Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2020

Βιβλιοθήκες στην Αθήνα που σε εμπνέουν να το ρίξεις στο διάβασμα

Βιβλιοθήκες στην Αθήνα που σε εμπνέουν να το ρίξεις στο διάβασμα -Ηρεμία και βιβλία 

 10 βιβλιοθήκες στις οποίες κρύβονται κόσμοι ολόκληροι, σας περιμένουν για να βρείτε την όαση ησυχίας που αναζητάτε...
Ήσυχοι χώροι με διαδρόμους, ράφια και άνετα αναγνωστήρια, λογοτεχνία αλλά και επιστήμη, οπτικοακουστικό υλικό για κάθε γούστο ή ερευνητική ανάγκη, εδώ είναι οι πιο ενδιαφέρουσες βιβλιοθήκες της Αθήνας, είτε είστε φοιτητές είτε όχι.

Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (ΕΒΕ) στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ)
Μετά από 189 χρόνια λειτουργίας στην ιστορική της έδρα, στο Βαλλιάνειο Κτίριο της Πανεπιστημίου, η Εθνική Βιβλιοθήκη μεταφέρθηκε στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος που σχεδιάστηκε από τον διάσημο Ιταλό αρχιτέκτονα Ρέντσο Πιάνο.
Σε έναν χώρο με συνολικά 725 θέσεις αναγνωστών και 8 αναγνωστήρια μπορείτε να μελετήσετε ανάμεσα σε χιλιάδες βιβλία και αρχεία του ελληνικού κράτους. Υπογραμμίζουμε ότι εκεί επικρατεί η απόλυτη σιγή ενώ το παράρτημα στο Βαλλιάνειο Μέγαρο συνεχίζει να λειτουργεί ως αναγνωστήριο εφημερίδων.

Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (έδρα), Λεωφ. Συγγρού 364, Καλλιθέα/ Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή 9:00-17:00, επίσημες αργίες και Σαββατοκύριακα κλειστά
Ανοιχτά αναγνωστήρια: 6:00-24:00 καθημερινά και στις επίσημες αργίες

Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος στο Βαλλιάνειο Μέγαρο,Πανεπιστημίου 32, Αθήνα/Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή 09:00-17:00, επίσημες αργίες και Σαββατοκύριακα κλειστά

Κεντρική Βιβλιοθήκη Δήμου Αθηναίων
Σε έναν πολυσύχναστο χώρο μπορείτε να μελετήσετε ήρεμα στα δύο αναγνωστήρια που προσφέρουν δωρεάν πρόσβαση στο Διαδίκτυο, να εξερευνήσετε τους 65.000 τίτλους ποικίλης θεματολογίας που διαθέτει και να δανειστείτε όποιον από αυτούς θέλετε.
Ο δανεισμός είναι δωρεάν, ενώ μέλη μπορείτε να γίνετε όσοι είστε κάτοικοι του λεκανοπεδίου Αττικής, όχι μόνο του δήμου Αθηναίων.
Κεντρική Βιβλιοθήκη, Δομοκού 2, Σταθμός Λαρίσης/Ωράριο Λειτουργίας: Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 09:00 - 19:00, Τετάρτη 09:00 - 15:00, Σάββατο 10:00 - 14:00, Κυριακή κλειστά

Δημοτική Βιβλιοθήκη Πειραιά
Αρχειακές συλλογές παλαιοτύπων του 16ου αιώνα, 600 χάρτες, χειρόγραφα, πειραϊκό αρχείο και εφημερίδες της κυβέρνησης ήδη από τα πρώτα χρόνια δημιουργίας του ελληνικού κράτους, είναι μόνο μερικά από εκείνα που μπορείτε να αναζητήσετε και να μελετήσετε στη Δημοτική Βιβλιοθήκη του Πειραιά.
Μπορείτε επίσης να δανειστείτε δωρεάν μερικούς από τους 100.000 τόμους που συγκεντρώνει.
Ελευθερίου Βενιζέλου 22, Πειραιάς/Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα -Παρασκευή 08:00-19:00

Βιβλιοθήκη Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης
Φωτογραφία: www. ekt.gr
Στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών στεγάζεται μια εξαιρετικά χρήσιμη βιβλιοθήκη αν είστε επιστήμονας, ερευνητής ή φοιτητή όλων των κλάδων και ειδικοτήτων στη χώρα.
Δύο χιλιάδες τίτλοι περιοδικών σε έντυπη μορφή, πάνω από 14.000 τίτλοι σε ηλεκτρονική μορφή, 26.750 ηλεκτρονικά βιβλία, 50 διεθνείς βάσεις δεδομένων και χιλιάδες διδακτορικές διατριβές του Εθνικού Αρχείου σας περιμένουν για όλα τα γνωστικά πεδία.
Στο ισόγειο του τριώροφου κτιρίου της βιβλιοθήκης υπάρχει το αναγνωστήριο, το οποίο παράλληλα λειτουργεί και ως χώρος συνάντησης, συνδιαλλαγής και εργασίας.
Βασιλέως Κωνσταντίνου 48, Αθήνα/Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή 08:00-20:00

Βιβλιοθήκη Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας
Η βιβλιοθήκη του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες τεχνικές βιβλιοθήκες της χώρας.
Η συλλογή της περιλαμβάνει περισσότερους από 60.000 τίτλους βιβλίων, 1.300 περιοδικές συλλογές του ΤΕΕ και 2.200 τόμους από το επιστημονικό του έργο, κατάλληλους για τους μηχανικούς και τα υπόλοιπα μέλη του Επιμελητηρίου.
Λέκκα 23-25, Αθήνα/Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα, Πέμπτη 08:00-20:00, Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή 08:00-15:00

Βιβλιοθήκη Ευγενιδείου
Στο κεντρικό κτίριο του Ευγενιδείου Ιδρύματος στη λεωφόρο Συγγρού λειτουργεί από το 1966 βιβλιοθήκη και αναγνωστήριο. Εκεί θα συναντήσετε και άλλους φοιτητές ή μαθητές καθώς αποτελεί meeting point δεδομένου ότι μπορείτε να βρείτε πολλά από τα εκπαιδευτικά βοηθήματα που χρειάζεστε για τη μελέτη σας.
Η λειτουργία της χαρακτηρίζεται επίσημα εκπαιδευτική, με ιδιαίτερη έμφαση σε θέματα θετικών επιστημών και τεχνολογίας, ενώ σ' αυτήν μπορείτε να απευθυνθείτε αν είστε άνω των 40 ετών και επιθυμείτε να μάθετε ηλεκτρονικούς υπολογιστές.
Λεωφόρος Συγγρού 387, Αθήνα/Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη-Παρασκευή 08:30-20:00, Δευτέρα, Σάββατο 08:30-15:30

Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων
Στη Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων μπορείτε να μελετήσετε, να εξερευνήσετε και να λάβετε γνώση όλων των κοινοβουλευτικών εργασιών κατά τη διάρκεια των ετών και όχι μόνο.
Σήμερα, λόγω του μεγάλου όγκου των συλλογών, των πρακτικών και των βιβλίων που καλύπτουν το πεδίο των κοινωνικών και των ιατρικών επιστημών, η βιβλιοθήκη στεγάζεται σε δύο κτίρια.
Διαθέτει σπάνια ντοκουμέντα στα οποία έχετε ελεύθερη πρόσβαση, ενώ εξαιρετικά χρήσιμο είναι το εκτενέστατο αρχείο ελληνικών εφημερίδων που διαθέτει και χρονολογείται από τα τέλη του 19ου αιώνα.
Κεντρική Βιβλιοθήκη, Κοινοβούλιο/Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή 09:00 - 20:30, Σάββατο 09:00-14:00

Πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο, Λένορμαν 218, Αθήνα/Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα, Τρίτη 09:00-18:00, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή 09:00-15:00, Σάββατο 09:00-14:00

Βιβλιοθήκη Παντείου Πανεπιστημίου
Η Βιβλιοθήκη του Παντείου Πανεπιστημίου είναι μια από τις αγαπημένες επιλογές των φοιτητών για διάβασμα εν μέσω εξεταστικής, μιας και είναι κοντά στο κέντρο, έχει 3 ορόφους με τραπεζάκια και πάγκους για διάβασμα και ειλικρινά είναι μια από τις πιο όμορφες βιβλιοθήκες της πόλης.
Επίσης, έχει μεγάλη ποικιλία στα βιβλία (κυρίως ανθρωπιστικών επιστημών, μπορείτε να δείτε την λίστα στην ιστοσελίδα της βιβλιοθήκης http://www.library.panteion.gr/ ), περιορισμένες θέσεις με υπολογιστές, δωρεάν wi-fi και εννοείται ησυχία.
Πάντειο Πανεπιστήμιο, Λεωφόρος Συγγρού 136/Ωράριο: Δευτέρα – Παρασκευή 08:00 – 20:00 (Ακαδημαϊκή περίοδος και εξεταστικές περίοδοι), Σαββατοκύριακο Κλειστά

Βιβλιοθήκη ΑΣΚΤ
Σε έναν υπερσύγχρονο χώρο, σχεδιασμένο από τους αρχιτέκτονες Σουζάνα και Δημήτρη Αντωνακάκη, φιλοξενείται από τον Ιανουάριο του 2017 η νέα βιβλιοθήκη της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών.
Πάνω στα νέα σιδερένια βιβλιοστάσια έχουν τοποθετηθεί οι 64.000 τίτλοι βιβλίων που ανήκουν στην παλιότερη σχολή εικαστικών τεχνών στη χώρα, οι 5.000 τόμοι οπτικοακουστικού υλικού και οι 510 τίτλοι περιοδικών, εκ των οποίων αρκετοί είναι ενεργοί.
Η νέα διώροφη βιβλιοθήκη καλύπτει 4.780 τ.μ., ενώ στον πρώτο όροφο μπορείτε να μελετήσετε στα αναγνωστήρια, στις μικρότερες περιοχές μελέτης, ακόμη και στον αίθριο με τα μαρμάρινα τραπέζια.
Πειραιώς 256, Άγ. Ι. Ρέντης/Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα-Πέμπτη. 8:30-19:00, Παρ. 8:30-16:00

Βιβλιοθήκη της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ
Μόλις πριν ένα χρόνο ακριβώς εγκαινιάστηκε η ενοποιημένη πια Βιβλιοθήκη της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ στην πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου.
Οι μέχρι πρότινος 16 βιβλιοθήκες των 12 τμημάτων της που λειτουργούσαν παράλληλα συνενώθηκαν και μεταφέρθηκαν σε ένα νεόδμητο κτίριο συνολικά 7.500 χιλιάδων τ.μ. παραπλεύρως της Σχολής, η οποία συνδέεται μαζί της μέσω μιας πεζογέφυρας.
Ο όγκος των 500.000 βιβλίων είναι τεράστιος και φοιτητές και αναγνώστες έχετε τη δυνατότητα να αναζητήσετε και να μελετήσετε τίτλους βιβλίων από μια ευρεία γκάμα ακαδημαϊκών κατευθύνσεων, από τη φιλολογία και την Ιστορία μέχρι τις θεατρικές σπουδές.
Πανεπιστημιούπολη, Ζωγράφου/Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή 08:30-15:30
Πηγή: iefimerida