόμβα σε Πέραμα, Δραπετσώνα και Κερατσίνι, δίπλα σε αυτές των καζανιών του θανάτου.
 Στην μπόχα και τις καρκινογόνες ουσίες από τα καζάνια, θα προστεθούν η βρώμα και οι κίνδυνοι για την υγεία των λαϊκών στρωμάτων, από τα σκουπίδια που θα συγκεντρώνονται και θα επεξεργάζονται στη Μονάδα Επεξεργασμένων Απορριμμάτων (ΜΕΑ). Και όλα αυτά δίπλα στη Δομή προσφύγων στο Σχιστό, όπου διαμένουν χιλιάδες ξεριζωμένοι λόγω της πολιτικής εγκλωβισμού της κυβέρνησης και της ΕΕ, και μάλιστα σε απαράδεκτες συνθήκες.

Όλα αυτά τα χρόνια, όλες οι κυβερνήσεις και οι περιφερειακές αρχές, ΝΔ (Πατούλη), ΣΥΡΙΖΑ (Δούρου) και ΠΑΣΟΚ (Σγουρός), άνοιξαν το δρόμο για τη νέα υγειονομική βόμβα στο Σχιστό. 
Είναι αυτοί που διαιώνισαν το εγκληματικό, καρκινογόνο τερατούργημα της Φυλής - Ανω Λιοσίων, προχωρούν σε ΧΥΤΑ στο Γραμματικό. Με την πολιτική τους η ανακύκλωση παρέμεινε υποβαθμισμένη και πανάκριβη για τη λαϊκή οικογένεια. Η κυβέρνηση της ΝΔ προχωρά με γοργά βήματα στην καρκινογόνα, στις σημερινές συνθήκες, καύση απορριμμάτων. Δρόμο που άνοιξε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με την καύση "επεξεργασμένων" σκουπιδιών στις τσιμεντοβιομηχανίες.
 
Οι δημοτικές αρχές Κερατσινίου - Δραπετσώνας και Περάματος που εκλέχτηκαν με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και η δημοτική αρχή Μώραλη στον Πειραιά έχουν ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση. Είτε δεν είχαν βγάλει άχνα το προηγούμενο διάστημα και "ξύπνησαν" τώρα, είτε συμφωνούσαν και συνεχίζουν να συμφωνούν με αυτούς τους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς.
Τα σκουπίδια είναι χρυσός για το κεφάλαιο και η εκμετάλλευσή τους υποβαθμίζει παραπέρα την υγεία του λαού και το περιβάλλον. Οι κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διαχείριση των απορριμμάτων που υλοποιούνται από κυβέρνηση και Περιφέρεια στόχο έχουν να υπηρετήσουν την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον τομέα. Ο τζίρος που προβλέπεται από την κατασκευή των ΜΕΑ και των μονάδων καύσης κατά την επόμενη 5ετία είναι 1,1 και 1,3 δισ. ευρώ αντίστοιχα, χώρια τα διασφαλισμένα υπέρογκα κέρδη από τη λειτουργία τους σε βάθος τουλάχιστον 20ετίας.
 Κέρδη βγαλμένα από το λεηλατημένο εισόδημα των λαϊκών νοικοκυριών μέσα από τα "ανταποδοτικά τέλη" και τα περιβόητα χαράτσια, "οικονομικά εργαλεία" τα είπαν, που θεσμοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ και υλοποιεί η ΝΔ.
 
Σήμερα, μέσα στις συνθήκες της πανδημίας, είναι ανάγκη ο λαός να οργανώσει τον αγώνα για την προστασία της υγείας και της ζωής του, για αποφασιστική ενίσχυση του συστήματος Υγείας, για μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, στα ΜΜΜ, στα σχολεία. 
Να οργανώσει την πάλη του για να μην προχωρήσουν τα σχέδια για Μονάδα Σύμμεικτων Αποβλήτων στο Σχιστό, που θα επιδεινώσει ακόμα περισσότερο τους όρους ζωής και υγείας του λαού του Πειραιά, απαιτώντας:
Να ακυρωθεί η δημιουργία Μονάδας Σύμμεικτων Αποβλήτων στο Σχιστό και στη χωροθέτηση Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στο Παλαιό Νεκροταφείο Περάματος.
• Να μην προχωρήσει η καρκινογόνα καύση των αποβλήτων, σύμμεικτων και επεξεργασμένων.
• Η διαχείριση των απορριμμάτων να γίνεται σε όφελος των σύγχρονων λαϊκών αναγκών και όχι των κερδών των λίγων.